• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Karlien van Riezen: ‘na mijn stage ben ik gaan ondernemen op Curaçao’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Karlien van Riezen. Een jonge dame, maar toch zeer ondernemend. Hoe heeft zij dit opgebouwd?

Ik ben Karlien en woon alweer bijna vijf jaar op Curaçao. Als persoon ben ik ondernemend, reislustig en sta ik positief en vrolijk in het leven. Ik vind het belangrijk dat je doet waar je gelukkig van wordt en daarbij je kwaliteiten benut.

Tijd voorbij gevlogen
Als ik eraan terug denk zijn de vijf jaren echt voorbij gevlogen. Ik begon hier samen met mijn vriend aan een stage voor onze studies. Een halfjaar weg van huis. Er was dus helemaal geen sprake van emigratie, terwijl onze emigratie toen wel begon. Het was toen allemaal ontzettend spannend, maar eigenlijk kon ik niet wachten tot het moment daar was. 24 augustus 2011 was het zover. Na de nodige tranen verdwenen wij achter de paspoortcontrole, op het pad naar een gloednieuw leven.

De eerste twee maanden op Curaçao waren voor ons erg wennen. We hadden nog geen auto en kenden het eiland niet. Het was echt alles opnieuw ontdekken en heel snel zelfstandig worden. Na twee maanden voelde we ons hier echt thuis en kreeg mijn vriend een baan aangeboden. We hebben toen besloten om een halfjaar eraan vast te plakken. Na een aantal weken besloten we om er nog een jaar aan vast te plakken. Na deze twee jaar was wel het moment aangebroken; weggaan of blijven? Beiden waren we klaar met onze studies en het was eigenlijk precies het moment om te doen wat we altijd al wilden. Klinkt lekker cliché, maar zo was het moment wel. Het voelde ook een beetje als ‘nu of nooit’ voor mij. Ik dacht als ik straks weer ergens werk, dan ben je gewend aan dat inkomen en die vastigheid, begin je dan wel zo snel iets voor jezelf? Wij besloten om de stap gewoon te maken en begonnen beiden een eigen bedrijf. In eerste instantie begon mijn vriend zijn eigen bedrijf en hielp ik hem daarbij. Na een aantal weken kwam ook het idee van Bo Curaçao van de grond.

Ondernemen op Curaçao
Bo Curaçao bestaat nu bijna twee jaar. We zijn iets langer dan 1,5 jaar echt actief bezig met klanten. Wij richten ons op stagebemiddeling en daarnaast helpen we ook bij het regelen van huisvesting, vervoer, transfer en een stagevergunning. Het concept van Bo Curaçao is ontstaan door mijn eigen ervaringen van het leven op Curaçao en het leven als stagiaire. Maar ook door verhalen van andere stagiaires en mensen om ons heen. We besloten een concept te maken waarbij we een totaalpakket aanbieden, maar daarbij ook losse diensten. Maar ook keuzemogelijkheden in bijvoorbeeld auto’s en huizen voor onze studenten. Daarnaast staat bij ons persoonlijke dienstverlening centraal. We reageren op binnenkomende mails, voorzien onze studenten van informatie en helpen hen indien nodig waar we kunnen. Bij Bo Curaçao werkt een jong team en we werken zowel vanuit Nederland als Curaçao voor onze bereikbaarheid.

Saamhorigheid
Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Ik kom dan gelijk bij de relaxte sfeer en het heerlijke weer. Daarnaast heb ik het gevoel dat je hier echt jezelf kan zijn, dat mensen je altijd willen helpen en dat er meer saamhorigheid is. Het mindere aan Curaçao voor mij is als eerste dat ik zover weg ben van mijn ‘basis’; familie en vrienden. Dat je hen zo weinig ziet is af en toe echt moeilijk. Daarnaast is het verschil tussen arm en rijk hier best wel groot en is er geen controle als je rijdt onder invloed. Er zijn dus verschillende dingen die je hier door middel van regels en extra controle wel beter kunt maken. Hopelijk gebeurt dat ooit nog, want dan is het echt een perfect eiland om op te wonen.

Andere Cultuur
Veel mensen denken dat Curaçao Nederland is maar dan 8000km verderop. Je hebt hier veel Nederlanders, er wordt Nederlands gesproken, maar het is hier totaal anders. Een andere cultuur, een andere mentaliteit en vooral een andere manier van leven. Je moet op Curaçao geduldig zijn en open staan voor hoe wij hier leven. Bekijk het positief; ‘alles komt goed’. Dat is ook echt iets wat ik op Curaçao heb geleerd. Waar ik vroeger om zat te stressen, heb ik nu vaak het gevoel dat het wel goed komt. Je moet hier gewoon genieten van het leven en niet ongeduldig worden als het allemaal iets langzamer gaat.

Als ik terug denk over wat ik tot nu toe heb geleerd van mijn periode op Curaçao dan zijn het eigenlijk twee dingen. De eerste benoemde ik net al; uiteindelijk komt alles goed. Misschien niet zoals jij het altijd wilt of hoe snel jij het wilt, maar alles komt uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht. En daarnaast; ‘waar een wil is, is een weg’. Dit heb ik gemerkt tijdens mijn studie, het wonen op Curaçao en het beginnen met onze eigen bedrijven. Als je iets echt wilt, is er altijd een weg naar toe.