• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Kijk wat er gebeurt als je niet werkt aan je onzekerheid’

Onzekerheid komt bij alle mensen voor, maar door er aan te werken zie je dat je tot resultaten komt. Toch zijn er nog genoeg mensen die ik regelmatig tegenkom wiens onzekerheden zulke grote vormen aannemen, dat je het niet eens meer zielig voor ze vindt. Ik begin langzaam maar zeker te geloven dat zelfreflectie een zeldzaam goed is. Helaas zie je in de praktijk toch dat mensen niets bij zichzelf leggen. Het is altijd de ander die schuld heeft…

Je hebt verschillende rollen binnen een groep mensen, zoals de leider, volger, betweter, vrolijke etc. Mij maakt het niet uit welke je rol hebt of neemt, als je maar oprecht in staat bent aan zelfreflectie te doen. Hoe irritant is het als je met iemand praat, die het alleen maar over zichzelf heeft? Jou geen vragen stelt? Niet in staat is aan te voelen dat een gesprek minimaal uit twee mensen bestaat, die daadwerkelijk elkaar vragen stellen en antwoord geven. Er is dan sprake van tweerichtingsverkeer.  Als je het alleen over jezelf en jouw dingen hebt, moet je er niet gek van opkijken dat de ander zich op een gegeven moment gaat terugtrekken. Het beste wat je dan kan doen is vragen waarom de ander zich terugtrekt in plaatst de schuld bij de ander te leggen.

Niet happy met je leven
Hoe je leven is, heb je misschien niet altijd zelf in de hand, maar je kan wel invloed uitoefenen op datgene waar je controle over hebt. De hoeveelheid moeite die je ergens in wilt steken met als doel daarin succesvol te worden. Mensen die dit door hebben en bereid zijn om hun dromen te realiseren zullen slagen. Helaas is meer dan 90% van de wereldbevolking niet zo ingesteld en die leggen het dus bij de ander neer. Het komt door de ander dat jij niet bent waar je zou moeten staan volgens jou. De overtreffende trap is dat de ander er zelf waanideeën op na gaat houden en daarmee zijn of haar eigen waarheid creëert. Terwijl het heel makkelijk kan zijn door de ander gewoon op de man af te confronteren met waar je mee zit. Wat denk je dat sneller is opgelost en fijner voelt?

Oprecht
Uit mensen hun daden spreekt hun karakter. Door de dingen die je doet, maar ook door de dingen die je niet doet. Jezelf zielig vinden en je zo gedragen is een negatieve manier van aandacht vragen. Vaak zijn dit soort mensen ook negatief ingesteld. Geen acht op de ander slaan als ze in gesprek met je zijn klinkt ook niet echt als iemand die oprecht in je geïnteresseerd is nietwaar? In relaties is het altijd heftig. Wellicht is het vandaag de dag wat minder, maar 15 jaar geleden hadden jongedames nog moeite met jongemannen. Ik heb het over die fase van 15 t/m 19 jaar. Een fase waarin veel jongens aan 1 ding denken als het gaat om meisjes, terwijl diezelfde meisjes ook met iets bezig zijn, namelijk oprecht met de relatie. Als het goed is voel je het aan wanneer iemand oprecht is met je. Andersom ook.

Misbruik
Helaas komt het op latere leeftijd ook veel voor. Dat je al je eigen huisje of appartement hebt en je vriend of vriendin laat langskomen en dat het genieten geblazen is. Na een paar maanden hebben die vlinders plaats gemaakt voor relatiebakstenen. Dan verwacht je ineens de sleutel, een extra la voor de kledingkast en een tandenborstel. In dit geval gaat het goed, maar je hebt ook de andere kant. Hij of zij toont geen interesse of belangstelling voor jou en/of je familie. Hij of zij staat er niet om te springen om je ouders uit te nodigen bij hem of haar thuis, terwijl je er toch al een tijdje een soort van bent ingetrokken. Zijn of haar vrienden komen er wel en als jij dan weer vraagt of je je ouders mag uitnodigen loopt het uit tot ruzie. Het zijn deze signalen waar je op moet letten en als je ze jammer genoeg mee maakt, dan kan je beter maken dat je z.s.m. weg gaat van daar! De kans is groot dat de ander het niet met je meent…

Actie!
Je doet jezelf echt tekort als je dit soort signalen gewoon accepteert. Kom voor jezelf op! Je hoeft nergens genoegen mee te nemen. Denk en handel niet vanuit angst. Het verlamt je en houd je gevangen. Maak werk van wat je wil en begin ergens. Het maakt niet uit of het nog niet perfect is, als je eenmaal bent begonnen heb je de grootste horde al genomen. En onthoud, passief gedrag houd je arm terwijl je met superactief gedrag je eigen kansen creëert en resultaat boekt in waar je voor staat.