• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Kris Florek: 4 tips voor succesvol internationaal ondernemerschap

Het afgelopen jaar ben ik ontzettend blij met de ontwikkelingen die wij meemaken als platform, maar nog meer als persoon. Ik heb niet alle interviews geteld, maar ik denk dat ik meer dan 50 ondernemers heb geïnterviewd. Van elke ondernemer heb ik wel iets geleerd, maar de interviews met de succesvolle ondernemers blijven mij vaak het meest bij.

 

Wij hebben Meine Breemhaar geïnterviewd die eigenaar is van 36 bedrijven, Grace Boldewijn met bedrijven in verschillende landen en de wereld overvliegt vanwege haar kennis en netwerk in de techniek, Bob Crebas die 12 jaar geleden Marktplaats.nl heeft verkocht voor €225 miljoen en onlangs ook Kris Florek. Wat maakt deze ondernemer zo bijzonder?

Social Media
Kris Florek heb ik leren kennen via social media. Ik zag toevallig dat een connectie zijn interview die in de krant 'De Trouw' stond,  had geliked. In de titel stond dat hij voorheen slechts €3 per uur verdiende, maar uiteindelijk een aantal succesvolle ondernemingen had opgebouwd. Nieuwsgierig als ik ben, moest ik daar natuurlijk meer van weten. Ik kon mij niet meteen identificeren met zijn verhaal, want hij had zoveel moeilijke gebeurtenissen overwonnen vanaf jonge leeftijd. De alcoholverslaving van zijn ouders waar hij openlijk over spreekt, de benarde tijd in Polen vanwege het gebrek aan geld en eten en vervolgens de moeilijke periode in Nederland omdat hij geen Engels noch Nederlands sprak.

Voor aanvang van het interview kwam hij aanrijden terwijl de muziek van de hitsensatie Broederliefde hard uit de speakers galmde. Waarschijnlijk is dat de grootste kracht van Kris: hij kan zich gemakkelijk aanpassen aan de situatie waarin hij zich bevindt. Tijdens het interview vertelde Kris met trots over zijn pasgeboren zoon, maar ook over zijn bedrijven: Florek Vastgoedonderhoud, Flowroll, Florek Business Academy en Patat & More. Wat heeft het succes voor Kris bepaald?

Interview met Kris Florek (tekst gaat verder onder video)

 

Leergierig
Toen Kris ongeveer 13 jaar geleden van Polen naar Nederland vertrok, sprak hij geen Engels noch Nederlands. Engels heeft hij geleerd door naar Enrique Iglesias te luisteren en deze songteksten te vertalen. Nederlands heeft hij door de bekende zanger Marco Borsato geleerd op soortgelijke wijze. Het is tevens belangrijk de cultuur te kennen van het land waarin je woont. Door dagelijks naar de soap Goede tijden Slechte tijden te kijken, leerde hij nog meer over de Nederlandse cultuur.

Businessvaardigheden
Iedereen kan een bedrijf beginnen, maar weinig worden daadwerkelijk financieel onafhankelijk. Kris heeft dit gerealiseerd door zijn eigen methode, de MPP-strategie: Mens- Product en Proces. Hij geeft in de video aan dat ieder bedrijf deze elementen nodig heeft om succesvol uit te kunnen bouwen. 

Service
Dit punt is een hele belangrijke, dat ook onderdeel is van zijn bedrijfsproces. Voor opdrachtgevers is Kris 24 uur per dag bereikbaar en reageert hij ongelofelijk snel. Dat merkte ik ook in onze communicatie. Hij geeft aan dat hij het ook in zijn privéleven toepast, omdat hij het respectvol vindt als men snel reactie ontvangt, maar ook weet dat ze op hem kunnen rekenen. De service in zijn bedrijf past hij ook op een slimme manier toe. Als hij bij een klant een probleem constateert waar hij niet voor is ingehuurd maar wel kan oplossen, dan is hij bereid om dat vaak kosteloos op zich te nemen. Hij is zich ervan bewust dat veel bedrijven dat niet doen en wil zich hierbij onderscheiden door niet alleen te roepen dat zijn bedrijf servicegericht is, maar het vooral te laten zien.

Mentor
Op school heb je een mentor, bij je sportclub heb je een trainer, maar de meeste ondernemers hebben geen ervaren persoon waar ze mee kunnen sparren. Dit is zonde, want dat vertraagt het proces om een goedlopend bedrijf op te bouwen en het kost ook heel veel tijd en geld als je zo een persoon niet tot jouw netwerk hebt. Kris heeft ook verschillende mentoren omdat hij zich er bewust van is dat hij niet alle kennis in pacht heeft en van ervaren ondernemers kan leren om nog sneller en krachtiger te groeien. Deze tips geeft hij jou ook mee.

 

Hoe vind je een mentor? Netwerken is een hele goede optie, vraag het aan ondernemers die je reeds kent of huur een businesscoach. Zorg dat je voldoende waarde levert, want hun tijd is ook zeer kostbaar, maar besef vooral dat ze je handje niet gaan vasthouden. Dat je het dus uiteindelijk zelf zal moeten doen.