• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Kris Florek verovert Polen met Nederlandse friet

Polen valt massaal voor knapperige Nederlandse frietjes en verse pindasaus. Om die reden heeft eigenaar Kris Florek, die wij onlangs hebben geïnterviewd, een Patat & More vestiging geopend in Lodz.
 

Vorig jaar begon PATAT! met de verkoop van kenmerkende Nederlandse friet in Polen vanuit een foodtruck. Nu de eigen vestiging Patat & More geopend is, wordt tegemoetgekomen aan de stijgende vraag naar de Hollandse lekkernij in Polen. Patat is daar in korte tijd mateloos populair geworden.

 

Dol op friet

Patat & More is bedacht door de Pool Kris Florek, die inmiddels al jaren in Nederland woont en daar met veel succes een eigen vastgoed onderhoudsbedrijf heeft opgezet. De droom om de knapperige en verse Nederlandse frietjes in Polen te introduceren, ontstond bij Florek al negen jaar geleden. “In mijn vaderland kennen ze de patat zoals wij die hier hebben niet. De Poolse friet is niet zo knapperig als in Nederland en komt bijna altijd uit de vriezer in plaats van dat het vers wordt gesneden. Ik wilde Polen dolgraag kennis laten maken met de Nederlandse patat. Vorig jaar is dat gelukt door vanuit een oranje foodtruck verse frietjes van Nederlandse aardappels te verkopen. Dit deden we in het hart van Warschau. En het loopt al vanaf de eerste dag storm. Polen zijn dol op de frietjes en op de Hollandse pindasaus die wij erbij serveren. We merken dat op de plekken waar wij staan. Op een van de grootste culinaire festivals van Polen stonden wij in de top drie qua omzet van alle 250 deelnemende foodtrucks.”

 

Juiste benadering

Naast de opvallende foodtruck kunnen Polen sinds gisteren ook terecht in Lodz bij een heuse vestiging van Patat & More voor een lekker frietje. Het restaurant maakt deel uit van negentien verkooppunten in een foodcourt, een concept wat in Polen nog nauwelijks wordt gehanteerd. Het onderkomen van Patat & More heeft een chique uitstraling en bezoekers worden aan tafel geserveerd. Op het menu staan enkel de frietjes, die gefrituurd worden in biologische zonnebloemolie. De gasten kunnen een keuze kunnen maken uit verse Hollandse sauzen, die met een spuitzak worden geserveerd. Volgens Kris Florek is er heel bewust voor gekozen voor de verkoop van een product. “Ik wil als ondernemer laten zien dat je met de juiste producten en benadering succes kunt hebben met een bestaand product.”

 

Smullen in de grote steden

Dat het concept van Florek succesvol is, blijkt niet alleen uit de opening van de vestiging van Patat & More in Lodz. De grote vraag naar Nederlandse frietjes is namelijk nu al groter dan de capaciteit van de oven waarin de patat wordt gemaakt. De apparatuur is berekend op zeshonderd porties per dag, maar de belangstelling is vele malen groter. Daarom wordt er binnenkort een handgemaakte oranje oven geïnstalleerd waarmee Patat & More driehonderd porties per uur kan maken. Dat is hard nodig, want het plan is om binnen een jaar nog eens twee vestigingen van Patat & More te openen en op korte termijn alle grote Poolse steden te voorzien van een vestiging van Patat & More.