• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Levenslessen van een succesvolle ondernemer

Tijdens de vorige handelsmissie naar Curaçao raakte ik in gesprek met Ian Scoop. Een man met een ongelooflijk strategisch inzicht dat heeft geleid tot grote successen als ondernemer. Welke lessen leerde hij me?

 

Ik leer altijd graag van mensen die verder zijn dan ik. Helemaal als ik een vorm van herkenning zie bij diegene. In gesprek met Ian vroeg ik hem hoe hij aan zijn kennis is gekomen. Door een combinatie van simpel en logisch nadenken, door te leren van fouten van anderen en door ‘streetsmarts’ is Ian vandaag de dag een groot strateeg.

 

Vader

Zijn talent heeft hij geërfd van zijn vader. Hij is onbewust bekwaam als het neerkomt op het voorspellen van hoe men zal handelen in bedrijfssituaties. ‘Ik heb veel van mijn vader geleerd en dat ook overgenomen, maar ik heb mezelf ook omringd met mensen die slimmer zijn dan ik. Deze verzamel ik door op zoek te gaan naar mensen die goed zijn in waar ik zelf minder goed in ben’.

 

Easy does it

Forest Gump: zei ‘stupid is as stupid does’ oftewel je bent zo dom als jij je gedraagt. Daarentegen geldt dat hoe simpeler je denkt of te werk gaat, des te groter het effect en uiteindelijk ook het succes. ‘Juist!' bevestigt Ian. 'Niet moeilijk doen of denken, gewoon kijken naar wat er gebeurt. Dan weet je ook te handelen op de juiste manier, omdat je kan inspelen op de situatie. Dat is beter dan op je eigen gedachten te gokken en hopen dat het goed uit pakt’.

 

Progressie

Complexiteit is de vijand van vooruitgang. ‘Hoe moeilijker iets is, des te kleiner de kans op progressie. Kijk niet naar bijzaken als de hoofdzaak belangrijker is. Als ik een probleem heb en ik zie iemand die het kan oplossen, dan houd ik me niet bezig met randzaken. Ik heb die persoon of dat type persoon nodig om vooruit te komen, dus als de persoon laks is of een moeilijk karakter heeft, maak ik me niet druk. Zolang ze de klus maar klaren’.

 

Goede zaak

Ian inspireert ook op menselijk vlak. ‘Als ik mensen help, dan verwacht ik niets terug. Ik doe het omdat ik het wil en ga dan verder. Wanneer ik zie dat die persoon het niet waardeert, doet het me dan ook niets. Echter, zodra ze weer hulp nodig hebben, zal ik ze helpen, maar dan wel voor een tarief. Zo ontstaat er vanzelf een onderscheid tussen mensen die de hulp wel of niet waarderen’.

 

Schatkamer

‘Het mooie is dat dit altijd mensen zijn die naar de korte termijn en snelle successen kijken. Ze hebben een tipje van de sluier gekregen en merken dat dit hen succes oplevert. Wanneer het tipje is uitgewerkt, weten ze waar het vandaan komt en komen ze terug voor meer. Vanaf daar is het aan jou om te kijken of je er van geleerd hebt…’.

 

Actie!

Hecht jij wel waarde aan dergelijke levenslessen en het bijkomend succes? Kom dan woensdag 16 mei naar Speaker’s Night! Omdat het de laatste is van het seizoen krijg je het tweede kaartje gratis. Klik hier om een kaartje te bestellen en mail ons voor het gratis tweede kaartje!