• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Life after work: wat te doen met al je nieuw verworven tijd?

Tijd en geld zijn één van onze belangrijkste bezittingen. Vaak hebben we genoeg van het ene en te weinig van het andere. We offeren tijd op in ruil voor meer geld en later leveren we het vaak weer in omdat we meer tijd willen hebben. Maar wat nou als je genoeg van allebei hebt?

 

Wanneer je van beide genoeg hebt, dan kun je doen wat je wilt, wanneer je wilt en hoe jij het wilt dus ben je in vele opzichten vrij. Dat is fantastisch toch? Ja, dat zou je zeggen maar je moest eens weten hoeveel mensen hier niet mee kunnen omgaan. Ik zie geregeld mensen die een periode van hun leven geld en tijd hebben bijvoorbeeld doordat ze zijn ontslagen of ontslag hebben genomen, maar niet weten hoe snel ze weer een baan moeten krijgen omdat ze gewoon niet weten wat ze met die tijd moeten doen. Zodra ze een baan hebben wordt 36 uur van hun week lekker voor hen ingevuld en hoeven ze hier niet meer over na te denken. En hier zit het deel van het probleem. Vanaf het moment dat wij naar school gaan is onze tijd voor ons ingedeeld. We zijn het helemaal niet meer gewend om hele dagen zelf in te moeten roosteren. Sterker nog dit kunnen velen helemaal niet. Ze weten gewoonweg niet hoe zij die extra tijd moeten indelen, wat ze met die tijd aanmoeten. Een ander fenomeen is dat sommige mensen koste wat het kost druk moeten zijn. Dit is een vluchtmechanisme want druk zijn betekent geen tijd hebben om na te denken. Nadenken over bijvoorbeeld die baan die je eigenlijk verschrikkelijk vindt, die relatie die eigenlijk niet werkt of jouw leven die eigenlijk helemaal geen voldoening geeft. Zolang ik mijzelf maar bezighoudt hoef ik daar niet over na te denken is de onbewuste redenering. Het is jammer dat deze mensen niet beseffen dat ze de grootste gave van allemaal ter beschikking hebben, tijd en geld.  

 

Hoe kan jij hier wél maximaal gebruik van maken?
Hoe kan je hier de vruchten van plukken? Allereerst moet je doorzetten. Wanneer je voor het eerst in de situatie komt dat je tijd en geld hebt en je dus zonder je zorgen te maken over financiën, je tijd zelf mag indelen zal je waarschijnlijk een aantal fases door gaan.

 

1e fase. Lang leve de lol
In de eerste fase heb je een soort vakantiegevoel en doe je alle leuke dingen die je wilt doen. Het leven is heerlijk, je leeft lekker Bourgondisch en je hebt geen enkele verplichting. Je hoeft niet meer te plannen en je kunt elke dag gewoon maar zien wat je gaat doen.

 

2e fase. Help, ik weet niet wat ik aan moet met al die vrije tijd!
In de tweede fase begin je je een beetje te vervelen want iedereen is aan het werk en je hebt helemaal geen zin om weer ergens te lunchen of weer naar het strand te gaan. Dit is het punt waarop mensen in paniek raken want ze hebben nu opeens teveel tijd om handen, voelen zich alleen en worden lamlendig. Dit is een cruciale fase want vanuit hier zijn er twee wegen met totaal verschillende bestemmingen. Er zijn twee oplossingen voor dit probleem:
1.    Je zoekt iemand die de tijd voor jezelf indeelt (werkgever)
2.    Je gaat zelf je tijd indelen (zelfstandig ondernemer)

 

Het is heel normaal dat jij je lamlendig voelt en dat je wat nuttigs wilt doen met je tijd. Dit is ons instinct, we willen een leven leiden dat ons voldoening geeft, we willen ons nuttig en productief voelen. Alleen dit kun je op verschillende manieren nastreven.

 

Dit is het moment dat jij je even goed bewust moet worden van wat je nu hebt. Jij hebt de TIJD, de RUIMTE,  de ENERGIE en het GELD om je leven volledig in te inrichten zoals jij dit wilt! Jij hebt absolute autonome controle over jouw dagindeling. Opeens kun jij je hele leven indelen over alle uren van de dag in plaats van alleen in de avond en in het weekend. Opeens kan jij sporten wanneer je wilt sporten, eten wanneer jij wilt eten en gaan waar en wanneer jij dat wilt. Je bent volledig baas van jouw eigen tijd. Besef dit even goed. Nu is het zaak om jouw nieuwe routine op te bouwen. Je hebt elke dag een zeeën van  tijd en deze mag jij helemaal verdelen zoals jij dit wilt over wat jij belangrijk vindt. Sport en gezondheid, sociaal leven, liefde en misschien wel carrière. Je zult iets moeten vinden wat de plek inneemt van werk, iets wat jou voldoening geeft, wat bij je past en uiteindelijk misschien ook geld in het laatje kan brengen. Maar nu komt het: Leg de nadruk op iets doen dat je energie geeft, dat je leuk vindt en pas later op het geldaspect want anders loop je het risico om in de verstandige keuze te trappen, ga je weer met je hoofd beslissingen maken. Het is tijd dat je met je hart kiest en daarna een manier vindt om er van te kunnen leven. Beslis voor jezelf hoeveel tijd (geld) jij hebt om dit voor mekaar te krijgen. Tip, snijd alle luxe uit je leven zodat je geld langer meegaat en je meer tijd hebt. En geloof mij,m er zijn een heleboel luxes die jij vanzelfsprekend vindt maar waarop jij zeker kan besparen. Je zult misschien dingen zoals vakantie, elk jaar een nieuwe telefoon, wekelijks uit eten, festivals moeten opgeven maar die welvaart komt later wel weer. Nu is het investeren. Als je leven het toelaat kan je zelfs overwegen tijdelijk in een land te verblijven waar je EURO veel meer waard is zodat je nog meer tijd hebt om jouw transformatie te maken.  

 

De 3e fase, life after work
Als je deze fase overleefd en hier de vruchten van weet te plukken dan zal er een heel nieuw leven voor je klaarstaan.. Een leven die veel meer "sense" maakt, een leven waarin jij de baas bent en je niet het gevoel hebt dat je dingen moet opofferen. Het is tijd dat jij je eigen leven mag gaan ontwerpen en hoe cool is dat! Het leven begint hier.

Is dit een leven dat jij wel wilt maar zie je geen mogelijkheden? Ik ben die persoon die altijd in mogelijkheden denkt en ik help je graag. Dus ben jij er klaar voor en wil je ervoor gaan maar zie je het nog niet? Neem contact met mij op en gaan we kijken hoe ik je op weg kan helpen!

 

Over Shorombo

Shorombo is de eigenaar van Itsme4u Training and Coaching. Onder deze entiteit zet hij zich als zowel Personal Trainer en Lifecoach in om  mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. Daarbij probeert hij zoveel mogelijk bij zichzelf te blijven en vanuit zijn hart een bijdrage te leveren. Hij vind het belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat iemand echt bij hen betrokken is en hen oprecht wilt hebben. Met zijn aanstekelijke enthousiasme, zijn tomeloze energie en positieve instelling zet hij zich volledig in.