• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Maaike Mees: ‘de liefde heeft mij naar Curaçao gebracht’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars over emigreren, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Maaike Mees. Wat was de reden dat deze jongedame naar Curaçao is geëmigreerd?

Maaike Mees is een ondernemende jonge vrouw, oorspronkelijk uit Utrecht. Ze woont nu bijna twee jaar op Curaçao samen met haar vriend. Ze houdt van dansen en reizen. Daarnaast gaat ze graag naar leuke strandtentjes en probeert ze dingen uit die ze nooit eerder gedaan heeft. De nieuwste uitdaging: buikdansen.

 

Wat was de reden om te emigreren naar Curaçao?

Ik weet nog dat ik op de kleuterschool zat en een klasgenootje vroeg: Waar is jouw mama geboren? Ik antwoordde: “In Brazilië. Dat is heel, heel ver weg.” Ik had geen idee waar ik over praatte, maar ik wist wel dat het bijzonder was. Dit is voor mij één van mijn eerste herinneringen dat ik bezig was met het buitenland. Jaren later ben ik zelf naar Brazilië gegaan. Ik was nieuwsgierig waar mijn moeder gewoond had en wilde proeven van het leven daar. Dit heeft op mij zoveel indruk achter gelaten dat ik vanaf dat moment altijd droomde van ‘die ene dag dat ik ook in het zonnige buitenland zou wonen’. Mijn ideaalbeeld was toen nog om naar Brazilie te gaan, maar die droom is nooit tot een concreet plan gekomen, want toen liep ik mijn vriend tegen het lijf.

Hij is Yu di Korsou (kind van Curaçao) en droomde over teruggaan. Dit is een tijdje – bij een “over twee jaar” plan – gebleven maar toen ineens kwam de doorslaggevende factor: Hij kreeg een baan op Curaçao en remigreerde vrij snel naar zijn geliefde eiland. Ik ben nog een tijdje in Nederland gebleven om alle belangrijke zaken te regelen: verhuizing, papieren en een baan. Inmiddels woon ik hier alweer 2 jaar en ben ik nog steeds blij met de stap.
 

Welke activiteiten onderneem jij momenteel op Curaçao?

Ik geef op het moment les op een grote reguliere basisschool. Daarnaast geef ik bijles en schrijf ik voor mijn blog. Ik vind het heerlijk om te dansen en ga ik geregeld naar seminars of workshops. Soms onderwijsgerelateerd, soms iets heel anders.

 

Wat zijn de mooie en minder mooie aspecten van wonen op Curaçao?

Curaçao is een prachtig eiland. Door mijn onderwijs baan (tropenrooster!) ben ik in de middag vrij, dus heb ik de mogelijkheid om geregeld van een mini-vakantie te genieten. Met een middagje strand ben ik weer helemaal opgeladen voor alle dagelijkse dingen.

Minder mooi vind ik de soms schrijnende armoede en de vervuiling. De Isla (raffinaderij) vervuilt hele wijken en zwerfafval is zo normaal als madeliefjes in een grasveld.

 

Waar moet men echt rekening mee houden?

Het eerste wat ik altijd zeg als mensen mij tips vragen bij het emigreren is het volgende: Laat al je Nederlandsche punctualiteit achter je. Je woont straks in de tropen en hier gaan dingen anders. Het volgende wat ik heel belangrijk vind: Vergelijk niet met Nederland. Natuurlijk heeft Nederland prachtige dingen en waardeer je dat pas wanneer je weg bent. Maar je hebt gekozen om op Curaçao te wonen, dus je zal je moeten aanpassen. Als je Nederland beter vindt: Waarom ben je er dan niet?

Oh ja, en leer Papiamentu! Pasó bo ta biba na Korsou!

 

Heb jij een leuke anekdote voor de lezers van Internationaal Ambitieus?
Vorig jaar heb ik een cursus Papiamentu gevolgd. In het begin is het spannend om een nieuwe taal te spreken. Het is toch jezelf kwetsbaar opstellen. Inmiddels ben ik er meer aan gewend geraakt en versta ik steeds meer (nu het spreken nog, dat is toch een stuk lastiger). Eén van mijn Papiamentu-sprekende leerlingen kwam een paar maanden geleden achter dat ik wekelijks meedoe met de Papiamentu-les. De volgende twee weken is ze dagelijks met allerlei Papiamentu-talige dingen op school: een leesboek, een liedje, een zelfgemaakte toets. Tot op de dag van vandaag zegt ze geregeld: “Juf, heb je nog nieuwe woorden geleerd?