• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Mark Cuban: ´Als je wilt ondernemen dan is dit een absolute must om te weten´

Hij is miljardair, een van de leden van Shark Tank, technologiegoeroe en eigenaar van NBA club The Mavericks. Het is Mark Cuban. De Amerikaan die op jonge leeftijd al miljardair werd. Aangezien Mark een van mijn rolmodellen is, heb ik aantekeningen gemaakt van de vele youtubefilmpjes en artikelen waar Mark tips en tricks geeft. Een aantal van deze notes heb ik voor jou verwerkt in dit artikel.

Veel startende ondernemers lopen rond met vragen over hoe ze succesvol kunnen worden. Wat is die geheime succescode waarmee je miljonair wordt? Of een grote ‘businessowner’? Mark is in staat om het in 1 zin uit te leggen: kies iets waar je van houdt om te doen, wordt er een specialist in en zorg ervoor dat je het kan verkopen. Is het werkelijk zo simpel?

Geen formule
De redden dat het zo simpel is, is omdat er geen echte formule is. Als dat zo was, dan waren er niet zo weinig miljardairs in de wereld. Waarom de een succesvol wordt en de ander niet, heeft volgens Mark echt te maken met de markt, met wie je concurrent is en met het product of de dienst die je wilt verkopen. Als je het goed bekijkt zie je dat dit allemaal elementen zijn waar je geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is de mate van inzet en toewijding die je stopt in je business. Hard werken en ervoor zorgen dat je alles weet op het gebied van de markt waarin je onderneemt.

Gerelateerd: Miljardair Mark Cuban’s 12 spelregels voor een start-up

 

Concurrenten
Als jij bakker bent en je concurreert met andere bakkers, dan weten jullie in de basis evenveel van je product en de markt waarop je je bedrijf runt. Wat nou als een van de bakkers zich meer gaat verdiepen in het product? Of de klant? Of de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op brood? Of de ontwikkelingen op het gebied van voeding? Zoals nu met de trend om biologisch te eten. Denk je dat ze dan nog steeds gelijk blijven qua omzet of dat de bakker die zich meer gaat verdiepen ook meer gaat verdienen? Als je meer over je branche leert dan een ander, is geen garantie voor succes, maar je manoeuvreert jezelf wel in de beste positie om te kunnen slagen.

De rekensom van kennis
Daarom is concurreren gevaarlijk, omdat je afhankelijk bent van factoren. Als je gaat domineren in plaats van concurreren dan loop je altijd een streepje voor op je concurrenten. Mark zegt altijd ´ik werk 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week omdat ik in staat wil zijn om iedereen eruit te kunnen werken!´. Door veel te doen, doe je ook veel ervaring op en laat het nou net zo zijn dat degene die het meest ervaren is vaak succesvoller is. Ondernemen is doen en doen is leren. Op die manier leren is ervaren en ervaren is wijsheid. Wijsheid is kennis en kennis is macht. 

Gerelateerd: Waarom startende ondernemers succesvol worden met hun business

 

De taal van business
Op het gebied van scholing zegt Mark dat het wel raadzaam is om over basiskennis te beschikken van de vakken Accountancy (boekhouding), Finance (financiën), Sales (verkoop) en Marketing. Zonder deze 4 facetten kan je niet slagen, aldus Mark. Zelfs als je het gaat uitbesteden, komen de afdelingsmanagers bij jou om je de informatie te melden en om in staat te zijn goede keuzes te maken, moet je weten waar je het over hebt. Blijf dus leren want in business (en in het leven) is er continue verandering. Als je niet blijft leren en ontwikkelen, zal je achter lopen op de rest. Daarom leest Mark veel boeken over business. TIP!
 

 

‘Skills’
Je moet begrijpen wat je vaardigheden zijn en hoe je die op de beste manier moet gebruiken. Zorg dat je slimmer bent dan iedereen of meer weet dan iedereen, harder werkt dan iedereen etc. Discplineer jezelf om je doel te behalen en wees gefocust. Richt je op de juiste dingen die bijdragen aan het bereiken van je doel. Verkoop lost alles op, dus zorg ervoor dat je leert hoe het spel van ‘kopen en verkopen’ werkt en leer hosselen. Als je op een gegeven mensen in dienst neemt, wees een leider door het goede voorbeeld te geven.

 

Bel zelf naar klanten, ruim zelf het kantoor op etc. Dan accepteren ze hun taken en zien ze dat de baas het ook doet. Verplaats jezelf in je concurrent en vraag jezelf af ‘wat zou ik doen als ik mijn eigen concurrent was? Wat zou ik doen om mezelf te domineren?’. Het helpt om je voor te bereiden op hoe de klant je mogelijk zal bestrijden.

Actie!
Mark begon ooit als 12-jarige en volgde het programma van Junior Achievement. Vandaag de dag is hij miljardair. En toch begon het ook bij hem met de eerste klant. ‘Zorg dat je je 1e klant binnenhaalt. Vanaf daar wordt het makkelijker om de volgende te vinden en de volgende en de volgende’.

Gerelateerde artikelen voor Mark’s formule:

Accounting: Waarom rijk worden begint met de taal van cijfers spreken

Marketing: In 4 stappen een succesvolle marketingtekst
Sales: Zonder ‘closen’ geen omzet
Finance: Hoe je succesvol wordt op de 4 grootste gebieden: carrière, financiën, gezondheid en relaties