• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Meine Breemhaar koopt deel Bonaire

Feature Image

Meine Breemhaar is een zeer succesvolle ondernemer uit Nederland en eigenaar van 36 bedrijven. Twee jaar geleden nam één van zijn bedrijven deel aan onze handelsmissie naar Curaçao waar ze reeds zakendoen. Ook het kleinere eiland Bonaire is hij zowel persoonlijk als zakelijk zeer mee begaan.

Bonaire heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling meegemaakt in met name vele nieuwe inwoners uit Europa en de regio. Hoe speelt deze ondernemer pur sang daar op in?
Breemhaar wordt de eigenaar van Bolivia en enkele andere kleinere voormalige plantages op Bonaire. Bolivia was in het verleden een geitenplantage en ligt aan de oostkust van Bonaire. Het gebied bestaat uit ongeveer tien procent van Bonaire. Breemhaar bevestigt berichtgeving van Trouw dat hij Bonaire Properties NV, de firma die tot voor kort in het bezit van het gebied was, heeft gekocht.

Kwetsbaar tropisch bos

Bolivia is voor een deel begroeid met droog en kwetsbaar tropisch bos. Door de jarenlange begrazing van loslopende dieren, zoals geiten en ezels, is een stuk van de grond aangetast. Natuurorganisaties en bewoners van Bonaire zeggen tegen Trouw dat ze bang zijn dat door woningbouw veel natuur verdwijnt.
,,Het wordt juist een mooi natuurproject”, zegt Breemhaar, die vrijdag kort wil reageren op zijn aankoop. ,,Het gebied is de laatste jaren sterk verwaarloosd en kaalgevreten. Je ziet nu juist dat de natuur het onderspit delft, we werken samen met natuurorganisaties om er iets moois van te maken. We gaan het eiland mooier maken en niet minder mooi maken.”

Dure huizen langs de klif

Breemhaar wil op zijn 3000 hectare grote gebied 1500 huizen gaan bouwen. Dit gaat volgens hem gebeuren op twee procent van de totale oppervlakte. Er moeten zowel dure huizen langs de klif als goedkopere woningen elders in het gebied komen. Op de website van Plantage Bolivia staat dat het plan is om een fietsroute langs de kust aan te leggen, recreatiemogelijkheden te creëren en de natuur te verbeteren.