• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Michael Pocornie: ‘Onderneem op Bonaire en draag bij aan de ontwikkeling en welzijn’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van inspirerende evenementen, organiseren van buitenlandse handelsmissies, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Michael Pocornie uit Bonaire. Wat is zijn motivatie en welke tips deelt hij voor ondernemerschap op Bonaire..

Michael Pocornie (39) is een “Dubbelbloed en geen halfbloed” gebaseerd op “ The best of both worlds”, uit de zwarte en de blanke cultuur. Zijn vader is een mooie, sterke, goed opgeleide zwarte man van Antilliaans/ Surinaamse afkomst en zijn moeder is een lieve, wijze. mooie Nederlandse blanke vrouw. Het culturele thema, Blank & Zwart, heeft altijd zijn aandacht getrokken net zoals dit thema tot op heden wereldwijd een rol speelt in het dagelijks leven. Tijdens het opgroeien van kind, via puberteit, naar volwassenheid ervaarde Michael zijn identiteitsontwikkeling als een moeilijke periode in een wereld van hokjesculturen, verdeeldheid, subtiele discriminatie en racisme zowel op Curaçao als in Nederland. Zowel in huis, op school, in de familie, op straat of op TV ervoer Michael dat er iets mis was in de omgangsvormen tussen de zwarte en de blanke cultuur. Maar als je een puber bent, met een gemixte culturele achtergrond waar veel onderlinge spanningen en onverwerkte pijnen zitten, kun je daar aardig veel last van hebben, is de ervaring van Michael.

 

Ontdekken wie je bent, wat je kan en wat je wil is dan ook een lange zware weg geweest. Vooral op school en in zijn loopbaan heeft Michael dit ervaren. Michael is opgegroeid in Curaçao maar in Nederland geboren. Hij heeft zijn jeugd voornamelijk op Banda Abou (plattelandsgedeelte van het eiland) doorgebracht waar hij ervaring opdeed in technische kluswerkzaamheden, landbouw, veeteelt en jagen. Daarnaast deed hij aan basketbal, hield hij van dansenen muziek én was ook graag creatief bezig met mode en kleding. Met 18 jaar is Michael naar Nederland gestuurd vanwege diverse schoolproblemen. In Nederland heeft Michael vervolgens veel gestruggelt in zijn loopbaan maar heeft uiteindelijk alle tegenslagen en problemen weten om te zetten een in empowermentprogramma om jongeren te inspireren en toe te rusten om ze het beste uit zichzelf te laten halen. Van iemand die 4 time drop-out is geweest, 2 keer is blijven zitten en 14 jaar over zijn HBO heeft gedaan tot een coach, inspirator en social entrepreneur die momenteel leerlingen, studenten en professionals empowert. “Nothing just happens!” is een van Michael’s favoriete quotes net zoals “No matter what!”. Negatieve ervaringen hoeven niet voor niks te zijn en als je doorzet kun je als ervaringsdeskundige met je professionele en wetenschappelijke bagage veel meer positieve impact hebben op levens van anderen. Michael geniet ervan mensen vooruit te zien gaan in hun leven en dat mensen gelukkig zijn. Er is volgens Michael niks mooiers dan iemand die ontdekt heeft én doet waarvoor hij of zij gemaakt is. De andere keerzijde is dat de meeste mensen helaas om diverse redenen daar niet altijd voor durven gaan met alle gevolgen van dien.

 

Maar er is hoop! Alleen moet je bereidt zijn de prijs te betalen….als je echt je “Purpose” wilt leven. En de realiteit laat zien dat velen met hun mond succesvol willen zijn maar dat niet iedereen bereidt is om het offer van “Bloed, Zweet & Tranen” te brengen om de beste versie van onszelf te worden. Niet alleen voor onszelf maar ook om de wereld de beste versie van onszelf te geven.

 

Welke activiteiten onderneemt u op Bonaire en wat zijn uw grootste successen tot nu toe?

Het Social Entrepreneur programma dat Michael heeft ontwikkeld bestaat uit een (1) Sociaal Educatieve pijler en (2) Commerciële pijler. De activiteiten uit het Sociaal Educatieve programma bestaat uit coaching, training en inspirational speaking op het MBO, HBO, in jeugdinstellingen en buurtcentra om zowel jong als oud te empoweren voor een beter leven. Het Commerciële programma bestaat uit de Inspirational T-Shirts verkoop en Personal Development programma’s (incl. Teambuilding & Careercoaching) voor commerciële bedrijven en instellingen. Wat Michael als 1 van zijn grootste successen beschouwd is dat hij zijn empowermentprogramma (coaching & training) binnen het MBO op Bonaire tot een wekelijks vast onderdeel van het schooljaar, binnen het onderwijsprogramma heeft kunnen maken. Het is nog niet helemaal af maar de ontwikkelingen en vooruitzichten zijn zeer positief en vooral in het voordeel van het de komende studentgeneraties. Empowerment door professionele ervaringsdeskundigen zijn hard nodig binnen scholen en de jeugdinstellingen. Een ander succes wat Michael als groot beschouwd is dat hij inspirerende T-shirts verkoopt in winkels op Bonaire. Ook dit is nog in de kinderschoenen maar er is sprake van groei. Het is bijzonder om te zien hoe je visie langzaam zichtbaar wordt en dat je terwijl je met studenten op scholen bezig bent, je tegelijkertijd inkomsten met je T-shirts genereert op dezelfde dag. Het is echt niet makkelijk, en heel hard werken maar Michael leert dagelijks en waardeert de kleine vooruitgangen. Zijn ervaringen in het ondernemen deelt hij weer op school om andere studenten te inspireren het te ondernemerschap te overwegen als onderdeel van hun loopbaanstrategie.

 

Waar kan men tegenaan lopen als ze gaan ondernemen op Bonaire?

Net zoals op alle andere plaatsen op de wereld, denkt Michael dat het moeilijkste waar je ook op Bonaire tegenaan kan lopen, de beperkingen in ons eigen denken zijn. Er zullen altijd redenen en factoren buiten onszelf zijn die niet in orde zijn maar alleen onze reactie bepaald het uiteindelijke succes voor zover het onze verantwoordelijkheid betreft. Het gaat niet om de verschillende situaties uit het dagelijks leven maar om hoe wij daarop reageren. Een ieder heeft een andere reactie op dezelfde situatie en de vraag is “Welke reactie is nodig om het beste van deze situatie te maken?”. Met deze visie en denkwijze heb je de juiste basis om uiteindelijk de grootste obstakels in je leven overwinnen, hoe moeilijk de weg soms kan zijn.

Hoe bent u begonnen als ondernemer?

Ik ben eigenlijk begonnen toen ik nog op de basisschool was. Ik plantte groente en fruit, verkocht citroenen langs de weg, maakte en verkocht houtskool met m’n vader, ging klussen met m’n vader, maakte m’n eigen dierentuintje en zo leerde ik van jong af diverse fundamentele ondernemersvaardigheden ontwikkelen die nu de basis zijn van mijn drive. Ook mijn pittige Antilliaanse oma is een inspiratie voor mij. Ze heeft de basisschoolschool afgemaakt, moest 9 kinderen opvoeden die in Nederland een goede studie hebben gevolgd, had een eigen toko en vloog regelmatig naar het buitenland. Vanaf mijn 15e leerde ik ook onder de boom, mijn neven en vrienden knippen en later groeide dit uit tot een kapperszaakje tijdens mijn studententijd. Een ander deel wat veel invloed heeft gehad op het ondernemerschap van Michael is een evenementenorganisatie Urban Movement genaamd met Urban GroovezZ als bekendste event. Deze organisatie is als iets kleins ontstaan met vrienden en neven en is uitgeroeid tot 1 van de bekendste events in Rotterdam en omstreken. Het was een hele leerzame periode met hoogte- en dieptepunten waar Michael dankbaar voor is.

Als u het ondernemerschap op Bonaire een cijfer mag geven van 1 t/m 10, welk cijfer zou u geven?

Michael geeft zichzelf een 5.5. Er is een redelijke basis gelegd maar er valt nog veel winst te behalen en een lange weg te gaan.

Hoe zou het cijfer hoger kunnen worden?

Het cijfer zou hoger kunnen worden door doorzetten; leren van voorlopers, de besten en van je fouten; goede connecties leggen met mensen die je supporten in je visie.

Heeft u belangrijke tips voor ondernemers die op Bonaire willen ondernemen of reeds op Bonaire ondernemen?

Tip #1: Onderneem zodanig dat je bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van Bonaire.

Tip #2: Denk niet in beperkingen maar zie Bonaire als onderdeel van het Caribisch gebied en/of de wereld en pas je businessstrategie daarop aan.