• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Mijn liefde voor kokosolie

Tot enkele maanden geleden werd beweerd dat het gebruik van kokosolie slecht voor het lichaam is. Volgens het Voedingscentrum is kokosolie of kokosvet slecht, omdat het voor meer dan 85% uit verzadigd vet bestaat. Dat is het hoogste percentage van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol. Dit vergroot weer het risico op hart- en vaatziekten (Voedingscentrum.nl).

Ondanks de vele onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan naar de gunstige gezondheidsvoordelen van kokosolie, staat deze informatie tot op de dag van vandaag nog steeds op de site van het Voedingscentrum. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het lichaam op verschillende manieren beter kan ‘draaien’ als er kokosolie wordt toegevoegd aan een healthy lifestyle.
 

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die zeggen dat de inname van kokosolie ons lichaam helpt in de strijd tegen bacteriën en virussen die vaak ziektes veroorzaken. Daarnaast gaat kokosolie ook de strijd aan tegen schimmels, zoals candida.

Kokosolie heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Mensen die dagelijks kokosolie innamen, zagen ook een verbetering in hun bloedsuiker doordat de kokosnoot het insulinegebruik in het lichaam kan verbeteren. Kokosolie helpt bij de opname van vet-oplosbare vitaminen en het verbetert de spijsvertering.

 

Is kokosolie gunstig voor gewichtsverlies?

Ja, kokosolie bevat een special soort aan vetten namelijk MCT; Medium Chain Triglycerides (Middellange Keten Vetzuren). Dit vet zorgt voor een betere energieverbranding. Aan het Braziliaanse Faculdade de Nutrição (Voedingsfaculteit) is onderzoek gedaan naar de effecten van kokosolie. Tijdens dit onderzoek nam een aantal vrouwen gedurende 12 weken dagelijks twee eetlepels kokosolie. Deze vrouwen kwamen niet aan en verloren daarnaast ook vet rondom de buikstreek, het vet dat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

 

Is kokosolie cholesterol verhogend?

Nee, kokosolie heeft juist een verlagend effect op het cholesterolgehalte. Het kan zelfs helpen bij het herstel van de normale schildklierfunctie. Wanneer de schildklier niet optimaal functioneert, dan kan dit bijdragen aan een slecht cholesterolniveau.

 

Hoe gebruik je kokosolie?

Er zijn ten eerste twee varianten van kokosolie; geurloos en extra virgin (niet geurloos). Ze kunnen beiden gebruikt worden om te koken, bakken, braden et cetera. Sommige mensen vinden de kokossmaak in eten niet lekker. Ik adviseer hen om de geurloze variant te gebruiken. Zelf gebruik ik kokosolie het liefst in mijn homemade bananenbrood of in een powerboost smoothie. Kokosolie heeft een aangename en volle smaak en daardoor houd ik er zoveel van.

 

Healthy & Sexy Powerboost Beet Your Fat Smoothie

Dagelijks een powerboost smoothie eten/ drinken behoort tot mijn standaard routine. Ik ben hierdoor onder andere binnen 10 maanden tijd 41 kilo afgevallen. Dit heb ik kunnen door door 70-80% Healthy & Sexy voeding te eten en 20 – 30% te sporten zoals wandelen, aquafitness, wielrennen en skaten. In dit artikel deel ik mijn favoriete powerboost smoothie met jullie:
 de Beet Your Fat Smoothie.

 

 

Vivian Acquah
Dé Nutrition Advocate / voedingsdeskundige van Viva la Vive.
Ik hou rekening met de Healthy & Sexy lifestyle en de roots van mijn klanten.

Door te laten zien dat de Healthy & Sexy lifestyle op iedere leeftijd mogelijk is, hoop ik zo anderen te motiveren/inspireren om hun lifestyle te verbeteren. Ik ben ook te vinden op Facebook.

Afbeelding Coconut:  Stockunlimited + Vivian Acquah & Smoothie: Vivian Acquah