• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Miljardair Mark Cuban’s 12 spelregels voor een start-up

Hij is eigenaar van NBA club ‘The Mavericks’ en staat bekend als het meest beruchte lid van Shark Tank. Miljardair Mark Cuban is voor vele ondernemers een inspiratiebron. Voor hem is business doen een sport die je 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar speelt en iedereen wil je verslaan in het spel. Met welke spelregels speelt Mark het spelletje?

Los van zijn 12 spelregels vindt Cuban dat het niet verstandig is om als start-up een lening af te sluiten voor een onderneming. Hij verklaart dat een start-up vele onzekerheden kent en dat je daarom niet iets moet afsluiten waarvan je zeker weet dat je het moet aflossen, terwijl je niet zeker bent van de inkomsten.

De 12 regels

1. Start niet met een bedrijf tenzij het je obsessie is of iets waar je van houdt.

2. Als je een exitplan hebt voor het geval dat, dan is je bedrijf niet je obsessie.

3. Neem mensen in dienst waarvan je denkt dat ze het helemaal te gek vinden om bij jouw bedrijf te werken.

4. Verkoop lost alles op. Zorg ervoor dat je weet hoe je geld kan maken met je bedrijf en hoe je de salesprocessen inricht.

5. Weet wat je kerncompetenties zijn en focus je erop om daarin uit te blinken. Laat het geld rollen voor mensen die zich in jouw veld van kerncompetenties begeven. Haal de beste in huis.

6. Koffie is voor afsluiters. Er zitten 24 uur in een dag en als mensen van hun werk houden, zullen ze manieren vinden om er zoveel mogelijk mee bezig te zijn.  

7. Gebruik geen prive-kantoren. Open ruimtes zorgen ervoor dat iedereen op 1 lijn zit en houdt het energiepijl hoog.

8. Als het op technologie aankomt kan je het beste gaan voor wat je kent. Als je Apple kent, gebruik het dan. Als je Vista kent, vraag jezelf af waarom je Vista kent en gebruik het vervolgens. En laat je mensen weten wat jij kent.                                                 

9. Houd de organisatie plat. Als je managers hebt, die rapporteren aan managers in een start-up zal je geheid falen.                                                                               

10. Een absoluut teken voor het falen van een start-up is wanneer iemand poloshirts uitzendt waarop het logo is geborduurd. Hoe nep wil je het hebben.                                                                                                                                         

11. Wanneer je informatie vindt gerelateerd tot jouw werkveld, verzamel dan het emailadres van de persoon die het heft gepubliceerd en stuur hem of haar een boodschap waarin je jezelf voorstelt. Ze zullen het op prijs stellen om van de eigenaar te horen in plaats van een PR-vlerk.

12. Houd het stressniveau en de prestaties van je team in de gaten en beloon ze ervoor. Mark deelde in zijn 1e bedrijf, Microsolutions, bij het breken van een record aan sales in de maand, briefjes van 100 Dollar uit aan zijn verkoopmedewerkers. Dat is nog eens iets waar men hard voor gaat lopen!