• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Mkhitar Ghazaryan: ‘de droom van mijn ouders wordt werkelijkheid’

 

 

 

Sinds dit seizoen hebben we een vaste huispianist die het publiek voor de show vermaakt met zijn magistraal pianospel. Wat de mensen niet weten is dat deze pianist een heel bijzonder verhaal heeft. Tijdens de editie van TEDx Almere van vorig jaar inspireerde hij als spreker met zijn levensverhaal. Wat maakt Mkhitar Ghazaryan zo bijzonder?
 

Mkhitar komt uit Armenië, maar woont inmiddels al ruim 6 jaar in Nederland. De 23-jarige pianist speelt klassiek piano en studeerde daarnaast in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Inmiddels heeft hij een overstap gemaakt naar het conservatorium van Amsterdam en volgt hij het laatste jaar van zijn bachelor studie.

TEDx
Hij wordt aangekondigd en komt het podium op, maar het is na die eerste tonen dat hij het publiek betovert. Mkhitar vertelt over zijn reis als vluchteling en het verdriet van een nieuwe omgeving. Hij kan zijn gevoel niet goed onder woorden brengen. Op een gegeven moment zegt hij: ‘ik weet een manier om jullie te laten voelen wat ik voelde’. Hij gaat zitten voor de piano en speelt werkelijk oorstrelende muziek.

Verhaal
Mede-organisator Silvino is op dat moment zwaar onder de indruk, iets wat hij niet snel is, en op het moment dat we voor het 3e seizoen de mogelijkheid hadden om een pianist een podium te bieden, is hij er als de kippen bij. Hij gaat op jacht naar de contactgegevens van die pianist en komt uiteindelijk terecht bij Mkhitar. Silvino is altijd in de ban van het verhaal achter de onderneming, het product of de successen en zo ook bij Mkhitar.

Droom
Het is duidelijk dat Mkhitar zijn gevoel legt in zijn spel. Ondanks dat het droom van zijn ouders was dat hun 1e zoon concertpianist zou worden, wil Mkhitar dat eigenlijk niet. Tijdens dit lange pad ging hij steeds meer begrijpen dat muziek was wat hij moet gaan doen. ‘Ik kan mensen raken met iets wat alleen muziek kan geven, omdat muziek de taal is van het menselijke gevoel’.  Tijdens TEDx vertelt hij dat hij niet kan zingen, maar dat zijn gevoel via de piano toch tot gezang komt… Poëtisch!

Actie!
Wat begon als vluchten en verdriet vanwege een nieuwe omgeving krijgt, wordt op een gegeven moment een oplossing omdat hij verder wil leven. Dit alles heeft hij opgelost met hard werken. Ben je benieuwd hoe dat eruit ziet in de praktijk? Zie dan de beelden hieronder!