• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Moederschap versus Carriére maken

“The adventures of a momtrepreneur part 1”

Mijn naam is Chantelle. Ik ben 34 jaar en de trotse moeder van drie prachtige kinderen. Als een ware *momtrepreneur* [ondernemer en moeder, red.] combineer ik het gezinsleven met mijn eigen bedrijf. Ik ben namelijk oprichtster en eigenaresse van Maid in Full.

De afgelopen dertien jaar ben ik met veel toewijding, liefde en plezier huismoeder geweest. Het ondernemerschap ging na verloop van tijd toch wel een beetje kriebelen dus werd het hoog tijd om mijn eigen onderneming te beginnen. Helaas bestaan er veel vooroordelen over werkende moeders. Het combineren van carrière en gezin is ook niet eenvoudig. Als moeder wil je jezelf kunnen ontplooien maar ook thuis kunnen zijn voor je gezin. De ouders onder ons weten dat het hebben van kinderen op zich al een fulltime baan is. Velen van ons werken en trachten tegelijkertijd supermam of pap te zijn.

Ballen hooghouden
Ik houd van mijn werk en vind het heerlijk om moeder te zijn. Helaas gaan deze twee dingen niet altijd samen. Ik ben nog steeds aan het uitzoeken hoe ik als *momtrepeneur* (jaaaa… best pakkend toch?) alle ballen hoog moet houden. Een onderneming runnen is niet niks. Zie je het al voor je dat ik mijn telefoon vastklem tussen oor en schouder terwijl mijn jongste van drie op hetzelfde moment ‘moord’ en ‘brand’ schreeuwt, gewoon omdat het kan? Tegelijkertijd ben ik dan ook een lunchpakket aan het maken voor mijn 8-jarige terwijl mijn 13-jarige vraagt waar zijn basketbalschoenen zijn, omdat hij deze direct nodig heeft en dit alles nog voordat ik de wereld red van een bijna zekere ondergang. Pfff kun je het je voor voorstellen? Vermoeiend, of niet? Tja het is eenmaal niet anders als supermam.

‘Geef ons tips!’
Van de week was ik een beetje inspiratieloos. Ik had een beetje last van ‘writer’s block’, if you will’. Ik vond toen mijn weg naar één van mijn favoriete groepen op Facebook (Black ladies talk) en vroeg om hulp. Mijn vraag was simpelweg; “waar willen jullie over lezen?” Vrijwel direct kwamen de eerste reacties binnen. Wat ik vooral zag en las, was dat zoals ik vele moeders worstelen met een balans vinden tussen carrière en moederschap. “Geef ons tips!”, typten zij. In mijn hoofd zag ik het voor me als een reeks vrouwelijke krijgers die uit volle borst en overtuiging hun feedback gaven. Waarom halen wij onszelf dit op de hals? Waarom blijven wij niet lekker thuis bij de kinderen? Dit is voor elke vrouw anders, maar voor mij was het vooral omdat ik meer wilde halen uit het leven. Ik wilde een eigen identiteit hebben, anders dan ‘dochter van’, ‘moeder van’, ‘partner van’ etc. Maar ik wilde voornamelijk een rolmodel voor mijn dochter zijn. Zij moest en zou weten dat er zoveel meer is weggelegd voor meisjes dan alleen ouder worden, kinderen krijgen en thuisblijven. De wereld ligt voor haar voeten en van wie kan ze dit het beste leren, dan van haar eigen mammie?

Dan komt de vraag hoe ik dit ga combineren. Waar haal ik de tijd vandaan? Wat doe ik met alle negatieve gevoelens en gedachten zoals: “Doe ik het wel goed? Lever ik maar half werk als moeder of ondernemer? Verwaarloos ik mijn kinderen omdat ik de hele dag achter mijn laptop en/of telefoon zit of van huis ben? Waar ligt de balans?”. Nog steeds vind ik het moeilijk om de balans aan het einde van de tunnel te zien, maar ik blijf eraan werken. Ik leer dat ik mijn kinderen niet altijd kan doen begrijpen dat mamma nu even geen tijd heeft omdat ze probeert een betere toekomst te bouwen. Ik leer dat ik nooit tijd zal hebben, maar tijd moet maken voor de dingen die ertoe doen. Dingen zoals tijd voor jezelf nemen, tijd voor je vrienden en familie. Ook is het belangrijk om af en toe afstand te nemen om beter inzicht te krijgen. ‘Stop and breathe!’

Samen zijn
Aan het einde van mijn werkdag is het belangrijk om me te focussen op het samenzijn. Dit betekent dat mijn mobiel en laptop aan de kant geschoven worden! Een leuke manier om tijd en aandacht aan mijn kinderen te besteden, is een moeder-zoon/dochter date. Dit houdt in dat ik één of meerdere avonden per maand even één-op-één met mijn zoon of dochter samen het huis uitga en iets leuks doe. Gewoon even aandacht voor elkaar. Als je meerdere kinderen hebt, doe je dit gewoon om en om. Een andere leuke optie, waar ik zelf overigens een enorme voorstander van ben, is om samen met je kind naar speaking events te gaan. Mits ze hier oud genoeg voor zijn uiteraard. In dit geval kun je meerdere kinderen tegelijk meenemen. Er zijn verschillende events speciaal voor kinderen waarbij de kids op vroege leeftijd al leren wat ondernemen is en hoe het in zijn werk gaat. In mijn volgende post zal ik deze events verder belichten.

We’re in this together
Wat ik bovenal heb geleerd, is dat je het allemaal niet alleen kunt. Het is van enorm belang dat wij vrouwen elkaar steunen. ‘We’re all in this together!’. Als je weet dat een vriendin, collega of familielid hetzelfde meemaakt, dan zul je je minder snel druk maken over mogelijke veroordelingen van anderen. Je doet precies wat je moet doen om de volgende fase van je leven te behalen. Volg je hart en werk hard. Meer kun je niet van jezelf vragen, toch? Ik heb gemerkt dat net zoals ik, veel vrouwen een onderneming starten vanwege de flexibiliteit. Betekenis van flexibiliteit wanneer je een ‘momtrepreneur’ bent: De tijd die over blijft nadat de kids zijn gaan slapen waarin je de rest van het huishouden doet waar je eerder op de dag niet aan toe was gekomen en vervolgens neerploft voor de tv en in een soort van coma in slaap valt. Alle gekkigheid op een stokje, met flexibiliteit doel ik op de mogelijkheid om thuis te zijn wanneer je kinderen thuiskomen van school, om te koken en extra tijd te hebben voor je partner. ‘Yes we can do it all!’

Successen vieren
Als je een ‘momtrepreneur’ bent, dan ben je dat geworden met een reden. Wanneer je één van die dagen hebt waarbij je even vergeten bent waarom je bent begonnen met ondernemen, probeer dan jezelf te herinneren aan je overwinningen en successen en vier deze eventueel met mensen die je altijd gesteund en geholpen hebben! Laat deze overwinningen niet ongemerkt aan je voorbij gaan. Ik vier het met je mee, woehoe! Eén van mijn klanten, Merel, gaf als tip om een dagboek bij te houden waarin je al je successen, goede dagen en motivaties opschrijft. Ik durf te wedden dat als je dit doet, je erachter komt dat je meer successen hebt behaalt dan dat je hebt gefaald.

Wat je ook absoluut niet mag vergeten is dat zonder fouten, je niets kunt leren. Iedereen maakt ze. Ze zijn een essentieel deel van dat wat ons mens maakt. Fouten spelen een cruciale rol in ons leerproces en in onze groei naar onze beste zelf. Deze wijsheden zullen je de moed en kracht geven om verder te gaan in lastige tijden. Ik geniet van de voordelen die eigen baas zijn met zich meebrengen. Ik heb nu de (financiële) vrijheid om nog meer leuke herinneringen te creëren met mijn kinderen. Ik laat hen zien dat er niets is wat zij niet kunnen doen, zolang ze het willen en bereid zijn ervoor te werken en DAT is wat mij gelukkig maakt! Het leven zit vol verassingen. Ongeacht wat het leven voor mij in petto heeft als moeder en onderneemster, ik zal, zoals Minchenu Maduro zegt; ‘als een bloem in de wind mee vieren, maar nooit breken’.
 

Voor meer *momtrepreneur* tips en wijsheden, volg mij dan via Facebook waar je ook terecht kunt voor vragen of als je zelf tips hebt.