• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Moeten vluchtelingen blijven?

Dit onderwerp is altijd beladen geweest en afgelopen tijd vaak in het nieuws verschenen. De ene persoon ziet ze hinder of uitkeringstrekker en de ander ontvangt ze met open armen. Door de reizen die ik heb gemaakt en de verhalen die ik heb mogen horen in onder andere Marokko en Oeganda, ben ik anders naar mensen gaan kijken die een beter leven zoeken over de grens. 

Stel je voor dat jij een vluchteling bent wat kunnen wij dan van jou leren?

1. BRANDEND VERLANGEN

Je verlangen naar een beter leven is zo sterk dat je al je geld spaart of moet lenen om af te reizen naar het beloofde paradijs. Met hele gezinnen bepakt in de laadruimte van een vrachtwagen of meer dan 24 uur vaar je in een bootje richting Europa. Je kent de consequenties en weet dat anderen voor jou zijn gesneuveld tijdens de reis, maar je kijkt alleen naar het positieve resultaat en achterom kijken daar heb je geen tijd voor!

2. SAMENWERKEN

Zoals gezegd heb je niet de middelen om meteen met de hele familie over te komen daarom moet jij als eerste vertrekken. Je weet dat iedereen die je hebt achtergelaten op je bouwt. De mensen waar je samen mee reist worden je nieuwe vrienden en aan hen ben je ook overgeleverd. Het voordeel is dat jullie allen hetzelfde doel hebben.

 

3. VREEMDE TAAL LEREN

Je moet een cursus volgen voor de gebruiken en taal van een land. Je weet dat je minder snel leert als je met dezelfde mensen blijft omgaan, dus je moet een andere manier vinden om de taal onder de knie te krijgen. Daar worden je netwerkskills op de proef gesteld. Je probeert in je beste Nederlands contact te zoeken met mensen die de taal al spreken, maar je wordt helaas niet altijd goed begrepen.

 

4. DOORZETTINGSVERMOGEN

Hier komt de belangrijkste skill die je voor alles en overal kunt gebruiken. Je wordt tegengewerkt, niet begrepen, maar je doel is zo sterk dat je blijft doorzetten. Met die ene slecht betaalde baan red je het niet, omdat je diploma’s hier niet gelden, dus neem je een tweede baan en lever je een groot deel van je slaap in.

Je bent bereid veel te doen, hard te werken, slaap in te leveren en door te zetten voor een beter bestaan voor jou en je familie. Mijn oma heeft in de jaren ’70 ook de stap van Suriname naar Nederland gemaakt. Als ik toch bepaalde mogelijkheden heb gekregen, is het aan mij om hard te werken en gebruik te maken van de kansen die er liggen om haar dromen ook werkelijkheid te maken!

Wat vinden jongeren van vluchtelingen? Bekijk dit fragment van Funx