• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Monique Dekker: ‘de kunst van het spreken is ervaren’

Dat je op bent van de zenuwen wanneer je voor de groep staat, is normaal en ook helemaal niet erg. Hoe vaker je spreekt, hoe minder eng het wordt. Maar het gaat nooit helemaal weg. De grootste sprekers en artiesten zijn nog elke keer vóór een podiumpresentatie nerveus. Het mag er zijn. Laat het zijn en ga het gevecht niet aan. Die zal je niet winnen.

De impact van onze uitstraling op onze presentatie is vele malen groter dan wij ons realiseren. De boodschap kan nog zo krachtig zijn, als jouw houding en uitstraling daar niet congruent aan zijn, zwak jij jouw eigen boodschap af. En dat is zonde, want gun jij jouw publiek niet het beste van jezelf?

De vraag is wat kun je doen om het onder controle te houden zodat jouw publiek niet door jouw gespannenheid wordt afgeleid.

Ga terug in je hoofd en beeld je in dat je sterk bent. Ervaar in jouw lijf dat je krachtig staat. En geloof het of niet, je zult kracht uitstralen waardoor jouw woorden krachtiger zijn en meer impact hebben. Onze hersenen kunnen namelijk niet het onderscheid maken tussen werkelijkheid en verbeelding.
 

Maar de grootste winst is dat je zelf rustiger wordt, beter, met meer impact én plezier gaat spreken!