• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Natascha Wondel: ‘Stichting Toppie helpt kinderen met autisme in Suriname’

Natascha Desire Wondel is een 46 jarige moeder en al 20 jaar partner van Roberto Wondel. Ik ben van nature een dromer die haar dromen wil doen laten uitkomen. Er zit geen tijdslimiet aan en opgeven is ook geen optie. Al heel jong wist ik dat ik wilde reizen, leren van verschillende culturen en jongeren inspireren dat, hoe hard het leven soms ook is, het is jouw leven en geloof in je dromen. Op 19 jarige leeftijd ben ik alleen voor zeven jaar gaan reizen. Hierdoor heb ik meer levenservaring kunnen opdoen en daar ben ik elke dag nog dankbaar voor. Al snel ontdekte ik mijn visie op de mens, namelijk dat wij allemaal uniek en even waardevol zijn!
 
Stichting Toppie
 
Mijn man en ik praten al jaren over (r)emigreren naar het mooie land waar mijn man Roberto is geboren en tot zijn 26ste heeft gewoond. Eerlijk gezegd was ik er al jaren klaar voor aangezien ik mij nooit meer echt thuis heb gevoeld in Nederland, nadat ik zeven jaar lang in het buitenland had gewoond. Helaas kreeg ons gezin te maken met ernstige medische pech. Dit maakte ons besluit om te (r)emigreren ineens makkelijk – gewoon doen! Al snel bleek dat wij geen plek voor onze zoon met autisme konden vinden en na wat research kwamen wij er achter dat autisme in Suriname nog in de kinderschoenen staat.

Wij keken elkaar aan en wisten het meteen. Een stichting voor kinderen met autisme waar ervaringsdeskundigen en overige deskundigen kennis en ervaringen kunnen delen. Een positieve plek creëren waar kinderen met autisme positief worden gestimuleerd om doelen te behalen die misschien voorheen onbereikbaar waren. Een stichting die zich inzet voor een positieve samenwerking tussen alle instanties met betrekking tot de jeugd. Maar vooral een veilige plek waar kinderen in hun waarde worden gelaten en men niet kijkt naar de beperkingen maar naar kansen! En zo is stichting Toppie! ruim 3 jaar geleden ontstaan.

 

Als ik groot ben dan ga ik in Suriname wonen
Hoe gek het ook klinkt, maar als klein meisje zei ik: "als ik groot ben dan ga ik in Suriname wonen". Misschien nog gekker is dat ik ruim 20 jaar samen met mijn man en kinderen woon die allemaal een keer (of meerdere) naar Suriname zijn geweest, maar ik ging nooit mee. Waarom? Nadat ik gereisd en gewoond had in andere landen, onder andere in Zuid-Amerika, heb ik mij nooit meer zo vrij gevoeld als in het mooie Zuid-Amerika met haar natuur, mensen en cultuur. Ik heb toen met mezelf afgesproken dat als ik ga dan vertrek ik voorgoed.

 

Het was dan ook zeer moeilijk voor mij toen ik voor onze stichting vanwege een oriëntatiereis toch alleen naar Suriname moest. Gelukkig wist ik wel dat ik aankomend jaar terug zou komen om te wonen. Het moment dat ik het vliegtuig uitstapte rolde er een traantje van geluk over mijn wang, dat gevoel van thuis komen! De geuren, kleuren, familie, de mensen, muziek, de hartelijkheid en het heerlijke eten. Ondanks ik door mijn lieve schoonfamilie werd ontvangen was de eerste dag heel zwaar. Het gemis van mijn gezin was groot en ik wilde graag dit mooie moment samen delen. Ik belde mijn man en hij zei: "geniet en doe waarvoor je bent gekomen – stichting Toppie! – we hebben straks alle tijd om het mooie Suriname te ontdekken". Toen toverde zich weer een glimlach op mijn gezicht en ging ik samen met Cynthia Lisse naar mijn eerste afspraak, op audiëntie bij de first lady van Suriname.

First lady van Suriname

Sinds mei 2013 heeft stichting Toppie! alle officiële inschrijvingen in Nederland en Suriname afgerond. Daarnaast heeft de stichting ook haar ANBI status ontvangen. Vanaf dat moment ben ik de first lady, Mevrouw Bouterse-Waldring, via mail op de hoogte gaan stellen waar stichting Toppie! voor staat en wil doen. In oktober 2013 mochten wij reeds op audiëntie bij de first lady. Ik heb toen samen met het team besloten dat de tijd nog niet rijp was. Ik vond het belangrijk dat we eerst connecties zouden leggen met andere instanties, een onderzoek in Suriname zouden doen en een oriëntatiereis zouden maken. Ik heb de First lady twee keer per jaar een update gestuurd, zodat wij opnieuw een audiëntie konden aanvragen wanneer wij er klaar voor zouden zijn.  

Wij van Toppie! vinden het belangrijk dat men op de hoogte is van wat wij als stichting willen doen. Je zal als stichting of instantie altijd met de overheid te maken krijgen. Tevens had ik in Nederland een inspirerend gesprek met Mevrouw Astrid Belliot-Buitenman, die ons heeft ondersteund in het gesprek met de First lady, en ook een eerste gesprek heeft gevoerd met de First lady namens stichting Toppie!

In oktober 2015 was het dan zover. Tijdens onze oriëntatiereis mocht ik samen met Cynthia Lisse (Raad van bestuur Toppie) op audiëntie bij de First Lady. Het was een boeiend gesprek met een warme vrouw die oprecht geïnteresseerd was. Dit bleek ook uit de gerichte vragen die de first lady ons stelde. Een gesprek waarin erkend werd dat de behoefte voor een autismecentrum daadwerkelijk aanwezig is. Het gesprek maakte ook het één en ander duidelijk. Zonder particuliere sponsoren heeft stichting Toppie! een lange weg te gaan.  Dit is voor ons als team een uitdaging daar de hulpvraag vanuit ouders, kinderen, verzorgers en leerkrachten zeer duidelijk aanwezig is. We hebben afgesproken dat wij de first lady op de hoogte zullen houden van de ontwikkelingen rondom stichting Toppie!

Over vijf jaar…

Over vijf jaar is stichting Toppie! een begrip in Suriname waar ouders en hulpverleners, die te maken hebben met autisme, naartoe kunnen voor ondersteuning en begeleiding. Een eigen vaste locatie waar kinderen en jongvolwassenen met Autisme cq. beperking, op een veilige plek en manier zich kunnen ontwikkelingen naar een volwaardig volwassen bestaan. 

Samenwerken werkt!
Gëën beperkingen zien maar kansen! Wanneer het om kinderen gaat dan mogen wij elkaar niet als concurrent zien, maar als toegevoegde waarde. Van en met elkaar leren, kennis en informatie delen, maar bovenal ook samen de kennis behouden in Suriname.
 

Ondernemen in Suriname

Om in Suriname dingen te ondernemen denk ik wel dat je ook deels een avonturier moet zijn. Als je uit Nederland komt probeer je dan ook zo goed mogelijk voor te bereiden. Ga mee op de 'beat' van Suriname en het zal je zeker lukken. Ga daarnaast zoveel mogelijk samenwerken, want zo leer je het snelst hoe de samenleving werkt en gaat de inburgering veel makkelijker. Tenslotte wil ik zeggen dat je zonder connecties in Suriname niet ver komt. Het is dus belangrijk om niet tegen de stroom in te gaan, maar ga mee met de stroom om vervolgens langzaam jouw eigen stroomsnelheid in te voeren. Wil jij meer van stichting Toppie! weten en eventueel ondersteunen? Dan kunt u een kijkje nemen op onze website.