• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Niet slapen lijkt stoer, maar werkt je tegen op de lange termijn’

Om een succesvolle carrière te hebben, lijkt het vaak alsof je letterlijk fysieke offers moet brengen. Niet meer slapen, niet meer sporten, geen sociaal leven en ga zo maar door. Dit zijn natuurlijk persoonlijke redenen die mensen weleens opperen. Daarom besloot Internationaal Ambitieus onderzoek te doen naar feiten en deze te vertalen naar praktijktips. Waarom is een goede gezondheid essentieel voor een succesvolle carrière of onderneming?

Heel simpel… Je kan maar een bepaalde tijd functioneren en goed geconcentreerd werken. Slaaptekort leidt tot concentratieverlies en mindere prestaties. Niet slapen leidt misschien tot hogere productiviteit, maar deze is slechts van korte duur en ondernemen is een spel van de lange termijn. Consistentie is niet voor niets het sleutelwoord. Als je gezondheid achteruit gaat, zal je ziek worden en langere tijd uitgeschakeld zijn en je business en carrière komt stil te liggen.

 

Dik worden
Wie weinig slaapt, loopt grotere kans om kilo’s aan te komen. Hoe werkt dat mechanisme? Door slaaptekort maakt het lichaam extra Ghreline aan; een stof die ons hongerig maakt. Tegelijkertijd onderdrukt de weinige slaap de aanmaak van Leptine; de stof die mensen een bevredigd en vol gevoel geeft. Conclusie: je wordt dikker omdat je meer gaat eten doordat je hongeriger wordt en je zal meer eten omdat het langer duurt voordat je een bevredigd en vol gevoel bereikt.

Verdovende werking
Behalve Ghreline en Leptine, rommelt slaapgebrek ook met de aanmaak van 2-Arachidonylglycerol (2-AG). Dat is een lichaamseigen stof die werkt als een soort verdoving. Je kunt het vergelijken met een zeer lichte vorm van hasj. Bij mensen die slecht hebben geslapen loopt de hoeveelheid 2-AG aan het einde van de middag snel op en blijft hoog in de avond. Een bijwerking van deze stof is dat je er honger van krijgt.

 

Alcohol
Naast een goede nachtrust is ook alcoholgebruik een gevaar voor je gezondheid. Op netwerkborrels en gelegenheden waar ‘business meets pleasure’ wordt er regelmatig alcohol genuttigd.  Uit een artikel van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Addiction’ dat op social media voorbij kwam bleek dat er sterk bewijs is gevonden voor een verband tussen alcoholconsumptie en kanker in zeven verschillende delen van het lichaam.Het gaat om kanker in de lever, de darmen, het strottenhoofd, de slokdarm, de mondkeelholte, het rectum en de vrouwelijke borst.

 

Onderzoek
Uit een groot aantal recente studies naar kanker werden gegevens over alcoholconsumptie van patiënten werden meegenomen. Het blijkt dat hogere alcoholconsumptie steevast samen gaat met hoger risico op de zeven genoemde kankervormen. Welke vorm van alcohol de patiënt in zijn leven vooral had genuttigd, lijkt hierbij niet uit te maken. Wanneer het drinken vermindert, daalt ook het risico op kanker. Waarschijnlijk draagt alcohol aan het ontstaan van nog meer vormen van kanker bij, volgens het artikel. Zo groeit het bewijs voor een link tussen drank en alvleesklier-, prostaat- en huidkanker.

Actie!
Internationaal Ambitieus zal vaker artikelen produceren omtrent gezondheid, want als dat niet op orde is zal je geen duurzaam succes beleven…