• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Nu heb ik succes, maar daarvoor was het een struggle!’

Mijlpaal! Je leest het 500e artikel van Internationaal Ambitieus! Daarom blik ik terug op een oud artikel dat ik nog niet geplaatst had. Ik vond het grappig om terug te lezen en dacht bij mezelf ‘ja, laat ik het maar plaatsen op het platform’. Het was een blog geschreven vanuit irritatie en ondanks dat wij kennis verkopen vanuit praktijkverhalen, het is toch waardevol om te lezen hoe iemand die vandaag successen behaalt een half jaar geleden voor het behalen van dat doel nog een grote struggle had.

 

Als je een evenement organiseert, draag jij de verantwoordelijkheid. Ook als er dingen gebeuren waar je geen weet van hebt, dan nog moet jij de verantwoordelijkheid dragen. Althans dat is wat men er van vindt. Ergens ben ik het daar ook wel mee eens, maar er zijn grenzen. Als het mijn evenement is, dan moet het mijn evenement op alle fronten zijn. Dat wil dus zeggen dat ik als organisator betrokken moet worden bij calamiteiten. Echter, in de praktijk ben je alleen de verantwoordelijke als het in het voordeel van de andere is. Hoe ziet dat er uit?

 

Verantwoordelijk
Stel je voor dat je een feestje organiseert en er komen mensen die jij niet hebt uitgenodigd binnen, die ook nog eens al je eten en drinken consumeren. Een van je collega’s, die je wel hebt uitgenodigd, blijkt een paar van zijn vrienden te hebben uitgenodigd zonder jou daarover in te lichten. Nadat ze al het eten en drinken hebben geconsumeerd beginnen ze te klagen dat er niet genoeg op voorraad is en jouw collega komt bij jouw klagen. Ben jij dan verantwoordelijk?

 

Jij of ik?
Er zijn mensen die hier ja op zouden zeggen, maar ook mensen die hier nee op zouden zeggen. Natuurlijk, als je een feest organiseert ben jij verantwoordelijk. Als er dingen buiten jou om worden gegaan is het lastig om daar verantwoording over te dragen, maar toch kan het je kwalijk worden genomen. Dit verschijnsel komt vaak voor en de meningen over verantwoordelijkheid nemen zijn hierover verdeeld. In mijn optiek mag je als verantwoordelijke tegen die vrienden zeggen dat ze het feest moeten verlaten, vooral als zij zich niet weten te gedragen. Wat is dat met mensen die denken dat alles maar kan?

 

Zachtaardig
Er wordt mij weleens verteld dat ik een zachtaardig persoon ben. Iemand die voor de lieve vrede alle relaties goed wil houden. Een persoon waarbij sommigen denken ‘ach, die is lief dus daar lopen we zo over heen’. Het klopt. Ik gedij goed bij harmonie en streef daar ook naar en probeer die harmonie ook te behouden. Echter, als je mijn grenzen overschrijdt is het afgelopen met die zachtaardigheid. Zie het als het schaden van de verstandhouding. Het is makkelijker om iemand te pakken die niet snel van zich af bijt, dus daarom is het belangrijk voor mij, en mensen die hetzelfde hebben, om kracht te tonen. We hoeven niet te vrezen voor dat men ons dan niet meer aardig vindt, want in dat geval ben je juist beter af zonder hen.

 

Respect is goud waard in business
Als je met mensen werkt, moet jij je realiseren dat je houding en gedrag van essentieel belang zijn. Respectloos gedrag wekt aversie op en kan betekenen dat mensen liever niet met je willen samenwerken. Ik heb het hier niet over opkomen voor je mening, maar wel over sociaal gedrag. Als een ander praat, luister dan oprecht in plaats van bijvoorbeeld met je telefoon te spelen. Wanneer jij aan het woord bent aandacht opeisen, maar wanneer je niet aan het woord bent, onderuitgezakt zitten. Bedenk voor jezelf hoe jij het zou vinden als een ander het bij jou zou doen. Zou jij dat leuk vinden? Salesexpert Grant Cardone zegt dat als je rijk wilt worden, je veel mensen moet kennen. Een logisch gevolg is dat je met deze mensen ook een goede verstandhouding moet hebben, zodat er ook een gunfactor ontstaat. Je benadeelt jezelf dus als je geen respect toont.

 

Waak voor negativiteit
Onrespectvol gedrag roept vaak irritatie bij je op. Zelf omschrijf ik het als gif wat iemand je toedient en met gif moet je oppassen. Dat maakt je zwakker en kan je zelfs de das omdoen. Je kan dit herkennen als mensen een uitwerking op je hebben, waardoor je energieniveau lager is wanneer ze in je buurt zijn. Ook wel bekend als de onbewuste irritatiezone. Als een ander zich aan je opdringt met als doel jou te overreden, je het gevoel te geven dat je verkeerd bezig bent of je op andere wijze probeert neer te halen. Humberto Tan zegt dat je jezelf met positieve mensen moet omringen, omdat die een goede vibe geven. Negatieve mensen doen het tegenovergestelde en beperken je in je potentie. Waak daar dus voor.

 

Service in business
Ik ben van mening dat alles valt en staat met je (potentiële) klanten. Je doelgroep of tegenwoordig in populair taalgebruik ook wel de ‘community’ genoemd. Op deze mensen wil je dus zuinig zijn. Persoonlijk wil ik goed zijn voor mijn mensen. Service bieden. Ze moeten niets tekort komen. Daarom hecht ik waarde aan de stem van de klant. De Turken zijn daar erg goed in. Ze hebben service praktisch uitgevonden. Zij weten hoe belangrijk een goede klantrelatie is. Wat mij betreft mag je verwachtingsmanagement daar aan toevoegen. Hoe vaak krijg je niet te horen in een restaurant ‘is alles naar wens?’. Als je het helemaal goed wilt doen, streef je naar het neerzetten van je service op een manier dat je die vraag niet eens hoeft te stellen. Je weet dat de klant op en top tevreden is…

 

Bestel nu je kaartje!