• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Omayra Bouterse: ‘Suriname barst van de mogelijkheden’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de negen landen waar het Nederlands één van de voertalen is. Deze zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen en het organiseren van evenementen en handelsmissies. Deze keer interviewen wij Omayra Bouters uit Suriname. Hoe kijkt zij naar het ondernemersklimaat van Suriname?

‘Mijn naam is Omayra Bouters en ik ben geboren in Amsterdam op 4 februari 1983. Op 4-jarige leeftijd verhuisde ik met mijn moeder naar Paramaribo waar ik een onbezorgde jeugd heb gehad. Buiten spelen, fietsen, voetballen en oorlogje spelen met de kinderen van de buurt waren een dagelijkse bezigheid. Ik zat doordeweeks na school in de deuropening mijn huiswerk te doen, om zo snel mogelijk buiten te gaan spelen. In het weekend kampeerden we in tenten voor de deur van mijn ouderlijke woning, compleet met kampvuur waarop we dan 'poptjie patu´ speelden. We hebben een keer zelfs de schutting van mijn moeder verbrand tijdens de voorbereiding van bruine bonen’.

Van Paramaribo naar Amsterdam
‘Op mijn 14e verhuisde ik voor studie terug naar Amsterdam waar ik terecht kwam in een omgeving waar men niet eens wist waar Suriname lag. De grootste schok kwam toen een medeleerling de opmerking maakte dat het wel erg flink was dat ik binnen twee weken Nederlands had leren spreken. En de tegenhanger van de Gouden Eeuw? Daar wilde mijn nieuwe geschiedenisleraar niks van weten. Belachelijk natuurlijk!’

 

‘Na het Montessori Lyceum en het Gerrit Van der Veen College ben ik aan mijn hbo-opleiding Makelaardij O.G begonnen. Mijn studietijd in Amsterdam was een geweldige ervaring, maar natuurlijk wordt het leven veel zwaarder als je op die leeftijd je eigen boontjes moet doppen en de bekende "blauwe briefjes"  in de bus verschijnen met jouw naam erop. Ik voelde de hete adem van een burn-out in mijn nek en heb naar mijn mening net op tijd besloten om met hond en al naar Suriname te emigreren. Voor mijn gevoel remigreren; ik ging namelijk naar "huis"! Inmiddels zijn we bijna 11 jaar verder en vervul ik de trotse rollen van vrouw en moeder van twee meiden.'

 

Mijn werk is mijn passie en grootste successen
‘Als eigenaar en directeur van Renaissance Realty mag ik zeggen dat ik het geluk heb dat mijn werk mijn passie is en ik daarom elke klant en opdracht zie als een prettige uitdaging om mijzelf en mijn kwaliteiten te verbeteren. Als beëdigd Makelaar/ Taxateur houd ik mij dagelijks bezig met het behartigen van de belangen van mijn klanten bij de verkoop, aankoop, waardering, het verhuur en aanhuur van onroerende zaken in Suriname. Heel intensief contact hebben met mensen en daar een engelengeduld voor opbrengen is dagelijkse kost.’

 

‘Mijn grootste successen zijn onderdeel van de tevredenheid die mijn klanten overbrengen. Het geeft een zeer goed gevoel als klanten na ruim vier jaar nog met een positieve blik op je dienstverlening terug kunnen kijken. Momenten waarbij klanten tot tranen geroerd worden, omdat je hemel en aarde bewogen hebt om hun belangen te behartigen, maken mij ook nog steeds emotioneel. Het zijn de kleine dingen, maar daar doe je het gewoon voor!’

 

‘Een klant vertelde mij laatst:" Omayra, je hebt een talent gekregen, dat heb je tot je werk gemaakt, ik ben trots op je dat je van een ieder respect kan afdwingen door je manier van denken en handelen." Ik werd er gewoon verlegen van en mompelde een binnensmondse dank u wel. Ik heb geleerd dat bescheidenheid de mens siert, dus ik laat me vertellen dat ik mijn werk goed doe.’

 

‘Een andere mijlpaal is mijn beëdiging geweest. Ik heb er twee jaren keihard voor geknokt en op het moment suprême vroeg de rechter met een lach of ik nog iets toe te voegen had. Nou gelukkig niet, ik was dolblij! Ook voor mijn diploma Infrastructuur heb ik heel veel offers moeten brengen; ik was een jonge moeder met twee banen en volgde s' avonds nog een deeltijdopleiding. Dankzij mijn moeder, mijn grootste voorbeeld, mijn fan en echt mijn rots in de branding heb ik geleerd om een enorm hoog doorzettingsvermogen op te bouwen.’

 

Tweede bedrijf
‘Samen met twee vriendinnen heb ik ook een tweede bedrijf DESQ Consultancy, waarbij wij ons richten op het structureren, adviseren en begeleiden van bedrijven op het gebied van kwalitatief ondernemerschap, veiligheid en het ontwikkelen van trainingen ter bevordering van menselijk kapitaal. Ik wil graag een wezenlijke bijdrage leveren aan de herstructurering van de Surinaamse makelaardij, een taak die ik stap voor stap tot uitvoering breng. Elke verandering, begint tenslotte bij jezelf. Successen betekenen niks als je die niet kunt delen met de mensen van wie je houdt.’ 
 

Oerdrang om te overleven
‘Als ondernemer kom je heel veel teleurstellingen tegen. Maar juist die moeten de drijfveer zijn om je denken en handelen naar een hoger niveau te tillen. Samenwerken en elkaar motiveren in zowel goede als slechte tijden zijn eminent voor je voortbestaan. In goede tijden successen delen en motivatie hieruit halen om het zelf ook beter te doen. Slechte economische tijden, zoals de recessie waarin Suriname nu verkeert, zorgen ervoor dat ondernemers scherper worden. De oerdrang om te kunnen overleven gaat dan prevaleren en je gaat op zoek naar creatieve manieren binnen je bedrijfsvoering om het hoofd boven water te houden.’ 
 

‘Natuurlijk praat ik de huidige situatie niet goed, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar juist in tijden zoals deze kom je door de bundeling van krachten verder dan dat je bij de pakken gaat neerzitten en de handen ineenslaat, hopende dat het beter zal gaan. Laat je ook altijd adviseren door meerdere partijen. Familie en vrienden zijn een "gratis" klankbord. Wees wel voorzichtig met je idee en met welke mensen je dat bespreekt; je gedachtegoed zaait soms kwaad bloed. Vertrouw ten allen tijde op je gevoel. Rationeel denken zorgt voor een onderbuikgevoel dat je niet kunt en niet moet negeren.’

‘Ik word liever iets langzamer (belang)rijk, maar met een schoon en rein geweten. Ik zeg altijd: Ik heb een "vervelende" achternaam, dus ik ben voorzichtig. In Suriname moet ik overal kunnen gaan en staan! Soms moet je klanten en collega's ook opvoeden. Ik neem zeker niet elke opdracht aan. Als ik geen klik met de klant heb of mij er niet prettig bij voel, vertrouw ik op mijn intuïtie. Klanten die bij mij de deur binnenstappen, weten overigens wat ze kunnen verwachten. Consistentie, kwaliteit en duurzaamheid, dat is de kern van ons bestaan.’

 

Suriname barst van de mogelijkheden!
‘Vakgebieden die vooral in het Westen verzadigd zijn, vieren hier hoogtij. Onze oudejaarsviering wordt internationaal geprezen. Boek wel een half jaar tot een jaar van tevoren, anders betaal je de hoofdprijs. In december is dit echt the place to be! Suriname is meer dan de bekende BVN- of NOS-beelden. Het land bestaat niet alleen uit achterstandswijken en bedelende kinderen. Wij hebben ook super modernistische villa's en de nieuwste auto's, een prachtig Amazoneregenwoud, heerlijk eten en een geweldige samenleving. Laat je dus niet leiden door de vele vooroordelen, maar kom en ervaar ons Switi Sranang zelf!’