• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemen met een burn-out

Wanneer men het woordje burn-out hoort, denkt men vaak dat mensen die het krijgen jarenlang in vaste dienst werken, dag in dag uit hetzelfde werk moeten doen waar ze geen of te weinig waardering van hun baas krijgen, een hoge werkdruk hebben of in een slechte werksfeer zitten op hun afdeling. Men ziet ook vaak dat wanneer werknemers een burn-out krijgen, dat ze zich ziekmelden en na twee jaar in ziektewet te zijn geweest weg gebonjourd worden uit het bedrijf.  Maar hoe zit het nou als je als ondernemer te kampen hebt met een burn-out?

 

 Burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als iemand een burn-out heeft, voelt diegene zich ‘opgebrand’, dus kan diegene geen energie meer vinden om het werk te kunnen verrichten. Bij sommige beroepen komt het vaker voor. Ook bij (werkende) vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen.

 

Het voorstadium van een burn-out is vaak overspannenheid. Bij overspannenheid is er een kortere termijn aan vooraf gegaan voordat je in dat stadium bent beland. Als je eenmaal een burn-out hebt, betekent het dat je al veel langer over je grenzen heen bent gegaan. Het is het gevolg van langdurig blootgesteld worden aan emotionele overbelasting en stress dat gepaard kan gaan met de volgende symptomen:

 

  • Slaapstoornissen;
  • Niet meer met plezier naar het werk gaan;
  • Verminderde concentratie;
  • Hoofd- en nekpijn;
  • Verminderde eetlust en
  • Niet meer kunnen genieten van dingen (zoals seks).

 

Ondernemen met een burn-out

Eigenlijk is het een taboe om als ondernemer een burn-out te hebben. Want je kiest er toch zelf voor om te gaan ondernemen? Je eigen bedrijf hebben is toch het leukste wat er is? Je bent je eigen baas, je bepaalt je eigen tijden en hebt zelf controle over je werkdruk, dus hoe kun je nou in een burn-out geraken? Daar denk je als ondernemer liever niet aan.

 

Om deze redenen hoor je er misschien niet vaak iets over, want vanwege dit taboe zullen ondernemers er niet openlijk voor uit durven te komen doordat ze misschien een gevoel van schaamte hebben dat het hen is overkomen.

 

Ondernemers staan er vaak om bekend dat ze vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel maar blijven werken en doorgaan en door totdat ze er (letterlijk) bij neervallen.

De oorzaken liggen niet alleen in de aard en omvang van het werk, maar ook in het karakter. Het sluipt er zodanig in dat je het vaak niet eens door hebt, totdat je lichaam op een dag protesteert en niet meer naar behoren kan functioneren. Zodra je de lichamelijke en psychische klachten ervaart, zit je er al middenin.

  

Liever voorkomen dan genezen

Er is een mogelijkheid om een burn-out te voorkomen. Op het moment dat je nog in het voorstadium, overspannenheid, bent, zijn er bepaalde handelingen die je kunt doen om je ervan bewust te maken dat als je zo doorgaat, de burn-out eraan zit te komen.

 

Ten eerste is het luisteren naar je lichaam en jezelf de vragen stellen hoe het nou werkelijk met je gaat, of je werk en rust in balans zijn en of je nog plezier of vreugde ervaart in het werk dat je doet. Ook de vragen: “Wat veroorzaakt stress/druk?” en  “Wat brengt rust/geluk?” zijn belangrijk om aan jezelf te stellen.

 

Aan de hand van de antwoorden zul je je grenzen bij kunnen stellen en daarmee proberen om in ieder geval de (werk)druk te verlagen. Op deze manier kun je beter de baas zijn over je werk en besteed je je tijd en energie efficiënter waardoor je jouw werk weer met plezier kunt doen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken waar je bepaalde zaken kunt uitbesteden en goed op jezelf te letten. Dus goed eten, voldoende rusten, op vakantie gaan kan ook helpen en heel belangrijk: durf “Nee” te zeggen.

 

Schakel eventueel hulp in

Ik hoor het je al denken: “Dit is makkelijker gezegd dan gedaan”. En dat klopt. Sommige mensen lukt het om op eigen kracht een burn-out te voorkomen of er uit te klimmen.

Gelukkig is er voor degenen bij wie het niet lukt heel veel hulp om in te schakelen. Zo kun je bij verschillende coaches terecht en indien nodig bij een psycholoog. Zij weten vaak de juiste vragen te stellen en bekijken je situatie vanuit een ander perspectief waardoor ze met andere oplossingen komen waar je zelf niet op zou zijn gekomen.

 

 

Ijzersterk terugkomen

Wanneer je hersteld bent van je burn-out, heb je vaak een nieuwe kracht in jezelf ontdekt. Je kent nu je sterke en zwakke punten en tijdens je herstel heb je eraan kunnen werken.

Er is geen schaamte in het hebben van een burn-out. Het kan iedereen overkomen. En als het je overkomt, is het een kans om een betere versie van jezelf te worden, waardoor je na afloop ijzersterk terug zult komen!