• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemen op Bonaire: “Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen”

Ik woon al een jaar op Bonaire. Nadat ik 20 jaar gewerkt had als HBO-docent in Nijmegen, vond ik het tijd worden om mijn lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ik heb een bedrijf opgericht onder de naam Bonaire Break. Wij begeleiden jonge mensen in hun studiekeuze.

 

Als docent zie ik al jaren hoe moeilijk de studenten uit Caribisch Nederland het hebben als ze gaan studeren in Nederland. Ik heb ze vaak vol goede moed zien beginnen aan een studie om  ze na een half jaar alweer weg te zien gaan. De studie uitval onder deze groep studenten is de hoogste van alle studenten. Dat doet mij al jaren pijn. Er gaat zoveel talent verloren, zoveel dromen spatten uiteen en de studenten blijven met grote schulden zitten.

 

In Nijmegen ben ik betrokken geweest bij de oprichting van HAN HUNTU; een studenten vereniging voor CN-studenten. De studenten vangen elkaar op, maken elkaar wegwijs in de stad en de studie en nog belangrijker, ze zijn er voor elkaar als ze het moeilijk hebben. Samen kerst vieren is veel leuker dan in je eentje op je studentenkamer, toch?

 

Nu ik op Bonaire woon, wil ik nog een stapje verder gaan. Ik ben bezig om een livestream voorlichtingstraject te ontwikkelen waarbij de leerlingen van de eilanden via livestream verbindingen lessen in Nederland kunnen volgen. Op deze manier zien ze wat er tijdens de lessen gebeurt en kunnen ze zelfs vragen stellen aan de docent of aan andere studenten. Je kunt het zien als een soort digitale meeloopdag. Ik merk dat ze dan een veel beter beeld krijgen van de verschillende studies en hierdoor hopelijk ook betere keuzes kunnen gaan maken.

 

Brain Drain wordt Brain Bron

Wat ook heel belangrijk is voor een eiland als Bonaire is dat de mensen die gestudeerd hebben weer terug naar Bonaire komen. Er is al jaren sprake van een Brain Drain en dat is zonde. Uit onderzoek is gebleken dat de eilandskinderen best terug zouden willen keren maar omdat er hier niet genoeg carrièremogelijkheden zijn en omdat het huren van een huis erg duur is, is het erg lastig voor jonge mensen om hier hun bestaan op te bouwen. Daarom blijft men vaak in Nederland. Daar wil ik graag iets aan doen.

 

Ik ben betrokken bij een project waarbij wij een House of Inspiration (HOI) willen realiseren in een centraal gelegen plek in Kralendijk. Dit gebouw moet een verzameling van bedrijven worden waar Private en Public elkaar ontmoeten. Jonge ondernemers kunnen geholpen worden om een bedrijfje op te starten. Ook de Universiteit van Curaçao heeft interesse om hier lessen te gaan geven. Het HOI wordt dus een plek waar kennis en vaardigheden gedeeld gaan worden. Je kunt zelf lessen aanbieden en modules volgen. Je kunt begeleiding krijgen bij de opzet van jouw bedrijf en je kunt samen de overhead van jouw bedrijf regelen. Het oude belastingkantoor in Rotterdam is hiervan een goed voorbeeld in Nederland.

 

Monopolie op Bonaire

Bonaire is een eiland en is jarenlang een geïsoleerde plek geweest. Als gevolg daarvan denkt men ook vaak in eilandjes. Er zijn veel ego’s hier die niet willen dat er dingen veranderen. Alles wat van ver komt, is bedreigend en men is bang dat de anderen beter zijn en dat men zijn baan kwijtraakt. Dit gedachtegoed werkt verlammend en zorgt ervoor dat jonge mensen geen kansen krijgen. Er zijn helaas meerdere voorbeelden waar een kleine minderheid de dienst uitmaakt. Deze minderheid verdient heel veel geld en heeft er alle belang bij dat dingen blijven zoals ze zijn. Er is bijvoorbeeld maar één containerbedrijf op het eiland. En dit bedrijf presteert het om voor een container die van Curaçao naar Bonaire verscheept moet worden 2500 dollar te vragen. Het vervoer van dezelfde container kost van Nederland naar Curaçao ook 2500 dollar! De supermarkten vragen belachelijke prijzen en geven het transport de schuld. De banken vragen minimaal 7% rente voor een hypotheek terwijl de banken in Nederland zo ongeveer geld toegeven als je een lening afsluit. Dit is monopoliegedrag en dit werkt verlammend voor de economie en zorgt er ook voor dat jongeren weggaan en wegblijven!

 

Gelukkig merk ik dat er steeds meer jonge mensen op Bonaire komen die veel energie en wilskracht hebben om dingen aan te pakken. Je voelt aan alle kanten dat er veel gaat gebeuren op Bonaire. Juist het feit dat het hier allemaal nog moet gaan beginnen, geeft veel kansen en mogelijkheden. Als we deze mensen de kansen geven om zich te vestigen en te ontwikkelen, dan geeft dat veel vertrouwen voor de toekomst. Een toekomst die heel mooi zal zijn als we met zijn allen beseffen dat wij het samen moeten gaan doen hier; jong en oud, man en vrouw en met alle kleuren van de regenboog! Polarisatie leidt tot haat, angst en afkeer, daar wordt niemand beter van. Mijn motto is dus:

 

Laten we het samen doen want wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen!