• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemer Kris Florek lanceert boek in Polen met lessen over kracht van de Nederlandse mentaliteit

Feature Image

De Pools-Nederlandse ondernemer Kris Florek heeft afgelopen week in Warschau de eerste druk van zijn boek ‘Gunnen’ in ontvangst genomen. In het boek vertelt Florek over zijn ervaringen bij zijn komst naar Nederland en de lessen die Polen kunnen leren van de Nederlandse mentaliteit. Een cruciale rol daarbij ligt volgens Florek bij het gunnen, een begrip wat in Polen niet bestaat maar wat voor hem persoonlijk een rol heeft gespeeld om te kunnen slagen als zakenman in Nederland.

 

Florek groeide op in een achterstandsbuurt in het Poolse Sieradz, bij aan alcohol verslaafde ouders. Op 22-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland, zonder kennis van het land en de taal. Met de nodige portie lef en doorzettingsvermogen is Florek inmiddels uitgegroeid tot een succesvol zakenman in Nederland. Zo is hij onder andere directeur van een groot bedrijf dat is gespecialiseerd in vastgoedonderhoud.

In 2014 werd hij door de Stichting Polonus verkozen tot ondernemer van het jaar. In Sieradz, de stad van zijn jeugd, werd hij in 2015 benoemd tot erelid van de Kamer van Koophandel. Ook belandde hij dat jaar in de finale van verkiezing voor de Ondernemersprijs Haaglanden. De Professional Speakers’ Academy benoemde Florek in 2015 tot ‘Best European Member of the year’. Ook coacht hij andere ondernemers.

 

Gunnen

In ‘Gunnen’ vertelt Florek deels over zijn levensverhaal, waar al eerder een Nederlands boek ”Durft te worden wie je bent” over verscheen. Daarnaast gaat een belangrijk deel van het boek over wat hij heeft geleerd in Nederland en van de Nederlanders. “Ik wil graag uitleggen wat de verschillen zijn tussen de Poolse en de Nederlandse mentaliteit, en wat Polen hiervan kunnen leren. Ik heb dit zelf ervaren en heb vooral gezien hoe belangrijk de factor ‘gunnen’ is in Nederland. Zelf denk ik dat dit cruciaal voor mij is geweest om te slagen in Nederland. Het bijzondere daaraan is dat er in Polen geen woord bestaat voor gunnen, die uitdrukking is er onbekend.

Met het vertellen van mijn ervaringen en het onder de aandacht brengen van het begrip ‘gunnen’ hoop ik de Poolse lezers te kunnen inspireren.” Om de daad bij het woord te voegen ‘gunt’ Florek de volledige opbrengst van zijn boek aan diverse goede doelen in Polen.
Het eerste exemplaar van ‘Gunnen’ is afgelopen weekeinde officieel overhandigd aan Florek in Warschau. Vanaf januari ligt het boek in Polen in de winkels, en een groot aantal Poolse bibliotheken heeft al aangegeven het op te nemen in de collectie.