• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemer, verdien je er al een centje bij?

Tegenwoordig is ondernemen steeds minder gek en meer geaccepteerd. Voorheen bouwde je eerst jarenlange werkervaring op bij een werkgever, totdat je vond dat je voldoende had gespaard en  de benodigde kennis had opgebouwd. Veelal hebben de hedendaagse ondernemers andere motieven om een bedrijf op te zetten. Wellicht zijn ze onlangs hun baan verloren en kunnen zij niet aan nieuwe werplek komen, omdat de werkgever vindt dat ze niet binnen het 'profiel' passen. Maar daarnaast heb je ook een grote groep jongeren die inzien dat je geen baan hebt voor het leven en tevens hun eigen boontjes willen doppen.

Ik hoorde bij de laatste categorie. Destijds was ik 19 jaar, een MBO diploma Bank- en Verzekeringswezen op zak en mijn werkervaring waren stages bij verzekeringskantoren in Nederland en Suriname.
Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk besloten om mijn eigen promotiebedrijf te starten. Overal om mij heen hoorde en las ik dat netwerkenbijeenkomsten bezoeken de ultieme manier was om opdrachten binnen te halen.

Het netwerken vond ik spannend en ging mij steeds beter af en uiteindelijk heb ik er grote opdrachten uit voort mogen slepen. Alleen was er in het begin van mijn ondernemerschap constant een vraag die steeds weer aan mij werd gesteld. 'Heel leuk idee wat jij hebt, maar heb jij er al centjes mee verdiend?' Ik weet dat Nederlanders heel direct kunnen zijn, maar zelfs ik had dit niet zien aankomen. Ik probeerde deze vraag altijd weg te mompelen totdat ik het zat was!

Waar denk je dat het aan ligt als iemand jou deze vraag stelt?

1 Houding

Beelden zeggen meer dan 1000 worden, maar je houding ook! Dat is waar men het eerst op let en hou daar dan ook vooral rekening mee. Het klinkt simpel, maar durf je gesprekspartner aan te kijken en sta alsof je tenminste de halve wereld aankan. Ik heb ook gelezen dat je vanuit je buik moet praten, zodat je stem krachtiger overkomt en worden je stembanden minder belast.

2 Woordkeuze

Als je nog niet zo goed weet hoe jij je business moet overbrengen probeer dit dan te oefenen in een pitch van 30 seconden. In deze 30 seconden vertel je wat je doet, waarom je het doet en wat je voor anderen kan betekenen. 

3 Zelfvertrouwen

Niet elke ondernemer wordt de volgende Bill Gates of Warren Buffet, maar jij hebt wel iets heel moois wat jij deze wereld kan bieden. Dat is het lef om jouw tijd en geld te investeren om jouw dromen te realiseren. Geloof in jezelf en je plan ongeacht het niet altijd gaat zoals jij wilt. Lees boeken of ga in gesprek met een sparringsparter zodat jij het vertrouwen in jezelf blijft houden. 

4 Misgunners

Je kan bovenstaande stappen nog zo goed doen als je wilt, maar soms moet je onderkennen dat er mensen zijn die het je niet gunnen. Maar wees gerust, want elk succesvol persoon heeft haters. Zolang je die nog niet hebt, dan moet je nog harder werken, want blijkbaar ben je nog niet zichtbaar genoeg. 

Mijn antwoord

Je wilt natuurlijk weten hoe ik op dit moment deze vraag zou beantwoorden? Mijn antwoord is als volgt: Wat ik heb verdiend is minder belangrijk dan de doelen die ik voor mezelf heb gesteld. Ik heb ervoor gekozen om mijn energie, tijd en geld hierin te steken met alle risico's van dien. Maar omdat ik dit adem, leef en ervaar weet ik zeker dat ik er een succes van ga maken!

Dit antwoord past heel goed bij mij. In feite maakt het weinig uit wat je zegt als je het maar zegt met veel zelfvertrouwen en de juiste houding, dan volgen de mooie woorden van zelf. Pas deze tips toe en veel succes met je aankomende misgunners op weg naar succes!