• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Onderneming starten: verwachtingen versus realiteit

 

 

 

Het wordt vaak als een mijlpaal gezien wanneer je net bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vooral je naaste omgeving is heel trots en blij met je beslissing om te gaan ondernemen… Of ze zijn er juist heel sceptisch over. Hoe hun reactie ook zij, ze hebben een bepaalde gedachte of verwachting van het hebben van een eigen bedrijf, maar klopt hun verwachting wel met hoe het in werkelijkheid gaat?

 

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor. Iemand heeft een idee of een hobby waar ze geld mee willen verdienen in de vorm van een onderneming. Diegene heeft research gedaan, verschillende websites en andere informatiebronnen geraadpleegd. Wanneer het bedrijfsplan is geschreven, de bedrijfsnaam is bedacht, de domeinnaam geregistreerd en alle andere voorbereidende stappen zijn uitgevoerd, is degene er klaar voor om de laatste stap uit te voeren om het allemaal officieel te maken: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

 

Na de KvK inschrijving

Vanaf deze inschrijving mag je jezelf officieel ‘ondernemer’ noemen. Terwijl je de lovende woorden en de felicitaties van je omgeving nog laat bezinken en tegelijkertijd lichte twijfel voelt vanwege de sceptische opmerkingen van sommigen, moet het echte werk gaan beginnen. Sommige starters hebben al een klantenbestand waarmee ze aan de slag kunnen gaan, maar in veel gevallen kan pas vanaf het moment van inschrijving begonnen worden met klanten werven. Als je het marktonderzoek goed heb uitgevoerd zou dat niet zo moeilijk moeten zijn, maar niet iedereen heeft evenveel geluk dat deze klanten daadwerkelijk bij hen zullen komen. Gelukkig heb je al een marketingplan klaar om uit te gaan voeren.

 

De investeringsfase

Deze eerste fase van ondernemen noem ik de investeringsfase. Waarom investeringsfase? Omdat in deze periode meer wordt geïnvesteerd, dan dat er omzet wordt gemaakt. In feite draai je gewoon verlies, maar dat klinkt te deprimerend vind ik. Je hebt startkapitaal geïnvesteerd in je logo, huisstijl, marketing, inventaris en dergelijke. Dus de omzet die je maakt en de winst die je eventueel daar uit maakt, is puur om deze investering terug te verdienen.

De duur van deze fase is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere:

  • De hoogte van de investering;
  • Het aantal klanten/opdrachtgevers die je hebt;
  • Hoe de markt staat waarin je jouw product of dienst wilt aanbieden.

 

Verwachtingen

Bij het starten van een onderneming denken mensen in je omgeving (die er geen of weinig verstand van hebben), dat je het al gemaakt hebt, de euro’s je bankrekening binnen stromen en dat je al vakanties kan gaan boeken. Men denkt dat de KvK een elite club is waar alleen succesvolle mensen toegang tot hebben en dat je bij het inschrijven van je onderneming door de speciale screening bent gekomen om toe te mogen treden tot de high society ondernemers club, dat verdeeld is onder verschillende rangordes. De eenmanszaken zitten in de laagste rang en de BV’s behoren tot de hoogste.

 

Hoe laag of hoog je zit, je bent binnen, dus je bent elite, succesvol en hebt het gemaakt in de maatschappij. Men kijkt naar je op, heeft hoge verwachtingen van je en het laatste wat je wilt doen is hen teleurstellen. Met deze prestatiedruk en hoge verwachtingen begin je je onderneming met een angst om je omgeving teleur te stellen en om hulp te vragen, want een succesvol persoon hoeft niet om hulp te vragen, denk je dan bij jezelf.

 

Realiteit

Men is vaak stil wanneer het bloed, zweet en tranen betreft en deelt deze struggles niet graag met mensen van wie je weet dat ze naar je opkijken. Terwijl juist in deze fase de hulp van je omgeving goed te gebruiken is. Het meest ideale is om je omgeving voor te bereiden op wat er komen zal en aangeven hoe belangrijk hun steun in deze investeringsfase is.

 

Bij de opstart is het nou eenmaal hard werken, veel uren maken en in korte tijd zo veel mogelijk klanten of opdrachten krijgen om je investering terug te verdienen en uiteindelijk winst beginnen te maken. Ook al gebeurt dat vaak in het derde jaar pas, want er wordt gezegd dat het eerste jaar vaak verlies wordt gedraaid, in het tweede jaar je quite staat en pas in het derde jaar winst gaat maken.

 

Hulp

Als ondernemer heb je een visie, een bepaald doel voor ogen en ben je bereid om de eerste jaren hard toe te werken naar dat doel en de uiteindelijke winst. Door er zelf in te blijven geloven en niet op te geven, is het mogelijk om dat doel te bereiken, maar deze last is zwaar om alleen te dragen en er zijn veel mensen bereid te helpen als ze weten dat die hulp nodig is.

 

Helpen kan al door het doen van mond-tot-mond-reclame, wat een van de beste vormen van reclame is. Het liken en delen van social media pagina’s, berichten en promoties kunnen ook voor een groter bereik zorgen. Zo een kleine daad kan een groot effect hebben op je onderneming, waardoor de weg naar je winst een stuk makkelijker kan worden gemaakt.

 

 

Conclusie:

Het is heel fijn als je omgeving trots op je is dat je gaat ondernemen, maar je heb er meer aan als ze weten hoe hard je ervoor moet werken… want je familie en vrienden zullen je met alle liefde steunen en helpen om je bedrijf te promoten, zodat je je uiteindelijke doelen kan bereiken.