• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemingskansen in Suriname voor mensen in de diaspora

Bron: Results 4 Business

Steeds meer mensen in Nederland zijn zich aan het oriënteren om in Suriname een onderneming te starten. Een gezonde ontwikkeling, maar waar vinden mensen buiten Suriname met concrete plannen om er te starten, gebundeld actuele informatie over de economie, de stand van het ondernemersklimaat en het concurrentievermogen van Suriname?

Stelt u zich voor… U bent een paar keer in Suriname geweest. Het land bevalt u en u overweegt om er te gaan wonen en ondernemen. Hoe makkelijk zou het zijn als u een rapport met actuele informatie kon krijgen over de economische en ondernemingskansen en het beleid dat de overheid voert voor beide? Het zou u zo een halfjaar tot een jaar tijdswinst qua voorbereiding kunnen opleveren. De Scoping Study Suriname 2015 is zo een rapport.

Het rapport
Na de aankondiging en de presentatie van bevindingen van het rapport tijdens het Seminar van de Surinaamse Overheid, 'How to Engage the Diaspora for Development of Suriname', op 7 februari 2015 in Den Haag, in samenwerking met het Internationaal Migratie Instituut (IOM) en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken, is het rapport nu beschikbaar.

Het rapport stelt de vraag welke kansen er zijn voor (startende) ondernemers uit de diaspora om in Suriname een onderneming te starten. Tevens geeft het rapport een analyse van de huidige stand van de economie van Suriname, het monetaire beleid gericht op het ondernemen en de kansrijke sectoren om te ondernemen. Naast een analyse van de economie biedt het rapport een analyse van het ondernemerschapsbeleid en de overheidsaanpak om de concurrentiekracht van Suriname te verbeteren.

Gerelateerd: Tori Oso, I love Suriname

Ondernemingskansen in kaart
Ook geeft het rapport inzicht in de internationale beoordeling van de start en ontwikkeling van het ondernemerschap in Suriname. Het zakendoen in Suriname wordt vergeleken met de landen in de regio. Verder geeft het rapport informatie over de kansrijke sectoren waarin de overheid, met buitenlandse leningen, de komende jaren investeert. Enkele startideeën worden gepresenteerd.

Gerelateerd: Elton Kartopawiro is Suriname liefhebber en oprichter van surinamcard.com

Ontwikkelingsorganisatie SPARK
Het rapport is uitgevoerd door de  bekroonde Internationale Zakenvrouw en ondernemer in Suriname en Nederland, mevrouw drs. Georgette Eendragt, in opdracht van de internationale ontwikkelingsorganisatie SPARK. Als internationaal consultant adviseert  zij met het bedrijf Results4Business ondernemers in Nederland en in Suriname, die zakendoen in Suriname, Latijns- Amerikaanse en Caribische regio. Het bedrijf biedt ook  matchmaking consultancy aan om het zakendoen tussen ondernemers, overheden en andere partijen te faciliteren.

SPARK voert namens het ministerie van Buitenlandse zaken het 'Migrant Entrepreneurship Programme' uit tot en met 2016. Een beperkt aantal ondernemers komt in aanmerking. Wie via dit programma in Suriname wil ondernemen kan contact opnemen met SPARK over de voorwaarden.

Gerelateerd: Ambassadeur Noorman zegt Suriname is een van de veiligste landen in Latijns-Amerika