• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ontdek waarom jij doet wat jij doet met behulp van deze makkelijke en leuke tool!

De WAT wij willen is niet altijd makkelijk te benoemen, de HOE we daar kunnen komen is vaak nog moeilijker en de WAAROM wij het willen is vaak wat wij ons niet afvragen. Het ironische is dat de WAAROM je iets wilt het belangrijkste is, de WAT je wilt niet altijd is wat je echt wilt en dat de HOE je daar komt meestal het minst belangrijkste is. In deze serie zal ik de tools delen die ik gebruik om tot de kern te komen van vooral de WAT en de WAAROM, maar de sleutel tot alles wat jij doet en zal doen in je leven, ligt in jezelf kennen. Ik zal dan ook beginnen met jullie een simpele opdracht te geven om beter te begrijpen wie jij bent en waarom jij doet wat jij doet. Maar eerst een korte uitleg.

WAAROM. De waarom is de drijfveer achter jouw handelen. Je hebt een WAAROM achter je product of dienst, maar ook een waarom achter wat jij doet en hoe jij leeft als persoon. Vaak zijn wij gefocust op het product of dienst dat wij willen creëren en richten wij ons meteen op deze WAAROM, maar eigenlijk is het belangrijker om eerst jouw intrinsieke motivatie te onderzoeken: “Waarom doe JIJ wat je doet?”. Hoe komen we daar achter? Ik wil je uitnodigen om de volgende opdrachten te gaan uitvoeren. Het zijn heel leuke en makkelijke opdrachten. Dus ga er lekker voor zitten, zet die tv eventjes uit en richt je volledig op het onderstaande.

De opdracht
Wat gaan wij doen? Heel simpel gezegd: wij gaan brainstormen; maar dan wel op een constructieve, effectieve en simpele manier. Ik doe dit door de volgende tools te combineren:
Mindmappen, Brainstormen en Visualiseren

Met behulp van deze tools ga jij proberen tot jouw kern door te dringen en meer inzicht in jezelf te verwerven. Succes!

  • Pak een groot stuk papier.
  • Schrijf in het midden je naam of plak een foto van jezelf.
  • Begin nu met alle woorden op te schrijven die je met jezelf associeert:

Hoe definieer jij jezelf? Welke aspecten vind jij belangrijk in jezelf en in anderen? Waar hecht jij veel waarde aan? Waar irriteer jij je aan of waar ben je trots op? Etc.

  • Bekijk wat je hebt opgeschreven en groeppeer de woorden. Alles wat bij elkaar past, zet je bij elkaar.
  • Bekijk je mindmap goed en bekijk voor jezelf welke trends je ziet, waar de nadruk op ligt bijvoorbeeld. Vraag jezelf daarna af wat dit voor jou betekent?
  • Zoek vervolgens bij zoveel mogelijk woorden beelden, illustraties of foto’s
  • Op een tweede blad schrijf je weer je naam in het midden maar nu zoek je foto’s van de rol figuren in je leven.

Dit kunnen bekende mensen zijn, mensen in jouw directe omgeving, familie, etc. Zoek foto’s die zo goed mogelijk weergeven wat jou inspireert in hen.

  • Schrijf nu bij elk rolmodel op welke aspecten jij in hem of haar bewondert.
  • Ga terug naar jouw eerste mindmap en kijk of je verbanden ziet.

Doel van de opdracht
Deze opdracht is bedoeld om jezelf bewust te maken van wat je onbewust al weet of voelt. Doordat je dit ook nog een keer visueel maakt, is dit ook een goede reflectieopdracht. Je zal heel waarschijnlijk een gevoel van herkenning ervaren, een gevoel van “ AHA!”. Het is belangrijk om te weten wat jou drijft en hoe jij in elkaar zit want alles wat in jouw leven is of zal zijn, is een reflectie van wat jij belangrijk vindt of zoekt. Wanneer je bewuster wordt van jezelf en jouw kernwaarden wordt het ook een stuk makkelijker om te navigeren door het leven. Je zal veel makkelijker kunnen kiezen wat wel en wat niet bij jou past.

Ik hoop dat de opdracht jou meer inzicht zal geven in jezelf. Mocht je vragen hebben dan kan je altijd met mij contact zoeken. Bezoek ook eens mijn website waar ik vaak mijn inzichten en lessen deel en leuke, unieke quotes plaats en toelicht. De volgende blog op mijn website gaat over het ontdekken van jezelf. Als je het leuk vindt kan je deze blog ook eens bekijken: The Why Forward