• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Op Bonaire hebben we voldoende kracht om resultaten neer te zetten

Stel je voor: je hebt een moeizame schoolcarrière achter de rug met de volgende “highlights”:

 

(1) In de 6e klas (groep 8) kreeg ik advies Mavo in plaats van Havo in verband met concentratie – en gedragsproblemen

(2) Blijven zitten in Mavo 3 vanwege gedragsproblemen

(3)Blijven zitten in Havo 4 vanwege gedragsproblemen en spijbelen

(4) Verwijderd van school op Curaçao en naar Nederland gestuurd (drop-out)

(5) Tijdens het examen in Havo 5 verwijderd in verband met “illegale fietsenhandel” (drop-out)

(6) Via de toelatingstoets en met deelcertificaten wiskunde-natuurkunde-scheikunde naar 1e HBO Pedagogische Technische Hogeschool en deze tot het 3e jaar gevolgd om te switchen (drop-out)

(7) Opnieuw gestart met 2e HBO Leraar Scheikunde/ Natuurkunde en deze tot het 4e jaar gedaan om te switchen (drop-out)

(8) Zelfs op het HBO tijdens een les verwijderd vanwege discussie met een docent

(9) Opnieuw gestart met mijn 3e HBO opleiding Social Work en 2 keer gezakt voor supervisie

Waargebeurd verhaal

Na 14 jaar stoeien binnen het HBO programma van Nederland ben ik uiteindelijk met een 9 afgestudeerd en een 8 voor supervisie! Een extreem, maar waargebeurd levensverhaal. En wat dacht je van deze…3 maal raden waar ik mezelf met mijn afstudeerproject in gespecialiseerd heb: Het ontwikkelen van een empowermentprogramma, genaamd “LIFESKILLS – Het vergroten van de Intrinsieke Motivatie en Toerusten met Basiscompetenties”.

Drop-outs
De realiteit is dat de meest extreme drop-outs van deze categorie, met zoveel negatieve schoolervaringen, hun studie nooit meer afmaken. En al helemaal niet in combinatie met 32 uur werken, sociale projecten, businessprojecten, zorgen voor je gezin en tegelijkertijd vechten met je eigen identiteitsproblemen.
 

Maar…on your way to greatness, nothing just happens. Want door mijn moeilijkheden heb ik een empowermentprogramma mogen samenstellen om andere jongeren, volwassenen en professionals zelfbewuster te maken om uiteindelijk het beste uit zichzelf te halen en hetgeen te ontdekken en doen waarvoor ze gemaakt zijn. Dit alles heb ik mede dankzij hulp en inzet van anderen mogen ontwikkelen. Daarom zie ik mezelf ook slechts als een postbode van dit goede nieuws!

Afwijzing
Kun jij je voorstellen dat je een trainingsprogramma bouwt, wetende dat de meeste trainingen en workshops tijdelijk en voor bepaalde tijd ingehuurd worden op scholen en vaak ook afgewezen worden om financiële redenen (of andere prioriteiten)? Kun jij je voorstellen dat je als visie van je Empowerment Trainingsprogramma hebt opgeschreven, dat je programma eigenlijk een wekelijks ingeroosterd onderdeel moet zijn en dat dit 5 jaar later werkelijkheid wordt in je leven? Sta hier eens bij stil! Hoe vaak is het voorgekomen dat een extern ingehuurd programma als vast onderdeel binnen het regulier onderwijs wordt opgenomen? Veranderingen binnen de meeste onderwijssystemen zijn geen dingen die je zomaar even doet. Het kost een prijs of beter gezegd een offer! Ik kan inderdaad zeggen dat het mij bloed, zweet, tranen, schade, fouten, falen, pijn en verdriet heeft gekost en soms nog steeds. Maar …on your way to greatness, nothing just happens.

 

Als je echt verandering wilt brengen in je leven, op je werk, in je business, politiek, samenleving of waar dan ook ter wereld, blijft de vraag: “Ben jij persoonlijk bereid de offer te betalen, wat het ook kost?”. Het klinkt als een “radicale” vraag, maar het is een persoonlijke vraag waar jij in eerste instantie zelf 100% achter moet durven staan. Het is een vraag die je niet kan overslaan als je met passie vanuit de grond van je hart en alles wat in je is, verlangt naar echte verandering voor het welzijn van mensen. Maar ook vooral ervan overtuigd bent “waarom” het tijd is voor deze verandering.

Groeilijn van bewustwording
Nu ongeveer 5 maanden in april 2014 begonnen steeds meer docenten en studenten langzaam maar zeker te zien hoe belangrijk het is om stil te staan bij jezelf en het leven. Er is duidelijk een groeilijn van bewustwording gaande, wat eigenlijk vorig schooljaar al begonnen was, toen mij gevraagd werd om als een pilot met 3 MBO klassen aan de slag te gaan waar er diverse problemen waren. Deze groep heeft onder andere ook een hoofdrol gespeeld tijdens de eerste studentenstaking dit schooljaar op het MBO, wat als een baanbrekende actie en doorbraak kan worden gezien in de Bonairiaanse gemeenschap.

Het opkomen voor je rechten en dit op een tactvolle manier weten toe te passen is iets waar zelfs volwassenen op Bonaire van kunnen leren. Ja! Ik ben trots op onze Bonairiaanse studenten wat ze tot nu toe hebben bereikt! Het grootste gedeelte van deze studentendoelgroep heeft geen luxe en makkelijke achtergrond en zowel thuis als op school zijn er verbeterpunten. Ondanks dit alles is er een groeiende studentengroep die leert door te zetten in moeilijke en onzekere tijden en dat gaat letterlijk met bloed, zweet en tranen. Ja, ik ben trots op onze Bonairiaanse studenten. Jonge alleenstaande moeders, jongemannen die opgegroeid zijn zonder vader, studenten die hebben vastgezeten, die uit het buitenland hier zijn gekomen, degenen die het financieel krap hebben en werken en studeren om hun moeder financieel bij te staan, maar …on your way to greatness, nothing just happens . Ik doe letterlijk mijn pet af voor deze studenten en ik hoop dat ze langzaam maar zeker op andere leefgebieden in staat zullen zijn om generatiepatronen te doorbreken, want ik weet niet van anderen maar daar ga ik voor!

Eigen verantwoordelijkheid
Het is tijd om onze eigen verantwoordelijkheid en ons leven niet meer in handen van anderen te leggen terwijl we zelf en samen vanuit “the Bottom” voldoende kennis, expertise en kracht hebben om resultaten neer te zetten. Komt er ooit een einde aan klagen op de radio of slachtoffertje spelen? Hoe vaak, in tegenstelling tot de lokale bewoners, horen we een Chinees over pietluttigheden zeuren op de radio of TV over enige vorm van onrecht? Wat kunnen we hiervan leren?
 

Jij weet hoe hard je van binnen je best doet, vecht en werkt om het beste uit jezelf te halen, om te veranderen ondanks tegenslagen, teleurstellingen en problemen. Terwijl je soms heel diep van binnen overladen wordt met angst en twijfelgedachten zoals: “Ga ik het halen? Ga ik het maken? Ga ik ooit een goede man, vrouw,  vader of moeder zijn? Ga ik ooit gelukkig zijn? Ga ik ooit de rust vinden? Ga ik ooit ergens mezelf kunnen en mogen zijn? Ga ik ooit kunnen genieten van het leven? Kom ik ooit hieruit?”

 

Ik wil jou bemoedigen met deze uitspraak:

…ON YOUR WAY TO GREATNESS…NOTHING JUST HAPPENS!

 

#GUARDYOURFOCUSNOMATTERWHAT!