• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Orlando Marcus: “Met het einddoel voor ogen, zou je dan andere keuzes maken?”

Orlando Marcus is 27 jaar en sinds oktober 2015 eigenaar van MacDaddy Rotterdam. Tegen de wil van zijn overleden vader en velen uit zijn omgeving in, stopte hij met zijn studie fiscaal recht terwijl het einde inzicht was. Hij ging voor de droom die hij als tiener al had: ondernemer worden. Wat dom, is misschien je eerste reactie. Maar deze “sprong in het diepe” is niet zo maar uit de lucht komen vallen. Ik sprak met hem over zijn keuzes. Dit is zijn verhaal en mijn vraag aan jou is, hoe kan dit verhaal jou inspireren?

 

MacDaddy Rotterdam: een jongensdroom die in vervulling gaat

Ik ontmoet Orlando op een zonnige middag in zijn winkel in het centrum van Rotterdam. lk ken Orlando al jaren en ik heb op afstand mogen meemaken hoe hij zich heeft ontwikkeld van tiener naar zelfstandige, volwassen jongeman.

Sinds oktober 2015 is hij eigenaar van MacDaddy Rotterdam, een bedrijf dat handelt in 2e hands Apple producten. Met de opening van zijn winkel ging een jongensdroom van hem in vervulling. Nu praten we voor het eerst over de weg die hem hier heeft gebracht.

 

Orlando heeft altijd het gevoel gehad dat hij ondernemer wilde worden. Als kleine jongen verkocht hij zijn speelgoed aan andere kinderen. Voor Koninginnedag ging hij dagen daarvoor al bij de buren langs om te kijken wat ze konden missen en zat hij om 6u ’s-ochtends op de vrijmarkt. Of hij verkocht via een advertentie in de krant een tv die hij twee jaar eerder als verjaardagscadeau had gekregen.

 

 De reis naar beginnend ondernemer

Ondanks zijn wens om ondernemer te worden, ging hij toch studeren. Dat leek tenslotte de meest logische stap. Orlando vertelde mensen vaak over zijn droom, maar hij werd meestal niet begrepen. Dit ontmoedigde hem en gaf zijn zelfvertrouwen een enorme deuk. Soms heb je ideeën, maar kunnen deze niet groeien door dat gebrek aan zelfvertrouwen. Vooral wanneer je omgeving er op staat dat je kiest voor zekerheid. Er ontstond bij Orlando een angst om daadwerkelijk stappen te zetten. Hij besefte maar al te goed dat een toekomst als ondernemer onzeker kan zijn. Zijn reis werd een zoektocht naar zichzelf. Hij had een persoonlijk doel, maar wilde tegelijkertijd zijn omgeving tevreden stellen. De les die hij hieruit geleerd heeft, is dat het onmogelijk is het leven te leiden dat anderen voor je willen, wanneer je daarvoor jezelf en je eigen dromen moet vergeten. Orlando heeft zichzelf uiteindelijk gevonden, nadat hij zichzelf eerst flink is tegengekomen.

 

 Het keerpunt

Op 20 jarige leeftijd verloor Orlando zijn vader. Zijn vader was de belangrijkste reden om te gaan studeren. Na het overlijden van zijn vader vroeg hij zichzelf af: “Wat vind IK belangrijk in het leven”? Het proces om die vraag te kunnen beantwoorden heeft ongeveer 7 jaar geduurd. Het was gedurende die periode, dat hij erachter kwam dat het geloof heel belangrijk is voor hem. Hij vroeg zichzelf geregeld af hoe hij, als praktiserend christen, succesvol kon zijn. Wanneer is iemand in Gods ogen succesvol (Goddelijk succes)? In zijn directe omgeving had hij daar nauwelijks voorbeelden van. Hij las veel. Onder andere boeken over zakendoen, het Boeddhisme, feng shui etc. In die periode werd hij langzaam minder actief in de kerk. Het keerpunt kwam toen hij besefte dat heel veel principes waar al de boeken over schrijven, principes zijn die je terugvindt in de bijbel. Orlando besloot wederom te kiezen voor God en de kerk. De cirkel sloot zich toen hij tijdens zijn zoektocht naar goddelijk succes de motivational speaker Eric Thomas tegenkwam. Zijn benadering was speciaal en raakte Orlando. Hij was eindelijk in staat om succesvol én praktiserend christen zijn, te verbinden.

 

Als je je leven zou leiden met het einddoel voor ogen, zal je dan andere keuzes maken?

Ondertussen vierde hij zijn 27ste verjaardag en constateerde hij dat hij nog steeds aan het studeren was. Wat was zijn doel? Hij was bijna afgestudeerd. De logische stap zou zijn om te gaan werken voor een baas. Maar juist dat was wat hij niet wilde. Met het einde in zicht heeft Orlando bewust zijn studie fiscaal recht afgebroken. Hoewel hij nauwelijks support kreeg uit zijn omgeving, zette hij door. Nadat hij eindelijk die knoop had doorgehakt, kwam er rust. Toen pas kon hij de situatie omarmen. Op het moment dat hij voor MacDaddy koos, ging hij daar voor 100% voor. Met het besef dat het leven als beginnend ondernemer onzeker is, vertrouwt hij op God. God zal laten blijken wat Zijn definitie van succes is. Orlando gaat niet meer voor het persoonlijke succes, maar voor het goddelijke succes.

 

Wat is jouw einddoel?

Het mooie van Orlando’s verhaal is dat het mij aan het denken heeft gezet. Wat is mijn einddoel? Wat is mijn droom? En als het mij zou lukken om een einddoel te formuleren, zou ik dan andere keuzes maken in mijn leven? De antwoorden hierop heb ik nog niet, in ieder geval niet volledig. Misschien weet jij in je dromen al wel wat jouw einddoel is, maar weet je (nog ) niet hoe je je droom concreet kunt maken. Neem je nu misschien genoegen met minder? Ik wil je met het verhaal van Orlando in gedachten uitnodigen om na te denken over de baan, die je vroeger als kind wilde hebben. Waar lag jouw passie? Of heb je een passie, maar weet je niet hoe nu verder? Als je je leven zou leiden met het einddoel voor ogen, zoul je dan andere keuzes maken?

Orlando gaf me tijdens het gesprek de volgende tips. Wellicht helpen ze jou ook:
 

– Lees boeken, artikelen die te maken hebben met je einddoel of het kunnen bereiken van je einddoel en kijk hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen;
 

– Zoek naar mensen in je omgeving, nabij of ver, die het proces al doorlopen hebben en waarmee je kunt sparren;
 

– Zet kleine, overzichtelijke stappen. Rome is niet in 1 dag gebouwd;
 

– Ga volledig voor je einddoel. Wedden op twee paarden heeft weinig zin.

– Begin vandaag. Het juiste moment om te beginnen bestaat immers niet!