• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Pharell Williams en zijn 6 verklaringen voor succes

Over Pharell Williams is al zoveel gezegd en geschreven rondom zijn succes met de single ‘Happy’ en andere hits van zijn laatste album. Ook weet men onderhand wel welke kenmerken ten grondslag liggen aan zijn succes. Toch doet ook Internationaal Ambitieus een poging om zijn formule te vertalen naar praktische tips en handvatten voor succesvol ondernemen.

1e verklaring: duidelijk handelsmerk
Muziekwetenschappers merkten op dat van al zijn hits de liedjes allemaal hetzelfde beginnen. In zijn succesnummers begint hij  steevast met een beat, die hij in een reeks van vier herhaalt in een loop. Dit geldt ook voor nummers die hij voor anderen produceert. Creëer iets nieuws, doe dat consistent en men zal je handelsmerk herkennen uit duizenden. Weleens gehoord van die grote goudgele ‘M’ langs de snelweg? Of die paarse koe die heerlijke chocolade maakt?

2e verklaring: resultaten uit het verleden bieden uitkomst voor de toekomst
Waarom zelf opnieuw het wiel uitvinden als er grootsheid is gecreëerd in het verleden? Je hoeft het niet over te nemen, maar je kan je er zeker door laten inspireren. Pharell heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn wereldhit ‘Blurred Lines’ geïnspireerd is door de klassieker van Marvin Gaye ‘Got to give up’. Inmiddels heeft dat geleid tot een rechtszaak, maar persoonlijk denk ik dat Pharell niet gepoogd heeft plagiaat te plegen, maar een ode in een nieuw jasje uit te brengen.

3e verklaring: breng mensen samen
In de muziekwereld heerst vaak controverse en verdeeldheid. Je wordt ingedeeld in categorieën, maar over smaakt valt niet te twisten. Des te meer valt het op als je verschillende genres en stijlen samenbrengt. Pharell maakt uiteenlopende muziek van pop naar hiphop, van rock naar R&B. Daardoor is hij geliefd in vele kampen en brengt hij met concerten een grote diversiteit aan mensen samen. Het gevolg is dat hij een grotere markt kan bedienen en meer mensen kan bereiken.

4e verklaring: zelfvertrouwen
Een cliché maar wel een onmisbaar feit. Pharell is zich bewust van zijn talenten, maar is opvallend bescheiden als men in interviews naar zijn successen vraagt. Hij is ook niet bang om af te gaan en ziet dat zelfs als noodzakelijk. De sterke basis is zelfvertrouwen, want als jij niet in je ideeën gelooft hoe gaan anderen dan in je geloven? Ook als dat betekent dat je soms een gokje moet wagen. ‘Happy’ was nooit een nummer waarmee hij dit succes voor ogen had, maar het raakte de wereld…

5e verklaring: denk niet in schaarste
Veel mensen en ondernemers denken in eenvoud en zijn bang om goede, potentiële succesideeën te delen met anderen. Onderzoek wijst juist uit dat de echt succesvolle mensen een groter doel dienen. Pharell zegt zelf dat de wereld groter is dan jijzelf en dat je moet openstaan voor nieuwe dingen. ‘Deel uitmaken van een samenwerking tussen kunsten is zoveel meer dan muziek alleen’. Daarom deelt hij zijn succes met collega’s als Shakira, Beyonce, Daft Punk, Kelis, Robin Thicke en Ed Sheeran.

6e verklaring: leer van kinderlijke eenvoud
Kinderen staan zo onbevangen in het leven en komen met de mooiste plannen. Daar haalt Pharell zijn ideeën vandaan.
 

Actie!
Succes met het implementeren van deze verklaringen voor succes…