• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Positief blijven in hedendaags Nederland

Ik heb het zwaar de laatste tijd. Vorige maand schreef ik nog dat ik niet naar Curaçao zal verhuizen, dat ik  me zo thuis voel in Nederland en dat ik mijn carrière en ontwikkeling hier blijf najagen. Maar tegenwoordig verschijnt het ene na het andere negatieve bericht in de media. Bijvoorbeeld over etnisch profileren bij de politie, pogingen van de Tweede Kamer om kansarme jongeren uit andere delen van het Koninkrijk de toegang tot Nederland te weigeren en nog veel meer.

 

Het is vermoeiend, want de Curaçaoënaar, de Bonairiaan de ex-Antilliaan, ik ga zelfs verder; de gekleurde, is degene die klaagt over geweld van de politie en degene die demonstraties houdt in Den Haag. Het is Tyfoon die moest klagen over ‘eventjes’ aangehouden worden. Het is Sylvana die geen mening mag hebben over Sinterklaas. En hoe je het ook wendt of keert, ik behoor in ieder geval tot één van de bovenstaande groeperingen.

 

Maar het is wel de Nederlander Churandy Martina die komende week weer een gouden plak voor Nederland binnenhaalt op het EK-atletiek. Het zijn wel de Nederlanders van het Nationale honkbalteam die het dit jaar weer goed doen.

 

Het is niet makkelijk om als ex-Antilliaan positief te blijven. Maar toch lukt het me wel. Ik leg je graag uit hoe en misschien, als jij soms ook zo vermoeid raakt als ik, kan dit je helpen.

 

Media

Kies nieuws- en mediakanalen zorgvuldig. Ik liet mij gek maken. Letterlijk. Door een Facebook tijdlijn vol sensatie. Door een Telegraaf te lezen. Veel tv kijken. Er zijn genoeg positieve berichten over allochtone Nederlanders te vinden. Nog leuker is dat je deze berichten ook kan delen. Sterker nog: met alle mogelijkheden om te delen kan je ook zelf iets positiefs schrijven! Mocht je alsnog een kritische blik willen werpen op hedendaagse zaken, wat ik jou zeker aanraad, kies dan een goed opinieblad. Geloof me, ze zijn er wel. En vind je dat die er niet zijn, neem maar contact met me op; een mooie kans om iets te beginnen denk ik.

 

Vrienden en omgeving

Eerlijk is eerlijk. Het negatieve komt uit een heel klein hoekje. Omring jezelf met de juiste mensen. En daar bedoel ik dus niet mee, omring jezelf met mensen van je eigen cultuur. Ik heb vrienden van vele culturen, nationaliteiten en religies. Allemaal positieve, open mensen. Ik leer van hen en zij weer van mij, want naast moslim, katholiek, atheïst, vegetariër, Nederlander, Chinees of Surinamer zijn wij allereerst mens.

 

Passie

Zorg dat je een passie hebt waar je jouw energie in kwijt kan; schrijven, sporten, zingen, dansen, muziek maken, organiseren en presenteren. Het zal je verbazen wat passie teweeg kan brengen. Het doorbreekt de grenzen van cultuur, afkomst enzovoorts.

 

In je eentje kan je de wereld niet veranderen, hoe graag je dat ook wilt. Maar als jij positief bent, geloof me, merkt jouw naaste dat ook. Media, negatieve berichten en mindere gebeurtenissen zullen er altijd zijn. Wat jij ermee doet ligt aan jou!