• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Presenteren vanuit persoonlijk leiderschap (deel 1)

Persoonlijk leiderschap is het vermogen om jouw eigen doelen te realiseren door geloof in eigen kunnen en door optimaal gebruik te maken van jouw talenten en passies. 

 

Bij persoonlijk leiderschap wordt vaak gedacht dat dit alleen iets is voor managers en leidinggevenden. Maar niets is minder waar. Persoonlijk leiderschap slaat op jou als persoon. Letterlijk vertaald: hoe geef jij leiding aan jezelf? En dus kan dit voor iedereen een belangrijke rol spelen, want elke dag maken we (de hele dag door) bepaalde keuzes, gedragen we ons op een bepaalde manier en presenteren wij onszelf. Bij de bakker, op de sportschool of in het verkeer. We kiezen ervoor om naar het werk te gaan, om de fiets te nemen in plaats van de auto, om iemand gedag te zeggen of niet. Dit gaat allemaal heel onbewust. In dit onbewuste gedrag is net zo onbewust persoonlijk leiderschap aanwezig en zo geven wij sturing aan ons leven.

 

Jezelf presenteren heeft alles te maken met hoe je naar jezelf kijkt

Hoewel er dus veel onbewust gebeurt, zijn er momenten waarop je heel bewust jouw persoonlijk leiderschap wilt aanspreken en inzetten. Eén daarvan is het presenteren van jezelf met jouw onderneming. Hoe zet jij jezelf neer en welke boodschap wil jij doorgeven aan je publiek? De uitkomst heeft alles te maken met hoe jij ervoor kiest om naar jezelf te kijken. Deze keus heeft direct grote impact op jouw presentatie.

 

In de praktijk blijkt namelijk dat veel sprekers zich presenteren vanuit wie ze ‘denken te moeten zijn’ en niet vanuit wie ze ‘werkelijk zijn’. Het gevolg is dat hun boodschap niet overkomt en niet inspireert, hoe goed de inhoud ook is. Door te presenteren vanuit persoonlijk leiderschap, ga je spreken vanuit wie je echt bent. Dat maakt indruk en komt écht binnen.

 

In deze tijd van hectiek, snelle veranderingen waarin er zo veel te kiezen is, zijn mensen op zoek naar echtheid, kwetsbaarheid en inspiratie. Dus vraag ik je: hoe effectief zet jij persoonlijk leiderschap (al) in om dit te bereiken? 

 

Wil je meer weten over presentatievaardigheden en wie ik ben en wat ik doe? Kijk dan op mijn website.