• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Raymond Soekhan: ‘in Suriname moet je opnieuw inburgeren’

Foto: R&S Vissen in Suriname

35 jaar in Nederland gewoond

Mijn Naam is Raymond M Soekhan. 35 jaren heb ik In Nederland gewoond. Daar heb ik mijn bachelor in Human Resourche Management behaald. De laatste 8 jaren heb ik gewerkt bij de gemeente Den Haag. In 2010 ben ik geremigreerd naar Suriname om “R&S Vissen In Suriname” op te starten. Als touroperator heb ik mij gespecialiseerd in het verzorgen van Sportvistrips. De trips kunnen varieren van een eenvoudige dagtrip tot expedities van een aantal dagen. Voor het vervullen van “speciale” wensen leveren we maatwerk. Standaard zijn de trips compleet verzorgd waarbij de gast slechts zijn persoonlijke spullen hoeft mee te nemen. Voor organisaties hebben we producten als teambuilding. Daarnaast verleen ik ondersteuning bij HRM vraagstukken. Klantgerichtheid en kwaliteit zijn speerpunten van mij.

Activiteiten Suriname

• Touroperator:

• Verzorgen van sportvistrips

• Boekingskantoor voor overige tours

Vistrips worden in eigen beheer georganiseerd en uitgevoerd. Dit kan variëren van eendaagse trip tot het leveren van avontuurlijke meerdaagse maatwerk trips. Maar ook standaard tours als Brownsberg, Galibi enz enz kunnen we voor onze gasten boeken.

• Consultant

• Teambuilding/ team-uitjes.

• Ondersteuning bij HRM-vraagstukken.

Reeds diverse team-uitjes heb ik georganiseerd. Als consultant heb ik opdrachten vervult als stage-coordinator, interim-schoolmanager en het geven van workshops “klantgerichtheid”.

Ooit terug naar Suriname

Ondernemen is een gevoel, niet te beschrijven. Je wilt iets doen. Ik heb verschillende initiatieven ondernomen in Nederland. Helaas kon ik “het gat in de markt” niet vinden. Daarnaast wist ik dat ik ooit terug zou gaan naar Suriname. Zoals zovele dacht ik, maar pas “als ik met pensioen ga”. Ondertussen werkte ik bij de gemeente Den Haag. Als “medewerker bedrijfsbureau” ondersteunde ik het management en deed ik diverse projecten. Klantgerichtheid vormde een rode draad. Hoewel de medewerkers en het management tevreden waren over mijn werk, had ik zelf niet het gevoel van “YES” dit is het. Ik begon om mij heen te kijken en vroeg mezelf af: “wat maakt mensen succesvol in wat ze doen?” PASSIE was het antwoord!! Als je iets doet waar je passie voor hebt is de kans dat je slaagt vele malen groter. Toen volgde natuurlijk de vraag: ”wat is mijn passie?” Het leggen van de link, tussen mijn hobby (sportvissen) en Suriname, was nog niet zo snel gemaakt. Dit heeft mij zeker een aantal jaren gekost. Maar toen dat eenmaal gebeurde kon ik aan niets anders meer denken.

Lees ook eens: 'Een combinatie van 3 elementen werpen hun vruchten af voor ondernemers in Suriname'

Ondernemen in Suriname vergt geduld

Het ondernemen in Suriname vergt voorbereiding, geduld en aanpassing. Op vakantie zijn in Suriname of hier komen wonen & ondernemen zijn 2 verschillende ervaringen. Daarnaast is het verkrijgen van informatie best lastig. Suriname is in het proces van digitalisering, dus niet alle informatie is op het internet te vinden of website’s zijn niet up to date. Probeer te allen tijde informatie te krijgen van de juiste instantie en niet van horen en zeggen. Het is natuurlijk goed om te leren uit ervaringen van anderen maar vaar er niet blind op. Jou persoonlijke situatie kan net even anders zijn waardoor zaken niet voor jou van toepassing zijn.

Ondanks je goede voorbereidingen kunnen zaken hier langer duren of anders gaan dan je gewend bent. Desalnietemin zullen er situaties zijn waarbij je zowel positief als negatief verbaast zult staan . Klantgerichtheid staat in Suriname op een ander niveau dan in Nederland gebruikelijk is. In de vijf jaren dat ik in Suriname woon ervaar ik een positieve ontwikeling.

Lees ook eens: Suriname veroveren met de ParamariboPasā€‹

Inburgeren

Rond de onafhankelijkheid in 1975 gingen vele Surinamers naar Nederland. Daar aangekomen moesten we ons aanpassen. Het heette toen nog niet zo, maar we moesten “inburgeren”. Als je nu terug gaat naar Suriname moet je in feite weer “inburgeren”. Het Suriname dat je zoveel jaar geleden hebt achtergelaten is veranderd en vooral ontwikkeld. Maar jij als persoon hebt je ook ontwikkeld. Als Nederlandse Surinamer heb je het voordeel dat je 2 culturen hebt kunnen ervaren. Als je dan het beste van deze culturen kunt combineren, dan ben je goed bezig.

Als je verwacht dat “alles” geregeld is of je hebt moeite met aanpassen, dan zal je zeer zeker teleurgesteld raken. En je zal niet de eerste zijn die vanwege aanpassingsproblemen terug gaat naar Nederland.

Lees ook eens: Wat is de houdbaarheid van de Surinaamse Diaspora?ā€‹

Hollandse directheid

Doordat mijn product een aanvulling is op de toeristen markt, werd mijn bedrijf met open armen ontvangen. Ik kreeg voornamelijk positieve reacties.Waar ik zelf erg aan moest wennen is dat Surinamers geen “nee” kunnen zeggen. Met mijn Hollandse directheid verwacht ik gewoon een duidelijk antwoord. Maar omdat “surinamers” geen nee kunnen zeggen zeiden ze ”gedwongen” ja.. of gaven geen antwoord. Vooral in het begin was ik dan teleurgesteld als er niets van onze afspraak terecht kwam. Ik heb mij dus ook moeten aanpassen!

Boodschap

Als je iets doet met passie moet het slagen. Geloof in je droom en ga er voor!

Lees het boek van Esther Zoetmulder en krijg praktische tips voor een succesvolle remigratie naar Suriname!