• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Reciprociteit: roti met rijst

Oké, eigenlijk wil ik niet eens bemoeien met de hele #rotimetrijst-situatie (ik woon immers niet eens meer in Nederland). Maar toch moet het me wel van het hart merk ik. Het is hierbij niet mijn intentie om mensen persoonlijk aan te vallen. Integendeel, ik wil graag een brug slaan en vanuit compassie de situatie benaderen.

 

Stel je voor dat jij met jouw bedrijf iets nieuws probeert waarbij het je intentie is om multicultureel te werk te gaan. Stel je voor dat je onderzoek hebt gedaan en ervan overtuigd bent dat het wel goed zit. Alleen, je komt er achteraf achter dat het niet goed zit doordat je een hele boze mensenmassa op je af krijgt…

 

Onderzoek

Ik geef toe, het is wat slordig geweest van een groot concern als de HEMA. Maar is dat reden om ze zo hard af te kraken? Hoogstwaarschijnlijk hebben ze met de beste intenties gewoon geprobeerd om wat vernieuwing aan te brengen in hun assortiment zodat ook de Nederlander (die niet in de stad woont) op een toegankelijke manier kennis kan maken met Surinaams voedsel.
 

Persoonlijk
Wat ik me afvraag, is waarom iedereen zich massaal persoonlijk aangevallen voelt. Omdat het gerecht uit jouw cultuur komt, wil dat toch niet zeggen dat jij het gecreëerd hebt? Of dat je je ermee moet identificeren als het er even niet uit ziet zoals jij gewend bent? Heel simpel de ander erop attenderen maakt al meteen het verschil en is tevens een stuk aardiger. 

 

Rechtvaardigheid
Nu heb ik totaal geen binding met de HEMA, ik krijg (helaas) niet van hen betaald om dit artikel te schrijven ofzo. Maar ik sta wel voor rechtvaardigheid en voor compassionele behandeling van elkaar. Ik geloof er namelijk in dat ik alles en iedereen hoor te behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Niet per se altijd voor hen, maar voor mezelf. Dat geeft mij namelijk een goed gevoel. 

 

Focus
Dus waarom altijd zo die focus op wat er fout gaat? Waarom zo negatief? Is iedereen ineens vergeten dat zij als één van de eersten de 'Zwarte Piet' -producten hebben aangepast? En daarnaast, er zijn ergere dingen op deze wereld om je druk over te maken. Sterker nog: er zijn mooiere, leukere en interessantere dingen om je op te kunnen focussen. Zoals het volgen van je eigen hart, je eigen doel op deze wereld vervullen

Reciprociteit
Ondernemen gaat met vallen en opstaan, zowel voor de freelancers als voor de MKB'ers, maar blijkbaar ook de grote bedrijven. Dus, geef de HEMA een break hoor! Alsjeblieft, gun jezelf en anderen de ruimte om dingen te ontdekken en uit te proberen. Nadat er goed is gelachen om een grappige valpartij, help ik mensen altijd graag weer overeind. Omdat ik het fijn vind als iemand dat ook voor mij doet… Hoe is dat voor jou?

 

P.S: Mochten er Surinamers zijn die een eettentje willen beginnen in Portugal, de markt ligt nog helemaal voor je open en bij goede kwaliteit ben ik bij voorbaat al een trouwe klant (het liefst in de omgeving Lissabon :D)