• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Regina van Amson: ‘vanuit de WW-uitkering op 53-jarige leeftijd gaan ondernemen’

Internationaal Ambitieus is het énige consultancyplatform dat ondernemers verbindt binnen de negen Nederlandssprekende landen. Dit doen wij door inspirerende evenementen en buitenlandse handelsmissies te organiseren, maar ook door interviews af te nemen met ondernemende en inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Regina van Amson uit Nederland. Deze dame besloot op haar 53e te ondernemen vanuit een WW-uitkering. Waarom nam zij deze beslissing?
ā€‹

'Ik ben een positief ingestelde vrouw, moeder van twee kinderen én oma van Luka. Binnenkort word ik 63 jaar. Ik heb ruim 40 jaar werkervaring en een veelzijdig arbeidsverleden binnen het bedrijfsleven en in de zorgsector. De laatste jaren lag de focus vooral op arbeidsmobiliteit.'
 

'In mijn tijd had ik als alleenstaande ouder een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Werkgevers durfden het risico niet aan om een alleenstaande en ook nog jonge moeder in dienst te nemen. Mijn kinderen zouden weleens ziek kunnen worden en hoe zat het met de schoolvakanties?
Hoewel ik gek op kinderen ben, ben ik geen type om fulltime moeder te zijn. Bovendien wilde ik economisch zelfstandig en financieel onafhankelijk zijn. Dus werkte ik voor uitzendbureaus.'
 

'Werken voor uitzendbureaus gaf mij helaas een stempel. Waar ik eerst als alleenstaande ouder een risico was voor de werkgever, werd ik nu gezien als “jobhopper”. Ook nu besloot ik niet af te wachten tot die “leuke vaste baan” zich zou aandienen, maar solliciteerde ik naar leuke detacheringsbanen en banen voor bepaalde tijd, waar men meer keek naar motivatie, werkervaring, kennis en beschikbaarheid.'

'Natuurlijk viel het niet altijd mee om alle ballen in de lucht te houden; ook ík heb ondervonden wat een burn-out met je doet. Juist door het “jobhoppen” kreeg ik de kans werkervaring op te doen, wist ik gaandeweg wat ik leuk vond en wat niet en werkte ik zo aan mijn carrière. Mijn lerende instelling, kansen zien en die benutten met daarnaast de bereidheid de regie en verantwoordelijkheid over mijn eigen leven te nemen, hebben mij gevormd.'
 

'Op 17 juli 2006, ik was toen 53, besloot ik het roer volledig om te gooien en vanuit een WW-uitkering te gaan voor mijn passie, drive en ambitie te gaan. Welteverstaan mens, arbeid en ondernemen.

 

Wat is de naam van jouw onderneming en welke bedrijfsactiviteiten onderneem jij?

'De naam van mijn bedrijf is bedacht door twee jongeren. Op dat moment werkte ik als jobcoach in loondienst. Ik was hun zevende jobcoach in een jaar tijd en ik had een geheel eigen stijl van werken met jongeren. Zo nam ik hen mee naar evenementen en carrièrebeurzen en wees ik hen op hun eigen regie en verantwoordelijkheid. Gevolg: ze hadden binnen drie maanden een baan. Deze jongeren gaven te kennen dat zij door mijn inspirerende manier van werken en betrokkenheid weer gemotiveerd raakten, waardoor alles in stroomversnelling ging. Ze vonden dat ik hierdoor hét verschil maakte en de naam Difference4you was geboren.'

'Als life-, work- en businesscoach geef ik individuele coaching en loopbaanbegeleiding op maat. Daarnaast ontwikkel ik workshops en (groeps)trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit en empowerment. Het is mijn missie om het beste in mensen naar boven te halen, hen te leren het heft in eigen handen te nemen over hun leven en werk, samen op zoek te gaan naar hun mogelijkheden, hun talenten te (her)ontdekken en hen te ondersteunen bij hun persoonlijke groei, zodat ze weer gaan stralen.'

 

'Voor bedrijven ben ik de juiste sparringpartner voor het optimaal benutten van menselijk kapitaal want gelukkige organisaties zijn gezonder, presteren beter, hebben minder ziekteverzuim en een lager verloop.'
 

Wat is de kracht van jouw bedrijf waardoor jij een 10-jarig jubileum mag vieren?

'Cliënten vinden bij mij een stukje (h)erkenning, een spiegel die hen toont wat je met lef en doorzettingsvermogen kunt bereiken. Ze weten dat ik ervaringsdeskundige ben in verschillende levensgebieden en dat ook ik weet wat het is om van een uitkering rond te komen. Dit maakt de contacten een stuk laagdrempeliger.'

'Wat ik ook van cliënten, opdrachtgevers en samenwerkende partijen terugkrijg, is dat er sprake is van daadkracht, gedrevenheid, inspiratie, een integere communicatie, professionaliteit, betrokkenheid, openheid, flexibiliteit en out of the box denken. Daarbij werk ik op voet van gelijkwaardigheid en respect, waarbij er ruimte is de eigen visie in te brengen. Wat ik ook hoor, is dat ik goed kan luisteren en tussen de regels door kan lezen waardoor de “ruis” eruit wordt gefilterd en ik in staat ben tafels ten goede te keren, maar ook dat ik confrontaties niet uit de weg ga en indien nodig tevens een spiegel voorhoud.'

'Deze eigenschappen, in combinatie met mijn leergierigheid en veelzijdigheid, hebben voor de continuïteit en dus de kracht van mijn bedrijf gezorgd waardoor ik nu in staat ben mijn 10-jarig jubileum te vieren. Mijn cliënten en opdrachtgevers zijn mijn ambassadeurs. Ze zorgen voor “mond-op-mond”-reclame en daar maak ik dankbaar gebruik van.'

 

Wat zijn jouw grootste successen?

'Succes wordt vaak verward met materiële rijkdom. Maar succes betekent voor mij veel meer dan dat. Zonder een goede gezondheid kun je succes wel vergeten! Succes is voor mij een gevoel van welbevinden, een geluksgevoel waarbij je de dingen doet waar je voor de volle 100% achter staat. Succes is voor mij het verwezenlijken van je dromen en doelen die de moeite waard zijn.'
 

'Mijn grootste succes vind ik mijn kinderen. Mijn kinderen zijn mijn succesverhaal. Dat ik in staat ben geweest als alleenstaande, werkende ouder hen een goede opvoeding te geven en dat beide kinderen hun passie hebben gevolgd en werk doen waar hun hart ligt.'

'Vervolgens zie ik de sprong in het diepe vanuit een WW-uitkering ook als een succes. Ik ben zonder startkapitaal begonnen, want die had ik niet. Het enige wat ik had, waren mijn levens- en werkervaring, mijn zelfvertrouwen, mijn laptop en mijn VOIP. De laatste twee heb ik zelfs aangeschaft met hulp van mijn zoon. Met deze sprong ben ik de beste versie van mezelf geworden. Ook een succes dus.'

'Mijn derde succes was mijn beslissing om mijn mantelovereenkomst met het UWV stop te zetten. Deze mantelovereenkomst stelde mij in staat individuele re-integratietrajecten uit te voeren, maar bracht veel stress met zich mee en ik voelde mij geleefd. Kennelijk had ik een stevige burn-out nodig om bij mezelf thuis te komen. Deze burn-out ontstond na een aantal ingrijpende privéomstandigheden waaronder het plotselinge overlijden van mijn moeder, van wie ik niet eens persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Als ik nu terugkijk, zie ik dat mijn burn-out mijn leven heeft verrijkt. Het heeft mij bewuster en steviger gemaakt, en gezorgd dat ik nu dichter blijf bij dat wat ik écht belangrijk vind.'
 

'Tot slot: het feit dat mijn bedrijf binnenkort 10 jaar bestaat, zie ik naast genoemde successen als de kers op de taart.'
 

Welke boodschap wil jij meegeven aan de lezers van Internationaal Ambitieus?

'Je kunt bij tegenslagen in het leven bij de pakken neer gaan zitten. Maar je kunt ook kijken naar je mogelijkheden. Je kunt leren van je tegenslagen en daar beter en sterker uitkomen. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je creativiteit, lef, humor, doorzettingsvermogen en een stukje positiviteit voor hebben. Durf je kwetsbaar op te stellen, te vragen en leer elke tegenslag te zien als een leermoment, reflecteer en pas je aan.'

'Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik had geen keuze”. Mijn eigen ervaring is dat je altijd een keuze hebt in het leven. Trek je plan. Wat is jouw droom? Wat is jouw passie? Waar word je blij van? Wat is jouw doel in het leven? Als je nou huisman of huisvrouw bent, in loondienst werkt of ondernemer bent: Wees je bewust van wat je doet en vraag je af waarom je doet wat je doet. Blijf niet doormodderen als je je ongelukkig voelt. Blijf niet hangen in het verleden. Neem een beslissing! Neem het heft in eigen handen!'
 

'Aan werkzoekende 50-plussers zou ik willen zeggen: Kom uit die slachtofferrol want je neemt veel kennis en kunde mee, blijf in Jezelf geloven en vertrouw erop dat het goed komt, weet wat je waard bent, omring je met positief ingestelde mensen, wees bereid in JEZELF te investeren en zowel in materieel als financieel opzicht een stapje terug te doen. Blijf zichtbaar!'

'Mijn motto: Stilstand is achterstand; Kennis is je vriend! Dus zorg voor persoonlijke groei en ontwikkeling.'
 

'Heb je een droom? Maak die waar. Heb je een doel? Trek jouw plan en volg je doel, wat er ook gebeurt en vergeet vooral niet te lachen want lachen ontspant.'