• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Reisverslag Handelsmissie Suriname (2)

Op papier duren onze handelsmissies drie dagen, maar na de eerste handelsmissie kwamen we op het idee om er een officieuze dag aan toe te voegen, om een hele belangrijke reden!

De energie van je groep is zeer belangrijk
Reizen in een groep kan een hele uitdaging zijn. Maar reizen met ondernemers is, naar mijn mening, nog uitdagender. Ondernemers hebben een sterke wil, hebben vaak een drukke agenda en zijn vaak ook uitgesproken personen. Wij merkten dat na de eerste handelsmissie en besloten daarom dat het belangrijk is om één dag aan het programma toe te voegen waarbij de deelnemers de mogelijkheid hebben om elkaar op een informele manier te leren kennen zodat de sfeer in de groep meteen is gezet.

Hierbij bespreken we tevens het programma, maar het belangrijkste is dat we aangeven dat in het geval van bepaalde irritaties het meteen wordt aangegeven. Als je dit als ondernemer voor aanvang aan je klanten meldt dan bied je hen de ruimte om hun mening te ventileren, maar aan de andere kant verminder je ook de kans dat men met anderen over jou, in plaats van met jou, gaat praten.

De kick off van de handelsmissie was ditmaal bij Samba Cafe. Dit is een cafe naast een sportschool. Naast dat dit een heel slim concept is kregen we ook een heerlijke gezonde lunch voorgeschoteld.

Met de bus van Badjas Busses werden we overal naartoe vervoerd

In de nacht op pad
om 2:00 in de nacht kwam meneer Mohamed, de directeur van de Kamer van Koophandel Aruba, aan in Suriname. Op de weg richting Paramaribo spraken we een uur over van alles. Maar hetgeen wat mij het meest raakte is dat hij door deze handelsmissie na 34 jaar Suriname weer bezoekt. Op dat soort momenten besef je dat je levens van mensen kan doen laten veranderen door het creëren van nieuwe herinneringen, maar aan de andere kant een land een nieuwe ambassadeur kan laten opleveren.

We waren om ongeveer 3:00 's nachts weer in de stad. Alleen konden we niet lang genieten van onze slaap, want om 7:00 ging de wekker voor het officiele begin van de handelsmissie en een belangrijk moment.

Persconferentie
In Suriname organiseren we altijd een persconferentie of mediatour om het bedrijfsleven kennis te laten maken met de bedrijven die wij meenemen en om ervoor te zorgen dat onze naam wordt verstevigd. Suriname is een land met slechts 560.000 inwoners. Dat betekent dat het veelal draait om relaties opbouwen en het creëren van vertrouwen. Door middel van een persconferentie kan je in één klap zorgen voor het gewenste effect en geeft het onze deelnemers ook de mogelijkheid zich te presenteren via de krant, radio en televisie in Suriname.

Voorbereiding op de persconferentie

Naar de ambassade
We hadden niet veel tijd na de persconferentie want de bus stond al klaar om ons te vervoeren naar de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit is voor ons altijd een zeer waardevol moment. Een ambassade kan de poort voor een bedrijf zijn om aan belangrijke informatie te komen voor internationaal zakendoen. De Handelsattaché en de Tijdelijk Zaakgelastigde bespraken tijdens het uur de kansen, economie, cultuur en overige relevante informatie van Suriname.

Dit is informatie dat zeer van belang is om uiteindelijk te bepalen of het de moeite waard is om met een land zaken te doen. De economie van Suriname is namelijk na een aantal jaren van economische groei in een 'precaire situatie' terecht gekomen. Dit kan voor bedrijven een reden zijn om weg te blijven.  Wij geven daarentegen aan dat er dan juist kansen zijn, omdat je niet de massa moet volgen om te investeren, anders betaal je de hoofdprijs en ben je wellicht te laat.

De bijeenkomst op de ambassade

Na ons bekende fotomoment vertrokken we richting het district Para voor een bedrijfsbezoek. Meer over onze reis in een volgend artikel!