• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Reisverslag Handelsmissie Suriname (3)

In het vorige artikel schreef ik over onze persconferentie en het bezoek wat wij hebben gebracht aan de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.  Wij hadden daarna nog een lange dag voor de boeg.
 

District Para
Vanuit de hoofdstad Paramaribo reden we per bus richting het district Para. Het district telt rond de 20.000 inwoners en staat bekend om het bauxietmijn-, bosbouwgebied en de internationale luchthaven. Allen hele belangrijke inkomstenbronnen voor Suriname, al moet gezegd worden dat bauxiet geen grote rol meer speelt in de export van Surinaamse grondstoffen. 

 

De gids(rechts) vertelde meer over het district Para en wat het bijzonder maakt

 

Na 1.5 uur rijden kwamen we aan bij één van de fabrieken van Suriname Candied Fruits waar Ruud Souverein aandeelhouder van is. Wij hebben bewust dit bezoek afgelegd omdat Ruud al eens heeft deelgenomen aan onze handelsmissie naar Curaçao en zakenreis naar Aruba. Maar met name omdat hij de volgende dag zou gaan spreken op ons congres. Dit zou het verhaal voor de deelnemers van de handelsmissie compleet maken als ze naast het verhaal ook daadwerkelijk het bedrijf konden waarnemen.

Wat naar voren kwam tijdens het bezoek is dat het zeer belangrijk is om tijdens het proces van internationaal zakendoen ook rekening te houden met de lokale bevolking, en waar mogelijk, ook betrekken bij je bedrijf wat kan leiden tot snellere groei omdat je dingen makkelijker voor elkaar krijgt.

 

Bezoek aan het ananasveld, vanuit dit district worden de ananassen internationaal geëxporteerd. 

 

Een heerlijk diner

Na het drukke programma overdag, hadden we een relaxter vooruitzicht voor de avond. Zoals al vaker terug is gekomen in de vorige verslagen, draait het in Suriname vaak om eten. Niet alleen omdat het eten heerlijk is, maar met name omdat het mensen samenbrengt.

Tijdens het diner bij Jiji's restaurant werden we vergezeld door Hortence Deekman, die meer dan 20 jaar geleden is geremigreerd vanuit Nederland en in Suriname het eerst uitzendbureau heeft opgezet en inmiddels tot een succes heeft uitgebouwd.

In een formele setting zijn personen vrijer om kennis en ervaring te delen en dat was ook de bedoeling van deze avond. Het prachtige uitzicht van de Surinamerivier aan de bekende waterkant maakte deze avond zeer geslaagd en was een voorbode op het leggen van de vele contacten die zouden volgen.  

We konden het niet al te laat maken, want de volgende dag, woensdag 14 november, zou de eerste dag zijn van het congres en daar wilden we natuurlijk onze focus voor bewaren. Meer daarover in het volgende en laatste verlag.