• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Remigreren naar Suriname: Een sprookje

Geniet mee van mijn belevenissen in dit grote avontuur #I LOVE SU.

In het begin lijkt het een sprookje, en dat is ook een beetje zo. Ik woon samen met mijn gezin in de tropen, hoe mooi is dat? Maar hebben andere sprookjes ook kikkers in de badkamer? En als ik deze kikker kus, verandert hij dan in een prins die de twee muizen die het huis binnen renden toen er een sibie-boesie (zware regenbui) was, wegjaagt?

 

Ik zag ook een dode vleermuis. In de sprookjes is dat vaak de vijand die is verslagen. Maar wie is hier dan mijn vijand; die Chinese vrouw achter de kassa misschien? Want ik zei wel 10 keer ‘goedemorgen’ maar ze zei niks terug. Zelfs toen ze klaar was met de producten scannen, zei ze niks. Ze keek me alleen een beetje verveeld aan en wilde mijn geld.

 

Hond op het erf

Misschien ben ik niks gewend. Want wat doe je wanneer één van je honden, die vastzit omdat hij nog moet wennen, plotseling los is? Ik deed het volgende: Ik rende snel naar mijn buurjongen maar die was helaas niet thuis. Hij was bombel (vuurwerk) gaan kopen samen met een vriend. Oké, wat nu? Ik was namelijk alleen thuis met mijn twee meiden en mijn man was aan het werk. Ik ben niet echt een honden-persoon en zag mijzelf niet achter mijn hond aan rennen. Ik rende snel naar mijn overbuurjongen, maar ik begreep van de buurman dat hij de vriend was met wie de buurjongen bombel was gaan kopen.

 

Volgens mij dacht mijn buurman iets in de trant van ‘het is jouw hond, pak dat beest gewoon’. Inmiddels rende mijn hond wild rond op het erf. Ik zei tegen mezelf: ‘Mirella, kom op, je moet flink zijn’. Ik ging naar binnen, deed de televisie aan voor de kids, trok een lange broek aan, pakte een handje hondenvoer en liep naar buiten. Toen mijn hond mij zag, begon hij onmiddellijk op me te springen. Van schrik liet ik het hondenvoer vallen dus moest ik wéér naar binnen om te pakken. Dit keer lukte het mij om naar zijn voerbak te lopen en zijn voer erin te doen. Toen hij begon te eten kon ik snel zijn halsband omdoen. Tegen de tijd dat hij het door had, was ik al klaar. toen hij het door had was ik al klaar.

 

Pfff gelukkig….. voor mij was dit echt een heel avontuur vol zweet en spanning, maar het is me gelukt!

 

White Beach

In de ochtenden voel ik me meestal wel een prinses. De vogels fluiten een mooi lied, de vlinders fladderen “goeiemorgen” naar ons en de bloemen maken alles mooi. Door die warme zon op mijn gezicht, voel ik de vitamine D toenemen. En voor maar 10 SRD, kan ik vier grote manjas (mango’s) scoren. Omgerekend is dat 1,35 euro. Of vers kokoswater voor 2,50 SRD (0,34 eurocent!).

 

Op deze mooie dag gaan we naar White Beach in Domburg. Op het opgespoten zandstrand van White Beach, gelegen aan de Surinamerivier, vind je Caribische hutten en hangmatten en grote palmbomen. Het is er niet zo druk vandaag en de kids vinden het geweldig. Het is eb dus het water staat nog niet zo hoog. Perfect dus om in te spelen en pootje te baden. White beach is echt een aanrader voor een ieder, het is erg rustgevend. Het gevoel wanneer je met beide benen in de Surinamerivier staat, is iets wat een ieder zou moeten ervaren wanneer je in Suriname bent. Tip: neem wel muggenlotion mee naar White Beach!

 

Oud en Nieuw

Het is bijna Oud en Nieuw dus gaan we vuurwerk, oftewel BOMBEL kopen. Dit is bijna overal te verkrijgen. Wij halen die van ons bij een loods waar dozen vuurwerk staan. Oud en Nieuw is echt een spektakel in Suriname en iedereen viert het met volle teugen en heel veel bombel. De verschillende soorten, vormen, kleuren en groottes zijn te veel om op te noemen maar geloof me als ik zeg dat ik de helft van verschillende vuurwerk nog nooit heb gezien. Er is voor ieder wat wils, ook voor de kinderen. Op verschillende momenten van de dag wordt pagara afgestoken; vuurwerk tot in de lengte van wel 30 cm tot 100 meter.

 

We zitten al bijna drie weken in het nieuwe jaar, maar bij deze wens ik een ieder nog een gelukkig 2017 toe. Volg mijn columns en geniet mee van mijn avonturen in Suriname. Want dit is nog maar het begin.

To be continued……………..