• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Rijkdom op Curaçao en Sint Maarten

Rob Reijnaert is oud-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten. Inmiddels is hij met pensioen, maar hij is nog altijd actief als Adviseur en doet projectmatig werk voor de Centrale Bank van Curaçao. Zijn coverstory belichaamt het platform Internationaal Ambitieus, omdat hij toentertijd al inzag dat hij het potentieel binnen de Nederlandse taal efficiënter kon benutten. Wellicht neemt zijn verhaal de laatste twijfels bij je weg om die stap naar de Antillen te nemen. Laat je meeslepen door het verhaal van de man, die vanuit Nederland de sprong waagde naar Curaçao en Sint-Maarten en daar nog altijd met liefde komt.  

Met Internationaal Ambitieus is er nu een platform om alle Nederlandstalige landen te verbinden, maar vroeger waren er al mensen die inzagen dat je ook buiten Nederland met behoud van de eigen taal carrièremogelijkheden kan benutten. Rob Reijnaert is zo een man. Als kind van een Indonesische vader en een Venezolaanse moeder groeit hij op in Nederland. Rob heeft geleerd dat diversiteit mensen verrijkt. ‘’Je kan je makkelijker verplaatsen in de ander, omdat je ervaring hebt met mensen met een andere culturele achtergrond.’’ Dat maakt zo een overstap wat makkelijker.

Hoezo Curaçao?
Rob is geboren op Curaçao, maar niet getogen. Na een start in Nederland keerde hij met zijn vrouw terug naar ‘Dushi Korsou’. In Nederland was Rob werkzaam als Directiesecretaris bij De Nederlandsche Bank. Via zijn netwerk is hij terecht gekomen bij De Centrale Bank van Curaçao. Grappig detail is dat hij het jaar daarvoor was afgewezen. Toen had hij zijn connectie nog niet ontmoet… ‘’Netwerken is belangrijk omdat het in de zakenwereld gaat om wie je kent” aldus Rob.

Netwerken of flink doorleren?
Rob deelt de visie over studie in verhouding tot carrièreperspectieven dat het volgen van een studie goed is omdat je veel leert op school op het gebied van basisvaardigheden. Je leert plannen, leren, met druk omgaan, de druk om te slagen, discipline, etc. Dit is de basis voor je leven. Echter, dit is onvoldoende als je succesvol wilt zijn in je werk. Daarvoor moet je specialistische kennis ontwikkelen en bijhouden om bij te blijven. Dit leer je niet op school.

Het geheim achter het succes
Over zijn succes is Rob ook duidelijk. ‘’Het maakt niet uit waar ter wereld je bent, je moet gewoon hard werken en vooral SMART werken.’’. Rob bedoelt hiermee dat effectiviteit van essentieel belang is, door de juiste keuzes te maken. Zoals bijv. bij ondernemen. Als bankman weet Rob dat een MBA opleiding een aanrader is als hulpmiddel bij het ondernemen. ‘Houd je vaardigheden bij door middel van cursussen en stel je flexibel op!’. Rob heeft ondervonden dat men zich nergens op kan voorbereiden, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Door flexibel te zijn kan jij je wel aanpassen aan de nieuwe situatie. Hij doelt hier o.a. ook op zijn overstap van Nederland naar Curaçao. Daarnaast is het ontwikkelen en specialiseren van je vaardigheden belangrijk zodat je kan overleven.

Organiseer de boel om te slagen
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey leert je om goed om te gaan met timemanagement, keuzes maken en stappen te nemen. Verder adviseert Rob om voor jezelf op te schrijven waar je heen wil en dat vast te houden (de route van A naar B). Een internationale mindset zorgt ervoor dat je weet wat er in de wereld gebeurt. ‘’Ik lees elke dag Het Financiële Dagblad en The Economist. Je leert er heel veel van en dat is handig voor businessmeetings en netwerkborrels op hoog niveau‘’.

Tijd voor actie
De grenzen vervagen en mensen moeten zich voorbereiden op een levenlang werken door de vergrijzing, ontgroening en pensioentekorten e.d. Rob adviseert om iets te kiezen wat je leuk vindt en je daarin niet te laten beperken door de mogelijkheden in het land waar je woont. Durf verder te kijken. In België, de Antillen en Zuid-Amerika (Suriname) spreekt men ook Nederlands.

Wil je weten wat Internationaal Ambitieus allemaal inhoudt?

Lees dan het artikel ‘Praat Nederlands met me!’.