• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Robert Vissenberg: ‘Dushi Walks, een tour langs het lokale leven van Curaçao’

Afgelopen november waren Pascal en ik op Curaçao voor marktonderzoek. Tijdens ons verblijf van 8 dagen hebben wij naast de vele zakelijke besprekingen ook tijd gehad om het eiland beter te leren kennen. Dat doe je meestal door middel van een tour. Wij kende het eiland al, dus besloten wij niet te kiezen voor de standaard tour door de binnenstad. Uiteindelijk kwamen wij bij Dushi Walks terecht. Een foto wandeling door 'de andere kant' van Willemstad. Dat klonk voor ons al spannend genoeg om te ontdekken. Maar wat kan je verwachten tijdens deze wandeling en wat moet je weten over de eigenaar Robert Vissenberg?
 
Op tijd
 
De aanvangstijd was 9:00 uur 's ochtends tegenover de bekende shoarmaboot in het centrum van Willemstad, Wij waren de vorige dag geland, dus het was niet makkelijk om zo vroeg op te staan. Ondanks ons hotel op 5 minuten loopafstand verwijderd was van de verzamellocatie presteerden wij het om vijf minuten later te komen, omdat wij een omweg hadden gemaakt. Gelukkig is er gratis WIFI in het centrum van Willemstad, dus Robert en de 8 deelnemers, wisten dat wij iets later zouden aansluiten. Na onze welgemeende excuses te hebben gemaakt, kon de tour beginnen.
 
 
Andere kant Willemstad
 
Het contrast aan architectuur in de binnenstad is ontzettend groot. In het toeristische gedeelte waan je je in Miami, maar tijdens de Dushi Walks tour zie je de sobere kant van de stad. Maar dat maakt het zeker niet minder mooi. Elke straathoek heeft namelijk een bijzonder verhaal en Robert weet deze ook op een boeiende manier te vertellen. De teksten en afbeeldingen op de muren spreken tot de verbeelding over de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in de wijk Scharloo.
 
 
Tour
 
Naast de verhalen van Robert heb je tijdens de tour ook de mogelijkheid om met de andere deelnemers een gesprek aan te gaan. Wij wilde graag hun beweegredenen weten om deel te nemen aan de wandeling. Hetzelfde antwoord kwam steeds weer terug: ''ik wil ook graag de andere kant van Willemstad zien''. Wat de andere kant is dat valt moeilijk te omschrijven omdat je dat beeld en gevoel zelf moet waarnemen. Na mijn vierde bezoek aan het eiland leer ik steeds meer nieuwe dingen en heeft Dushi Walks voor een nieuwe mooie herinnering gezorgd. Hieronder een kort interview met Robert Vissenberg van Dushi Walks.
 
 
Maar wie is Robert Vissenberg?
 
Ik ben 31 jaar en heb in het verleden gewerkt als militair, horecaportier en VIP beveiliger. Mijn vrouw kreeg een baan aangeboden op het eiland, dus was het een buitenkans om hiernaartoe te verhuizen..
 
Welke activiteiten onderneem jij?
Ik ben een fotowandeling begonnen genaamd DushiWalksCuracao. Een deel van de omzet doneer ik onder andere aan daklozencentra, kindertehuizen en andere instellingen. Dit gebeurt in de vorm van kleding, speelgoed, eten en drinken. Ik ben blij dat een aantal mensen mij zo nu en dan sponsoren in de vorm van producten voor hulpbehoevenden. Samen met mijn vrouw verspreiden wij deze spullen vervolgens. Dit project is ontstaan omdat ik veel mensen op straat zag die het hard nodig hadden. Op deze manier maak ik gebruik van de straten van de maatschappij en vertel ik hun verhalen tijdens de tour. Maar door een deel van de opbrengst weer te doneren probeer ik de mensen die het hard nodig hebben te ondersteunen.
 
Hoe is het leven op Curaçao?
Het is heerlijk wonen op Curaçao: altijd lekker weer, leuke mensen en een relaxed gevoel. De mindere kant is dat niet iedereen het goed heeft en dat de armere mensen best te lijden hebben. Dat zie je bij veel tehuizen weer terug.
 
Verder is het belangrijk dat je rekening houdt dat de prijzen voor levensproducten duurder uit kunnen vallen dan in Nederland en dat vaak niet altijd alles verkrijgbaar is… Maar uiteindelijk is dat het eilandleven.