• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ruud Hamers: vanuit Nederland naar Curaçao om te vestigen en ondernemen

In dit interview leest u het verhaal van Ruud Hamers die vanuit Nederland naar Curaçao is verhuisd en daar een goedlopend bedrijf heeft neergezet. Hoe is deze reis verlopen en welke lessen kan Ruud met u delen?

 

‘Mijn naam is Ruud Hamers en ik ben 52 jaar geleden geboren in Nederland. Ik heb een dochter van 22 en een zoon van 21, beiden studeren in Nederland. Mijn vrouw en ik wonen en werken nu ruim vijf jaar op Curaçao. Naast mijn werk ben ik als schipper actief bij de reddingsmaatschappij op Curaçao en sport ik regelmatig. Mijn in het oog springende eigenschappen: doorzetter, zo probeer ik steeds beter te worden in netwerken, analytisch, ondernemend en creatief. Ik zou wel wat meer mijn grenzen mogen bewaken of op zijn minst eerder aangeven waar die liggen.’

Hoe bent u begonnen als ondernemer?
‘Zoals veel ondernemers; eigenwijs zijn, denken dat je het beter kunt en ergens een markt voor je beoogde dienstverlening zien. Ik heb mijn eerste stappen als ondernemer gezet binnen de organisatie waar ik toen werkzaam was. Mijn primaire taak was het onderzoeken van (interne) criminaliteit bij organisaties en ik zag een mogelijkheid om preventietrainingen te gaan verzorgen bij deze bedrijven. Ik kreeg toen een mooie kans om van werknemer ondernemer te worden en ik heb binnen de holding een trainingsbureau opgezet. Dit initiatief heb ik uitgebouwd tot een middelgroot trainingsbureau dat nog steeds bestaat.’

 

Welke activiteiten onderneemt u met uw bedrijf?
‘Na een periode te hebben gewerkt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit is het ondernemerschap toch weer gaan ‘kriebelen’ en ben ik bijna zes jaar geleden weer als ondernemer aan de slag gegaan. Ik heb mijzelf toen als partner aangesloten bij een onderneming die onderzoek doet naar vooral interne criminaliteit bij bedrijven. Mijn vrouw kreeg de kans om op Curaçao te gaan werken en dat was een mooie aanleiding om een zelfstandige vestiging op Curaçao te openen. Met Risk Solutions Caribbean BV ontzorgen we organisaties in de Caribische regio door hen te adviseren op het gebied van criminaliteitsbeheersing, verrichten we onderzoek en verzorgen we trainingen in ons vakgebied.’

 

Waar bent u tegenaan gelopen tijdens de groei van het bedrijf en hoe is dat opgelost?
‘Groei gaat gestaag en is goed te organiseren door beter te selecteren wat je wel zelf moet en wilt doen en wat je goed kunt uitbesteden. Ik heb inmiddels een behoorlijk netwerk opgebouwd met professionals op hun vakgebied en ik schroom niet om gebruik te maken van hun expertise. Ik geloof ook in deze hybride vorm van samenwerken.’

Wat zijn de grootste successen van het bedrijf tot nu toe?
‘Als ondernemer zeg ik: alles is een succes! Ik win en bij verlies leer ik. Natuurlijk is het een cliché, maar het is wel waar. Uiteraard is niet alles wat je doet een succes en ik heb ook mijn leergeld betaald. Wij focussen ons vooral op de behoefte van onze cliënten, bedenk binnen de (juridische) kaders de beste oplossing en voeren die integer uit.’