• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Saba, de onbedorven Koningin (the Unspoiled Queen)

Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied dat sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt. Saba behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Saba heeft bijna 2.000 inwoners, die Sabanen worden genoemd en van wie ongeveer een kwart in de hoofdplaats, The Bottom, woont. Het kleinste eiland van de Nederlandse Antillen wordt plaatselijk The Unspoiled Queen genoemd.

De koosnaam slaat op het gegeven dat het eiland is niet onder de voet gelopen door projectontwikkelaars en miljoenen toeristen. Toch zijn er veel mogelijkheden voor met name het (eco)toerisme en duikscholen. Ook de flora en fauna schijnen er prachtig te zijn. Als je op vakantie wil naar Saba of zaken wil doen met de Sabanen, dan is het handig als je een stuk geschiedenis kent.

Geschiedenis
Saba zou in 1493 ontdekt zijn door Columbus, maar hij is er niet aan land gegaan. Er woonden toen waarschijnlijk indianen. Columbus noemde het eiland San Cristóbal. Een mogelijke verklaring van de naam is dat dit werd afgekort als S’bal en als Saba werd gelezen. In 1632 werd het Nederlands bezit. In 1635 leed een Engels schip schipbreuk bij Saba. Ee overlevenden waren vermoedelijk de eerste Europese bewoners. Daarnaast stamt de bevolking af van Afrikaanse slaven, Schotten, Ieren en Zeeuwen. Saba wisselde vaak van "eigenaar". Het was in bezit van Frankrijk, Spanje, Nederland en van de Britten. In 1816 kwam het definitief bij Nederland.

Gerelateerd: Pharrell Williams’s happy schudt Saba wakker

Kansen voor toerisme
Toerisme is erg belangrijk en wordt gezien als de economische pilaar. Saba beschikt over diverse hotels en een internationale luchthaven. Daarnaast zijn op Saba enkele duikscholen gevestigd. Tevens is sinds 1988 een medische faculteit, de Saba University School of Medicine, op het eiland gevestigd die veel studenten uit de Verenigde Staten trekt. Handig voor het netwerken!

Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten. Saba bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 887 meter het hoogste punt van Nederland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het klimaat is vochtig tropisch, wat komt doordat het eiland is begroeid met secundair regenwoud. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond rotseilandje dat ook tot het eilandgebied behoort: Green Island.  Per 10 oktober 2010 is een Exclusieve Economische Zone van 200 zeemijl buiten de Sabaanse basislijn ingesteld. Door deze maatregel heeft Nederland het exclusieve recht op onder meer de exploitatie van de grondstoffen en visserij. De bedoeling hiervan is de ecologisch zeer belangrijke Sababank onderdeel van het Saba National Marine Park, te beschermen.

Waar moet je rekening mee houden op Saba?
De overheid  is de grootste werkgever op Saba. Het eiland telt 220 ambtenaren, op een bevolking van ongeveer 2000 personen. Bij de volkstelling in 2001 had bijna twee derde van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 43% op het eiland zelf geboren. Van de autochtone bevolking is ongeveer de helft blank en nakomeling van de eerste Zeeuwse kolonisten of van Schotse en Ierse zeerovers die er in de loop der tijden neerstreken. De andere helft is zwart en nakomeling van Afrikaanse slaven en de eerdergenoemde Europeanen. Verder zijn veel bewoners afkomstig van andere (ei)landen in de regio. Opmerkelijk is dat een kwart van de inwoners Johnson of Hassell heet.

In 2001 was voor 88% van de bevolking het Engels de belangrijkste huistaal, voor 5% het Spaans en slechts voor 2% het Nederlands. Daar het onderwijs tot enkele jaren geleden Nederlandstalig was en het nog altijd een verplicht vak op school is, beheersen de meeste inwoners het Nederlands echter wel.

Gerelateerd: Antilllen, bini í lagá nos kombiná!