• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Saskia Bosnie: ‘op Curaçao mijn steentje bijdragen’

Van 26 tot 28 maart organiseert Internationaal Ambitieus de vierde handelsmissie naar Curaçao met bedrijven uit Nederland, Suriname en Bonaire. Eén van de ondernemers die zal deelnemen is Saskia Bosnie. Wat zijn haar plannen voor de aankomende handelsmissie?

 

‘Mijn naam is Saskia Bosnie, 36 jaar en woonachtig in Amsterdam; de stad waar 180 nationaliteiten wonen. Ik ben vier jaar ondernemer en ik heb een bouwkundige en stadssociologische achtergrond.’

 

‘Mijn interesse gaat uit naar de wereld op mijn manier een stukje mooier te maken en dat doe ik door burgers ondersteuning te bieden bij initiatieven in hun woon- en leefomgeving. Ik geloof sterk dat bewonerstevredenheid bijdraagt aan het geluksgevoel en dit is essentieel voor het behalen van rendement en een succesvolle woon- en leefomgeving. Ik houd mij bezig met participatie, noem het maar empoweren, en ik kijk waar ruimte voor zeggenschap is in nieuw te bouwen en bestaande gebieden (gebiedsontwikkeling). Ook adviseer ik organisaties hoe zij de participatie kunnen vormgeven. Ik adviseer over hoe ze samenwerkingen aan kunnen gaan en bepaalde resultaten kunnen bereiken. Ik werk graag voor een bouwbedrijf, woningcorporatie, gemeente en communicatiebureaus. Het zijn vaak complexe processen, waarin burgers de kluts kwijt zijn. Mijn kracht is verbinding leggen en samenwerkingsverbanden aangaan.’

 

Lopende projecten
In Afrika ga ik net een stap verder, omdat armoede de kansen verkleint om te komen waar ze willen komen. Daar empower ik onder andere door educatie over lifeskills te organiseren. En als een fysieke plek bijdrage aan educatie heeft, dan bouwen we dat in samenwerking met de gemeenschap. Nu zijn we bijvoorbeeld druk bezig met de voorbereidingen van de bouw van een bibliotheek in Ethiopië. De overheid geeft ons de bouwgrond en de gemeenschap (hoe arm ze ook zijn) en draagt 20% bij aan de bouwkosten. In Suriname starten we over een paar maanden met de ondersteuning middels schoolspullen voor kinderen van een weeshuis en denken wij graag mee hoe zij zelfredzaam worden.’

 

‘Belangrijkste speerpunt is dat er maatschappelijke impact wordt gecreëerd, waar de lokale mensen van profiteren, waardoor toegewerkt wordt naar duurzame situaties met respect voor het milieu.’

 

Verwachtingen Curaçao
Mijn roots liggen op Curaçao en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan mijn gemeenschap. Ik focus mij op het empoweren van de lokale bevolking, met name jongeren, om hen een podium te bieden. Ik ben op zoek naar een fysieke plek met voldoende grond eromheen en met een inspirerende omgeving. Het liefst een monumentaal pand.’

 

‘Wij bieden leer- en werktrajecten voor lokalen, bijvoorbeeld de doelgroep jongeren. Dit pand biedt de mogelijkheid om een eetgelegenheid op de begane grond te hebben en een aantal kamers op een verdieping. Dit pand run ik samen met jongeren en heeft een buurtfunctie om verbinding tussen de gemeenschap en bezoekers uit andere landen te leggen.’

 

‘De jongeren bied ik naast werkgelegenheid een podium aan om bijvoorbeeld hun kunst aan de muur te koop te presenteren. Wij verbouwen verse groente en fruit vanuit onze tuin en bieden dat aan in de eetgelegenheid. Op het terrein willen we graag een ontspanningsruimte voor meditatie en yoga en we wekken onze eigen energie op.’

 

‘Ik heb mijn hart verloren aan één specifiek monumentaal pand met een rijke geschiedenis wat al jaren leegstaat. Waarom monumentaal? Omdat geschiedenis belangrijk is en ik deze historie van een specifieke pand wil delen als kleinschalige trekpleister.’

 

‘Wat ik vernomen heb is dat er nog geen concrete plannen voor het pand zijn, maar wel veel commerciële geïnteresseerden. Ik hoop dat de overheid kiest voor het juiste en dat is voor een plan wat maatschappelijke impact creëert. Mijn plan dus! Laten we samenwerken aan het aanpakken van armoede en werkloosheid! Resultaat gegarandeerd!’

 

Verwachtingen handelsmissie
‘Tijdens de handelsmissie hoop ik met de minister Steven Martina van ministerie van economische ontwikkelingen in contact te komen. Verder onder andere met ontwikkelaar, architect, restaurateur van cultureel erfgoed, jongerenwerkers, meubelmakers, adviseur stadslandbouw, adviseur kunst en cultuur, adviseur energieopwekking en museumhouder.’ 

 

‘Voor ondernemers ben ik een goede sparringsparner, daar sta ik voor open. Met bedrijven ga ik graag een samenwerkingsverband aan. Ik geloof in het concept 'alleen ga je sneller, maar samen kom je verder' en dat je elkaar helpt groeien.’

 

Persoonlijke boodschap
‘Als tip geef ik ondernemers mee: zorg dat je zichtbaar bent en wees niet bang om je ideeën aan diverse mensen voor te leggen. Ik merk dat ondernemers bang zijn om hun ideeën te delen omdat ze gejat kunnen worden. Risico is er maar erover praten helpt jouw idee te conceptualiseren en bovendien ben je ‘on top of mind’ en dat kan gunstig voor je in de toekomst werken.’