• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Sawita Chotkan: ’tijdens mijn vakantie op Curaçao besloot ik om te emigreren’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Afgelopen november waren wij op Curaçao en hadden wij een heel leuk gesprek met Sawita Chotkan. Het bedrijf waar zij voor werkt had kort daarvoor meegewerkt aan de film 'Bon Bini Holland' van de fameuze Jandino Asporaat. Waar houdt deze ondernemende dame zich nog meer mee bezig en waarom is zij naar Curaçao geëmigreerd?
 
Sawita Chotkan is een doener, zonder meer. Maatschappelijk geëngageerd en zeer sociaal en loyaal. Maar ook iemand die graag de gezelligheid opzoekt. Verder is zij gelukkig getrouwd en reeds 20 jaar samen met haar soulmate en rots in de branding. Daarnaast heeft ze een hekel aan mensen die graag anderen willen labelen en kortzichtig zijn.

Sawita beschrijft zichzelf als een media- en communicatie expert, met name op het gebied van radio en tv. Zij is in Nederland begonnen bij FunX radio. Als reporter ging zij toen de grote steden af om festivals te verslaan. Toen zij was afgestudeerd aan de Hogeschool van Rotterdam als Cultureel Ondernemer, werd zij gevraagd om producer te worden van de ochtendshow 'Start' bij FunX. Na 5 jaar radio ervaring te hebben opgedaan en ook workshops te hebben gegeven aan kinderen, besloot zij als video producer aan de slag te gaan bij de Rijksoverheid. Hier heeft zij gewerkt aan verschillende audiovisuele producties om burgers te informeren of soms aan te zetten tot een bepaalde actie. Toen zij 2 jaar geleden naar Curaçao verhuisde, heeft zij kort gewerkt voor Caribisch Netwerk als radio reporter en bij Paradise FM als side kick en nieuwslezer, maar maakte als snel de overstap naar audiovisueel productiebedrijf Caribbean Filmcom.

 
Reden emigratie Curaçao
Er was niet echt een reden, meer een idee wat goed heeft uitgepakt. Mijn man vroeg tijdens onze tweede vakantie op Curaçao in 2013: 'zullen we eens kijken of we hier kunnen gaan wonen?' Daarop antwoorde ik met een grote glimlach: 'ja, waarom niet.' Ik denk dat dit mij ook wel typeert. Ik hou van avontuur en wil mijn carrière niet beperken aan opgelegde landsgrenzen. Op dat moment werkte ik als video producer en projectcoördinator bij Algemene Zaken in Den Haag. Ik had het daar prima naar mijn zin met leuke collega's en een goed sociaal leven. Toch wilde ik dit avontuur graag aangaan met mijn man en dochter. Vooral ook als voorbeeld naar mijn dochter, zodat zij weet dat als zij groot is, de wereld aan haar voeten ligt. Mijn man zegt altijd: 'zij wordt de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland.' Of dat zo is weet ik niet, zo lang ze maar weet dat ze alles kan bereiken wat ze maar wil en dat haar ouders haar ook steunen in haar dromen.
Zelfstandig ondernemer
Sinds 1 april 2016 ben ik officieel begonnen als zelfstandig ondernemer onder de naam Pepper. Pepper is audiovisueel ingesteld, dat komt omdat het support bureau haar roots heeft in de media. Wij verzorgen de volledige uitvoering van projecten, maar ook voor een gedegen onderzoek kunnen wij worden ingehuurd. Ons support bureau is thuis in verschillende vakgebieden zoals: communicatie, content marketing & (corporate) events en workshops op cross mediaal gebied voor diverse doelgroepen. Wij maken ook video’s. Denk hierbij aan: infomercials, commercials en reportages. Dit typeert mij ook wel; add a little bit of spice to your life! Ik vind het belangrijk dat ik een keuze heb in dingen die mij aanspreken.

Zo werk ik hiernaast ook met een filmmaakster aan een documentaire over Curaçaose vaders en hun dochters. Bij mij gaat het om leuke projecten initiëren of samenwerken met mensen die mij inspireren of waarvan ik wat van kan leren. Dat is voor mij wel een belangrijke vereiste. Vanaf mei dit jaar organiseer ik ook voor het eerst radio workshops voor kids.

Curaçao is geen Nederland
Wat ik wil meegeven, is dat als je de mensen wilt begrijpen je ook de taal zal moeten spreken. Zelf heb ik een cursus in Nederland gevolgd en ook hier ben ik weer begonnen aan Papiamentu les.
Verder is het verstandig om het eiland niet te vergelijken met Nederland, want het is geen Nederland.

Kost niets om te genieten

Minder mooie aspecten van het eiland is dat er  mensen zijn die geen waardering hebben voor het eiland en ook het milieu niet respecteren. Ze vervuilen het eiland door hun afval overal op straat te gooien. Af en toe benauwt het eiland me ook wel, Ik kom uit een stad met drukte, veel mensen om je heen en overal verkeer. Ik moest heel erg wennen aan de rust en het dorpse gevoel. wat je hier toch wel hebt. Af en toe kunnen verdwijnen in een metropool vind ik ook wel lekker.

Ik geniet van de omgeving, de mensen en het leven hier. Daar heb ik zeker geen tv voor nodig om me te vermaken. Men groet elkaar nog op straat, dat lijkt misschien gek, maar als je uit Nederland komt is het jammer genoeg uitzonderlijk om iemand gedag te zeggen die je niet kent. De mooie kanten van wonen op Curaçao is dat het je niks kost om te genieten van de kwaliteit van het leven. Ik woon bijvoorbeeld dicht bij de zee en kijk elke ochtend hierop uit als ik wakker word en iedere avond als ik naar bed ga.