• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Secretaresse 2.0? Wat is dat precies?

Afgelopen week ben ik met een goede vriendin naar een bijeenkomst geweest van de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen Noord Brabant en Zuid Holland. De bijeenkomst was georganiseerd in het prachtige Bosschenhoofd, Hotel Golden Tulip De Reiskoffer, dat in een landelijke en bosrijke omgeving ligt. Historische steden als Breda en Antwerpen zijn snel bereikbaar en een tripje over de grens is zo gemaakt. Het is een echte aanrader om vergaderingen en bijeenkomsten te organiseren omdat het een inspirerende omgeving is. Het hotel was een voormalig klooster en de ambiance is nog steeds voelbaar.

Ik werd netjes verwelkomd en vriendelijk begeleid naar de ontvangstzaal waar de hapjes en drankjes al klaar stonden. Het zag er allemaal ontzettend goed uit. De zaal was gevuld met dames die druk in gesprek waren met elkaar. In de tussentijd kwam ook mijn vriendin binnen en voor mij kon de avond beginnen.

Opening
De directeur van het hotel opende de bijeenkomst met een warm welkomstwoord en gaf daarna het woord aan de voorzitster van de NVD.  Zij lichtte kort het programma toe voor de avond en vertelde erbij dat ze zoveel mogelijk streeft om van elke bijeenkomst het nuttige met het aangename te verenigen. Voor deze keer stond het onderwerp Social Media op de agenda.  Aangezien de meerderheid van de aanwezigen nog weinig van het onderwerp weten leek het haar een goed idee om dit onderwerp nader toe te lichten.

Opvallend
Het viel mij inderdaad op dat veel vrouwen die ik sprak op de bijeenkomst over de 50 jaar was en in termen spraken van dat zij tot de zogenaamde "classic school" behoren. Ik wist niet zo goed wat dit betekende en vroeg aan hen of zij "classic school" nader konden toelichten. Alhoewel ieder van hen een eigen uitleg gaven, viel het mij op dat zij veel met elkaar gemeen hadden. Alle dames zijn gewend aan een klassieke werkverhouding, waarbij de baas de baas is en zij ondergeschikt is; zij hebben allen bij één werkgever gewerkt, enkele van hen zelf meer dan 30 jaar; allen zitten zonder baan. 

Nieuwe betekenis
Nu de dames op zoek zijn naar een nieuwe baan worden zij geconfronteerd met het feit dat de rol van "secretaresse" een andere betekenis heeft gekregen. Alsof dit niet al meer dan uitdagend is voor de dames om mee om te gaan, worden zij ook geconfronteerd met de arbeidsmarkt die sterk is veranderd van vaste werkplekken naar tijdelijke opdrachten en banen. De combinatie van de verbeterde mogelijkheden van het internet en met de komst van de Smartphones, zoals tablets, heeft de arbeidsmarkt een ware metamorfose ondergaan.

Nieuw tijdperk
Als het ware ontwaken deze vrouwen in een nieuw tijdperk. Wat zij zich niet gerealiseerd hebben is dat er grote wijzigingen zijn op het vakgebied van "secretaresse". De Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen doet suggereren dat al haar leden "directiesecretaresse" zijn, maar het vak zelf laat zich niet meer vangen in een naam. Er zijn diverse namen zoals Management Assistent, Personal Assistent, Project coördinator, Executive Assistant, Office Manager en ga zo maar door. De achtergrond van de secretaresse is divers geworden en niet alleen een Schoevers opleiding voldoet. Steeds meer mensen met een willekeurige HBO of Universitair opleiding stappen het vak in en de rol is niet meer ondergeschikt aan de betreffende leidinggevende maar is gelijkwaardig. Wellicht de grootste verandering is dat er een shift is van vrouwen naar mannen. Het vak is tot op heden nog steeds gedomineerd door vrouwen, maar door de mogelijkheden die het vak biedt komen er steeds meer mannen. Populair wordt er ook wel gesproken over de secretaresse 2.0.

Te laat?
Is het voor deze dames te laat om deel te nemen aan het arbeidsproces? Nee, maar het zal niet makkelijk zijn voor deze groep. Nu de dames zonder werk zitten, realiseren zij dat het altijd belangrijk is om interesse te blijven tonen in de wereld om je heen en te blijven verdiepen in je eigen vakgebied.  Als zij dit wel gedaan hadden, dan waren zij beter voorbereid geweest. In dit kader passen de beroemde woorden van Charles Darwin goed "Het is noch de sterkste 
noch de intelligentste van de soorten die overleven. Het is degene die het meest flexibel is om te veranderen".