• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Secretaressedag; zin of onzin?

Op donderdag 21 april was het Secretaressedag, een dag die in de Benelux op de derde donderdag van april valt. Secretaressedag is een jaarlijks terugkerende dag waarop ‘secretaresses’ een presentje of een bloemetje van de manager ontvangen.

 

Secretaries Day komt oorspronkelijk uit Amerika. In 1989 werd het in Nederland geïntroduceerd door onder andere Secretaresse Magazine, het huidige Management Support Magazine, Schoevers, Fleurop en Bloemenbureau Holland. De gedachte achter Secretaressedag is om de secretaresse in het zonnetje te zetten en aan te geven dat de zij van toegevoegde waarde is voor de organisatie. Daarnaast was het destijds bedoeld om het imago van het secretaressevak te verbeteren.

 

Discussie

 

Wat mij elke keer weer opvalt is, dat de discussie of Secretaressedag wel of niet zinvol is elk jaar weer terugkomt. Elk jaar zijn er weer artikelen en blogs te lezen waarin gepleit wordt voor afschaffing van de dag, omdat het onzin of achterhaald zou zijn. In andere artikelen lees ik weer dat men graag een andere invulling of betekenis aan Secretaressedag wil toekennen omdat het vak van secretaresse immers sterk veranderd is. Het is een steeds weer terugkerende discussie, waarbij men in herhaling valt en niet veel verder komt.

 

Zelf heb ik als interim professional bij diverse opdrachtgevers gewerkt. Bij een aantal heb ik meegemaakt dat secretaresses op Secretaressedag werden verwend met een presentje of een bloemetje. Ik kan met recht zeggen dat de reacties van deze secretaresses enorm positief waren en dat de dames erg gelukkig waren met de aandacht. In alle gevallen gaven de dames te kennen dat het fijn is, ook al is het maar voor één dagje in het jaar, om een keer volledig in de schijnwerpers te staan.

 

Niet verdwijnen

 

Ondanks ik zelf bij opdrachtgevers heb gewerkt die mij geen presentje hebben gegeven en Secretaressedag voor mij persoonlijk niet bijzonder is, vind ik niet dat de dag ‘onzin’ is en dat het maar moet verdwijnen. Dat zou te makkelijk zijn want hetzelfde zou je dan ook kunnen zeggen over verjaardagen, Vaderdag en Moederdag. Ik weet dat veel mensen nu zullen denken dat ik appels met peren vergelijk, maar het is maar net hoe je ernaar wil kijken. In een perfecte wereld wordt de secretaresse uiteraard elke da gewaardeerd door haar leidinggevende of dient men zijn of haar ouders dagelijks te respecteren, lief te hebben en te waarderen. Maar wij leven niet in een perfecte wereld, ook al doen wij nog zo ons best.

 

Dus wat Secretaressedag betreft; het is maar één dag per jaar. Iedereen vindt het toch fijn om aandacht te krijgen en te horen dat hij of zij ertoe doet? Ik waardeer eerder de discussie dat op Secretaressedag, de secretaresse de keuze kan krijgen of zij een bloemetje, presentje of een dagcursus cadeau kan krijgen. Mensen zijn verschillend en willen op verschillende manieren waardering ontvangen. Voor alle secretaresses, ik wens jullie een hele fijne Secretaressedag toe en geniet van de welverdiende aandacht!