• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Sheila de Vos: ‘Curaçao gaf een positieve wending aan mijn leven’

Feature Image

Van 2 tot en met 4 oktober organiseert Internationaal Ambitieus de vijfde handelsmissie naar Curaçao waarbij wij bedrijven uitnodigen vanuit Aruba, België, Bonaire, Suriname en Nederland om hun kansen en mogelijkheden te ontdekken. Eén van de ondernemers die zal deelnemen is Sheila de Vos. Wat voor bedrijf heeft zij en waar is zij naar op zoek tijdens de handelsmissie?
Sera Konosí 

Oftewel even kennismaken. ‘Ik ben Sheila de Vos en ben een 43 jaar jonge onderneemster, opgegroeid en woonachtig in Zeeland. In deze provincie voel ik me thuis en de gedachte dat de zee altijd dichtbij is, geeft me een gevoel van rust en vrijheid. Dit vind ik ook terug in de reizen die ik maak… Soms alleen en soms met vrienden. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in andere culturen en talen. Het inspireert me als ik zie en ervaar hoe anderen op hun eigen wijze in het leven staan’.

‘Verder haal ik inspiratie uit muziek, (latin)dansen, theaterbezoek, sociale contacten, mijn onderneming en yoga/meditatie. Ik ben regelmatig in de sportschool te vinden en wissel dit graag weer af met een bezoek aan het wellnessresort. Spontaan, mensgericht, verbindend, professioneel, nuchter en humor zijn woorden die bij mij passen’.

Dansen versus doing business
‘Naast dat ik gewoon gelukkig word van dansen, zie ik ook overeenkomsten met het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld dat de manier van leiden direct effect heeft op het volgen. Focus en balans blijven houden is van belang. Creativiteit is onmisbaar en je moet kunnen anticiperen op het onverwachte. Allemaal om het beste resultaat te kunnen behalen. Uitgangspunt hierbij is vertrouwen hebben in elkaar. ‘Not connected’ = geen fijn dansje. Zo doe ik ook zaken. Ik start alleen ergens aan als het goed voelt en ik er volledig achter kan staan’.

Bedrijfsactiviteiten Infinity Business Support
‘Ik bied strategische bestuursondersteuning en oplossingsgerichte (intervisie)training voor met name secretaresses. Vanaf 1995 was ik in ondersteunende functies werkzaam bij diverse bedrijven en ik zag steeds weer opnieuw de behoefte aan vakbekwame en vooral meedenkende ondersteuners. Met de oprichting van Infinity in 2011 heb ik ingespeeld op deze behoefte’.

Strategische bestuursondersteuning
‘Het vakgebied van bestuursondersteuning is breed en de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig. De verantwoordelijkheden worden groter. Bestuurders erkennen dit ook. Zij zoeken support van iemand die naast de uitvoering van secretariële taken, kennis heeft van managementprocessen, organisatiewetenschappen en informatiestromen. Iemand die de kunst verstaat aansluiting te vinden bij de doelstelling van een organisatie, waarbij de klantgerichte gedachte niet uit het oog wordt verloren. Iemand die de koers van de organisatie kent, weet waar een bestuurder mee bezig is en proactief werk uit handen neemt. Ik fungeer als sparringpartner en ontzorg directies en toezichthouders door mijn inzet als interim personal of executive assistant. Een goede invulling van deze positie vormt immers een stevige basis voor iedere organisatie’.

Oplossingsgerichte intervisietraining en coaching
‘Hoe bestuur jij eigenlijk jouw bestuurder?’. ‘Samen met de medewerker maak ik inzichtelijk wat in de praktijk al goed werkt, wat beter kan en wat daar dan voor nodig is. Ik vraag ook naar de verwachting en werkwijze van de bestuurder, omdat het tenslotte een dagelijkse wisselwerking betreft. We kijken naar het verder aanbrengen van structuur, follow up en bewaking van acties en hoe zaken worden geborgd. Dit alles doe ik met oog voor het persoonlijke karakter van medewerkers om hen vanuit eigen kracht verder te laten groeien in het vakgebied’.

En wat nog meer?
‘Opdrachtgevers weten mij ook te vinden voor de organisatie van netwerkbijeenkomsten, symposia etc. Ik begeleid soms ook startende ondernemers. Zo adviseer ik momenteel een financieel ZZP’er op het gebied van positionering en salesactiviteiten’.

Over Curaçao
‘Enkele jaren geleden vertrok ik na een moeilijke periode, waarin ik vrijwel gelijktijdig afscheid moest nemen van mijn lieve moeder en mijn relatie, passief naar vrienden in Curaçao. Geen idee wat ik daar moest gaan doen, maar ze drongen zo aan… Dat bleek verrassend uit te pakken. Curaçao gaf de positieve wending aan mijn leven die ik nodig had. Ik was op het juiste moment op de juiste plek en ontmoette er de juiste mensen. Het bracht me innerlijke rust, er ontstonden nieuwe inzichten en ik vond er mijn danspassie weer terug die ik 25 jaar daarvoor zelf had ingeruild voor voetbalschoenen. Met mijn hart vol nieuwe levensenergie keerde ik terug naar Nederland en wist intuïtief dat ik nog niet klaar was met Curaçao en Curaçao niet met mij. Inmiddels ben ik er regelmatig te vinden. Meestal voor een bezoek aan vrienden en vakantie. Nu eens verkennen of we ook zakelijk iets voor elkaar kunnen betekenen’.

Verwachtingen handelsmissie
‘Tijdens de handelsmissie verwacht ik mijn netwerk te verstevigen, Infinity op de juiste manier te kunnen profileren en de mogelijkheden te verkennen om mijn expertise te delen met lokale bedrijven. Ik hoop ook dat de deelnemers aan de handelsmissie elkaar onderling kunnen versterken en verder inzicht krijgen in wat het zowel privé als zakelijk betekent om te werken in Curaçao. Ik weet nu al dat deze handelsmissie ook een stuk persoonlijke groei zal bewerkstelligen. De handelsmissie is daarom voor mij sowieso al geslaagd, maar het is pas echt geslaagd als ik op de terugweg in het vliegtuig met een ‘sonrisa’ besef dat bovengenoemde daadwerkelijk is gerealiseerd’.
‘Ik hoop bedrijven te bezoeken en spreken uit zowel de profit als non-profit sector. Hoewel ik steeds meer bij mezelf merk dat ik de commercie begin te missen, ben ik ook geïnteresseerd in de huidige transitie -en bouwontwikkelingen bij het Hospital Nobo Otrabanda. Ik heb namelijk vaak directies ondersteund in het zorgwerkveld, zoals het ziekenhuis, de jeugdhulpverlening en de kinderopvang. Hierdoor is de organisatorische en financiële complexiteit van zorgorganisaties mij bekend. Ik kreeg er te maken met inspectie en kwaliteitsbevordering, kanteling van zorg, (nieuw)bouwprojecten en fusietrajecten. Ik schakel gemakkelijk tussen visies van patiënt/cliënt, werkgever, werknemer, bestuurder en medisch specialist. Daarbij ben ik me bewust van het feit dat ieder gremium een eigen omgangsvorm en benaderingswijze kent’.

Wat breng ik mee voor ondernemers + inspirerende boodschap
‘Vakinhoudelijke expertise, 20 jaar ervaring en een uitgebreid (internationaal) netwerk. Dat is wat ik meebreng. Ik ben gedreven en betrokken bij mijn opdrachtgevers en handel integer en consciëntieus. Dit is ook vereist op de posities waarop ik werk. Ik kan als strategische sparringpartner het verschil maken en van toegevoegde waarde zijn voor ondernemers. Ik vind het belangrijk te kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet kan en daarom sluit ik graag af met een quote van de Romeinse filosoof Epictetus die blijkbaar toen al oplossingsgericht bezig was:
‘Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langskwam die dat niet wist’