• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Sherlon en Ashaki: ‘Met Miss Black Hair Nederland willen we de zwarte vrouw empoweren’

Ze waren de grote winnaars bij de Dutch Pearl Awards van 2015. Sherlon Gerard en Ashaki Leito begonnen twee jaar geleden met Miss Black Hair Nederland. Op 12 maart vindt alweer de derde verkiezing plaats. Wat bewoog Sherlon en Ashaki om dit initiatief op te zetten?

Naast businesspartners vormen Sherlon en Ashaki ook een koppel. Hij heeft een ICT-achtergrond en zij een achtergrond in de pedagogiek. ‘We hebben onze krachten en expertise samengebundeld om de vrouwen van de Afrikaanse diaspora te empoweren. Deze vrouw is namelijk prachtig zoals zij is, maar ze beseft het niet altijd dus dagen we deze vrouw uit om op zoek te gaan naar volledige zelfacceptatie’.

Wat is Miss Black Hair Nederland?
‘Een organisatie die streeft naar de zelfacceptatie van de zwarte vrouw. Wij willen dat deze vrouw van zichzelf houdt in haar natuurlijke staat dus ook met haar natuurlijke haarstructuur’. Miss Black Hair Nederland gelooft namelijk dat volledig houden van jezelf, alleen kan als je dat ook doet zoals je bent geboren. Zelfkennis speelt hierbij een grote rol. ‘Onze slogan is dan ook ‘Natural is where it began’. We gaan dus terug naar de basis en beogen de thema’s haar en identiteit bespreekbaar te maken met de zwarte vrouw’.

Het haar is een ingang om de diepte in te gaan en over de zwarte vrouw te praten. Wie is deze zwarte vrouw is, hoe is haar zelfbeeld en hoe kan zij de ultieme zelfliefde bereiken. Miss Black Hair Nederland gelooft immers, bij het bereiken van deze ultieme zelfliefde, dat men zich ook ontwikkelt op andere vlakken en daardoor pas echt kan gaan excelleren. Miss Black Hair Nederland staat voor verandering in de levensstijl.

Doelstelling
Sherlon en Ashaki hebben als doel om aan de hand van een missverkiezing en de daar bijhorende activiteiten voor de zwarte vrouw, haar zelfbewustzijn te stimuleren en te vergroten. ‘Wij beogen een schoonheidsideaal na te streven waarin de zwarte vrouw zichzelf accepteert en mooi vindt in haar natuurlijke staat’. De jaarlijkse missverkiezing bestaat dus uit zwarte vrouwen die met hun natuurlijk haar het esthetische aspect van kroeshaar laten zien. ‘Hiermee laten we zien hoe prachtig en divers kroeshaar is. De hele dag staat in het teken van Roots, Entertainment en Inspiratie’.
 
Boodschap
‘Om onze boodschap meer diepgang te geven en niet alleen te kijken naar het esthetische aspect, organiseren wij ook diverse evenementen die de link tussen haar, identiteit en zelfliefde leggen. Zo hebben we verschillende masterclasses georganiseerd bijvoorbeeld over de geschiedenis, betekenis en politiek van ‘Black hair’, maar ook een masterclass van ‘Black History’ specialist Andrew Muhammad en Astrid Elburg’. Daarnaast organiseren Sherlon en Ashaki ook andere evenementen, waarbij ze ook educatie gebruiken. ‘Zelfliefde begint immers bij zelfkennis’.

 

Internationaal
‘Al onze artikelen en shows zijn in het Nederlands, omdat we puur gefocust zijn op de Afro-Nederlandse bevolkingsgroep. Wij hopen met Miss Black Hair NL meer vrouwen met een Afro-Nederlandse achtergrond, te inspireren om “natural” te gaan en na te denken over de betekenis van hun haar. Wij hopen dat ‘natural’ zijn geen trend is, maar dat het niet anders kan omdat dit is wie je bent – het is onze erfenis! ‘The natural hair movement’ is universeel en lijkt overal te groeien. De geschiedenis van de Afrikaanse diaspora omtrent haar gelinkt met identiteit is overal hetzelfde. De boodschap en methoden die wij hebben, kunnen dus ook internationaal worden ingezet voor de empowerment van deze vrouw’.

Gerelateerd: Daya Maduro: ‘op internationale vrouwendag werd ik gekroond tot 1e Miss Black Hair Nederland’