• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Shorombo Mooij: ‘Mijn burnout was het beste en het ergste wat mij ooit heeft kunnen gebeuren’

Je hebt al een paar artikelen van deze schrijver voorbij zien komen, maar nu is het toch echt tijd voor een interview zoals we dat met al onze schrijvers doen. Deze keer is het de beurt aan de 33-jarige Shorombo Mooij. De man met een Nederlandse vader en Curaçaose moeder. Naast schrijven voor Internationaal Ambitieus is hij ook actief als Lifecoach en doet hij ook Personal Coaching. Zijn eigen levensverhaal is krachtig en inspirerend voor mensen die hun angsten niet de baas kunnen worden.

Opgegroeid in Nederland (in Castricum), maar als kind nooit thuis gevoeld. Ook het gevoel dat ik anders was en daardoor vaak alleen. ‘Ik was toen al eigengereid, niet gevoelig voor groepsdruk en interesse voor andere grootsere dingen’. Shorombo vroeg zich af of hij wel in Nederland paste en dat gevoel werd versterkt door de vakanties en familiebezoekjes naar Curaçao. Het blijkt de voorbode te zijn van Shorombo’s studiekeuze: International Business Languages, met in het 3e jaar een uitwisselingsproject naar Mexico.

Mexico
In het 3e jaar van zijn studie gaat Shorombo voor een uitwisseling naar de grootste stad ter wereld, namelijk Mexico-Stad. Een stad zo groot als de provincie Utrecht. Het avontuur bevalt dusdanig dat Shorombo na de zomer weer naar Mexico ging voor een stage. Het familiale, sociale karakter van het volk en hun hoge mate van acceptatie maken dat Shorombo zich er thuis voelt. Als alles goed gaat het in leven, is er vaak een moment van ommekeer. Het overkomt ook Shorombo…

Struggle
‘Het voelde alsof God had besloten alles wat mij dierbaar was af te nemen. Ik voelde mij vallen in een bodemloze put, elke dag dieper en dieper’. Shorombo legt uit dat hij in Mexico dagen van 05.30 tot 23.00 uur maakt en daardoor weinig tijd had voor leuke dingen en quality time met zijn vriendin. Het breekt hem op. ‘Ik, als jonge god, had nog nooit in mijn leven een grens bereikt dus ik kon het ook niet zien aankomen maar ik was helemaal op. Ik kon het niet meer aan en ik belandde in een diepe depressie. Ik sneed mij af van alles, ik kon het niet meer opbrengen om bij mijn vriendin te zijn dus dat liep stuk, wat mij diep raakte’.

Hoop doet leven
In de periode dat ik aan het herstellen was merkte ik dat er een heleboel oude pijnen in mij zaten. Dit proces van het verwerken van deze pijnen voelde dan ook als een lichamelijke detox. Dit gecombineerd met het feit dat ik anders ging leven leidde ertoe dat ik, zonder dat dit de intentie was, na 3 maanden 25 kg was afgevallen, was gestopt met roken, besloten had mijn zekerheid op te geven en mijn baan op te zeggen, en van plan was te gaan emigreren naar Curaçao.

Terug in Nederland
‘1 jaar later, nadat ik een jaar op Curaçao had gewoond en gewerkt was ik weer terug in Nederland. Terug in Nederland, het land waar ik nooit een band mee had kunnen opbouwen. Ik was teruggekomen omdat ik mij op Curaçao een beetje beperkt voelde in mijn ontwikkeling. Het is en blijft een eiland en als je jong ben dan is het feesten leuk maar daar ben je op een gegeven moment ook wel mee klaar. Ik moest mijzelf vrij maken en ik stelde mijzelf het doel dat ik mijn er vol op zou gaan richten om een vrij bestaan te leven. Met vrij bestaan bedoel ik dat jij je eigen tijd en energie in delen zodat jij optimaal kan functioneren en het maximale uit het leven kan halen. Voor mij kan dat maar op één manier: Ondernemer zijn. Vrijheid is mijn drijfveer voor ondernemen’.

Lifecoach
‘Ik heb een heleboel meegemaakt en toen ik dit besefte dacht ik: er zijn vast nog veel meer mensen die zich hierin herkennen en ik wil mijn ervaringen met hen delen zodat het hen kan helpen. Hiermee was mijn passie als lifecoach geboren. Ik had altijd al een bovengemiddelde interesse in alles wat met het menselijk handelen te maken heeft. Ik was altijd diegene waar iedereen naar toekwam voor advies. Ik heb een heleboel dingen aan de lijve ervaren, kan het goed verwoorden en heb mijn eigen lessen eruit getrokken. Alles bij elkaar opgeteld was het eigenlijk heel logisch dat ik dit pad ging bewandelen’.

Actie!
Ik wil echt contact maken met jou en dat kan ik alleen vanuit mijzelf. Op deze manier creëer je vertrouwen en gelijkheid. Ik heb niet de wijsheid in pacht maar wellicht kan mijn kijk op dingen, mijn ervaring jou helpen jouw pad te  bewandelen.