• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Silvino Seymor: ‘Bedrijven en economieën helpen groeien’

Na alle foto's, artikelen en video's van de landen die Internationaal Ambitieus heeft bezocht, is het wellicht een goed idee om u mee te nemen achter de schermen van de organisatie. In dit interview gaat Silvino Seymor, co-founder van Internationaal Ambitieus, dieper in op wat de motivatie is geweest om te starten met het bedrijf en waar hij rekening mee dient te houden als jonge ondernemer en start-up.

 

Hoe is Internationaal Ambitieus ontstaan?
'Ik heb het privilege gehad dat mijn vader bij een luchtvaartmaatschappij werkt. Als kind mag je op naam van je ouder tegen een heel voordelig tarief vliegen. Daar heb ik met name het laatste jaar gretig gebruik van gemaakt en in iets meer dan 12 maanden 10 landen bezocht. De meeste landen heb ik alleen bezocht en bedacht vervolgens manieren om met zowel toeristen als lokale personen in contact te komen. Tijdens deze reizen bezocht ik ook Suriname, Aruba en Curaçao. En wat mij opviel is dat er ook Nederlands werd gesproken in het Caribisch gebied, buiten Nederland en België'.

 

'Het kan zijn dat ik niet goed heb opgelet op school, maar ik was nooit bekend met de zes eilanden binnen het Nederlands Koninkrijk totdat ik mijn eigen onderzoek ben gestart. Mijn gedachtegang was: er is een verband in de geschiedenis, maar wat zal de toekomst ons gezamenlijk brengen als landen waar het Nederlands één van de voertalen is'.

 

'Om hier een businessmodel van te maken, heb ik mijn goede vriend Pascal Fredrik benaderd om een leuk plan uit te werken naar een bedrijfsmodel'.

 

Waar houden jullie je mee bezig?
'Wij helpen bedrijven om hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden naar het buitenland en dan met name gericht op de landen waar het Nederlands één van de voertalen is. Dit doen wij door middel van masterclasses, internationale congressen en handelsmissies naar het buitenland. In het kort matchen wij bedrijven of organisaties aan elkaar zodat ze internationaal zaken kunnen doen'.

 

Hoe gaat dat precies te werk?
'Ik geloof in de kracht van social media, vooral omdat wij de meeste activiteiten uitvoeren vanuit Nederland. Het liefst reizen wij elke maand naar één van de negen landen, maar als start-up is dat niet effectief. Wij investeren daarom in het leveren van sterke content. Dat kunnen video's of artikelen zijn over internationaal ondernemen, maar als bedrijf moet je ook niet schuwen om een deel van je omzet te investeren in marketing. Op die manier hebben wij een netwerkbestand opgebouwd van meer dan 10.000 professionals en ondernemers'.

 

'Dagelijks bellen wij tussen de drie en vijf  personen om onze diensten aan te bieden, maar met name om erachter te komen wat hun motivatie is om internationaal te ondernemen. Deze data gebruiken we zodat we onze doelgroep nog beter leren kennen en op die manier hun doelen kunnen helpen verwezenlijken'.

 

Wat vind jij het mooiste van de activiteiten die jullie ondernemen?
'Vooral het reizen! Ik keek altijd op naar mensen binnen mijn netwerk die werden overgevlogen om hun kennis te delen. Als jonge ondernemer wist ik dat het jaren kon duren voordat mij hetzelfde zou overkomen. En ik had ook niet echt een specifiek vakgebied om over te spreken. Daarom ben ik trots dat wij nu in de positie zijn om minimaal vier keer per jaar te vliegen naar de mooiste bestemmingen EN daarnaast ook echt een bijdrage kunnen leveren..'

 

'Daarnaast ben ik mij nu ook meer bewust van de acties die ik onderneem. Met name op Curaçao en Suriname komen we regelmatig op tv of de radio. Het zijn landen met relatief kleine inwonersaantallen, dus je bent eerder bekend onder het publiek. Een voorbeeld; als we in één van die landen zijn voor een zakenreis, ga ik bijna altijd gekleed met de gedachtegang dat ik zelfs in een bar of restaurant zaken zou kunnen doen.' Het gaat misschien ver, maar ik ben mij ervan bewust dat ondernemen net als topsport is. Je leeft er 24/7 voor en het is moeilijk om uit te schakelen'.

 

Welke prestatie is je het meest bijgebleven?
'Dat zijn er een aantal tijdens de zeven handelsmissies die we al hebben georganiseerd, maar het zijn met name de persoonlijke woorden die me raken na zo een reis. Als bijvoorbeeld een ondernemer aangeeft dat hij op Curaçao is geboren, maar na de zakenreis zegt dat de missie zijn ogen heeft geopend en zijn ziel heeft geraakt om de mogelijkheden van het land te ontdekken en er meer mee te doen. Dan moet je hart van steen zijn om daar niet even stil van te worden, maar aan de andere kant moet je ook naar de zakelijke kant kijken, want het is geen snoepreis. We hebben rond de 100 personen meegenomen op reis en rond de 10 personen hebben een bedrijf gestart in het buitenland en 40% heeft meer omzet behaald na de reis'.

 

'Afgelopen februari was ik in Suriname om mijn verjaardag te vieren en uit te rusten. Zoals ik net al zei: Ondernemen is net als topsport en is moeilijk uit te schakelen. Ik kon niet stilzitten en heb daarom een informatiebijeenkomst georganiseerd voor Surinaamse ondernemers die graag zaken willen doen met Curaçao. Van de 40 deelnemers die de bijeenkomst hebben bijgewoond, besloten er vier om deel te nemen aan de handelsmissie. Een van de deelnemers is eigenaar van een bekend Surinaams bedrijf dat reeds exporteerde naar Europa, maar ook Aruba en Curaçao als markt wilde ontdekken, omdat Venezuela niet meer aan de levering van groente en fruit kon voldoen'.

 

'Voor aanvang van de reis hebben we goed contact onderhouden en ook een lijst uitgewerkt met mogelijke partners. Het mooiste van alles is om vervolgens te zien dat na vier maanden de eerste zending naar Curaçao werd verstuurd en dat niet alleen de ondernemer, maar bijna heel Suriname trots is op het feit dat een bedrijf niet alleen zegt dat ze het land willen opbouwen door te exporteren, maar daadwerkelijk woord bij daad voegt. Sindsdien bekijk ik het als een groter geheel. We helpen niet alleen bedrijven, maar ook economieën om te groeien door buitenlandse handel te stimuleren'.

 

'Op het moment dat wij namelijk een reis organiseren, profiteren luchtvaartmaatschappijen, hotels, maar ook lokale bedrijven van de aanwezigheid van buitenlandse zakenlieden. Iemand die reist voor zakelijke doeleinden besteedt namelijk gemiddeld meer'.

 

Heeft u ook interesse om deel te nemen aan de handelsmissie? Klik hier voor meer informatie!